Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο από το μπαράζ διώξεων... - Karfitsa.gr
Οικονομία

Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο από το μπαράζ διώξεων…

Οι συλλήψεις τραπεζιτών, καναλαρχών και επιχειρηματιών παραλύουν οικονομία και... ανάπτυξη

taxydromiko-tamieuthrio1

Πορισματική έκθεση που ξεπερνά τις εκατό σελίδες της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου προκάλεσε τη σύλληψη τεσσάρων από τους 25 που φέρονται ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2007 – 2012. Για «επικίνδυνα παιχνίδια» κάνουν λόγο τραπεζικοί παράγοντες, οι οποίοι από την πλευρά τους σχολιάζουν ότι «η περίπτωση του Τ.Τ. και οι συλλήψεις επιχειρηματιών διευκολύνει το έργο και το ρόλο της Τρόικα, η οποία επιχειρεί να φιμώσει όποιον της αντιπολιτεύεται». «Οι συλλήψεις και το κατηγορητήριο αποτελούν την ταφόπλακα της χορήγησης δανείων από πλευράς τραπεζών» συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρώην στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες κατηγορούνται για δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και για πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50, κακουργηματική απιστία και άμεση συνέπεια σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα) και άμεση συνέργια σε αυτήν. Σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς, κυρίας Πόπης Παπανδρέου για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διώκονται οι: ‘Αγγελος Φιλιππίδης, Μάριος Βαρότσης, Αντώνης Καμινάρης, Γεώργιος Στάμνου, Γεώργιος Μπριντάλου, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Φωτεινή Κρέστα, Διονύσης Γκολφινόπουλος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Χάρης Σιγανός, Γεώργιος Ξυφαράς, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αναστασία Σακελλαρίου, Περικλής Χανάκης, Παναγιώτα Μπέζα, Χρήστος Μαρούσος, Ιωάννης Τσάγδης, Σπυρίδων Παντελιάς, Λυδία Κεκρίδου, Αθανάσιος Χασάπης και Ιωάννης Λεβεντίδης για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ζημιά που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Προθεσμία έλαβε ο Κοντομηνάς
Από αυτούς ήδη αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης, προφανώς ως ύποπτοι φυγής, επτά άτομα ενώ υπό φρούρηση έχει τεθεί και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Το πρωί της Πέμπτης τον επισκέφθηκε ο ανακριτής κ. Γ. Ανδρεάδης και παρουσία του δικηγόρου του επιχειρηματία κ. Γρηγόρη Τσόλια, του γνωστοποίησε το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια όρισε ημερομηνία απολογίας του κ. Κοντομηνά για την προσεχή Τρίτη στις 10 το πρωί. Τη μεταφορά σε δημόσιο νοσοκομείο του επιχειρηματία υπέδειξε ιατροδικαστής. Ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΤΤ πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Από την Αστυνομία αναζητούνται ακόμα τρία άτομα προκειμένου να εκτελεστούν και τα συνολικά επτά εντάλματα που έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ κ. Α. Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και τους Κυριάκο Γριβέα, την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα.

Και ο Λαυρεντιάδης κατηγορείται

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ακόμη ένας από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται να έχει λάβει συνολικά δάνεια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 95 εκατ. αφορούσαν την πτωχευμένη επιχείρηση Alapis.  «Τα περί προσωπικής εμπλοκής μου σε υπόθεση επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ανυπόστατα και συκοφαντικά. Το Κοινό ομολογιακό Δάνειο του Τ.Τ προς την εταιρεία Alapis αφορά σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχα απολύτως καμία σχέση με τη διοίκησή της, διατηρώντας μόνο μικρό ποσοστό στη μετοχική της σύνθεση. Η εμπλοκή συνεπώς του ονόματός μου γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων και μόνον. Η δικαιοσύνη καλείται να φέρει στο φως την αλήθεια» σχολίασε ο κ. Λαυρεντιάδης.

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω» δήλωσε ο κ.Φιλιππίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας του.

Υπογράμμισε ότι το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;»

Τι αναφέρουν εισαγγελικές πηγές

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές η ζημιά υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ, αφού κρίνεται ότι ορισμένες από τις δανειοδοτήσεις είναι επισφαλείς. Αρμόδιες εισαγγελικές πηγές επέμεναν ότι εκτός από τις επισφάλειες των δανείων η έρευνα ανέδειξε και κυκλοφορία χρήματος σε off shore του εξωτερικού με έδρα την Ελβετία, τις Παρθένους Νήσους, την Κύπρο κλπ. Εντοπίστηκαν επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Η έρευνα της κυρίας Παπανδρέου ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου στις 3 Ιουνίου του 2013. Σχετική έκθεση έχει υποβληθεί μόνο ως προς ένα μέρος των δανειοδοτήσεων που αφορούν σε ξενοδοχείο ζεύγους που επίσης πρόκειται να συλληφθεί και έχει συνταχθεί από την αρχή κατά του ξεπλύματος με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Έκθεση για τις δανειοδοτήσεις υπάρχει και από την αρμόδια διεύθυνση πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην οποία πάντως εντοπίζονται επιχειρηματίες οι οποίοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

 

Η υπόθεση

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς περιέγραφαν πληθώρα δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έμεναν επί χρόνια ανεξόφλητα. Στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας προστέθηκαν άλλα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τρύπες εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις. Όλα τα στοιχεία αυτά, λόγω της εμπλοκής των στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όταν πλέον η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε τον κύκλο της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε στα χέρια της πλέον ισχυρές ενδείξεις προχώρησε και στην άσκηση ποινικών διώξεων.
Στο μεταξύ, όταν η αρμόδια εισαγγελέας ρωτήθηκε γιατί επελέγη η μέθοδος των συλλήψεων σε βάρος επιχειρηματικών που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας απάντησε ότι αυτό έγινε με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή κατά της διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη λόγω της βαρύτητας της πράξης και επειδή εμπλεκόμενοι – κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό.

«Καλώς δόθηκαν τα δάνεια, θα τα ξαναέδινα…»

Σοκ στην επιχειρηματική κοινωνία προκαλεί το πόρισμα 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και η σύλληψη τεσσάρων από τους 29  κατηγορούμενους στην υπόθεση δανείων, που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2007 – 2012. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκδίδονται εντάλματα σύλληψης ταυτόχρονα για τόσο προβεβλημένους επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες έχει δημιουργήσει αίσθηση και πολλές απορίες για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και αναμένεται να επιστρέψει, όπως τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος, εντός των επόμενων ημερών. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα επιστρέψει πολύ πιο σύντομα από ότι δηλώνει ο ίδιος. Ο δικηγόρος Αθανάσιος Βαρλάμης ήδη έχει λάβει το κατηγορητήριο προκειμένου να χτίσει την στρατηγική υπεράσπισης του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος εκτός απρόοπτου θα πρέπει να απολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και όπως εξηγεί θα το αποδείξει στην απολογία του. Ο κ. Βαρλάμης, δικηγόρος του κ. Φιλιππίδη δήλωσε ότι ο πελάτης του θεωρεί απαράδεκτη την έκδοση εντάλματος σε βάρος του διότι δεν υπήρχε κίνδυνος διαφυγής του στο εξωτερικό. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Βαρλάμη, ο κ. Φιλιππίδης μόλις έμαθε το ένταλμα σε βάρος του σπεύδει να έρθει την Ελλάδα από το εξωτερικό και να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά θα επιστρέψει για να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Αναρωτήθηκε γιατί ελέγχεται το ΤΤ με τα λιγότερο επισφαλή δάνεια και υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφάλεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;». Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω» επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούσε να έχει προβλέψει την μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Τα δάνεια υπερκαλύπτονται από την προσωπική μου περιουσία»!

Με ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κοντομηνάς ύστερα από τα εντάλματα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δηλώνει πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. «Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει», ανέφερε.

Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες προσθέτει ο επιχειρηματίας και καναλάρχης Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου DEMCO, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο Δ. Κοντομηνάς έστειλε και μήνυμα στους εργαζόμενους του Alpha, ευχαριστώντας τους για τη στήριξή τους.

Κύκλοι του επιχειρηματία είχαν δηλώσει νωρίτερα στο «vima.gr»: «Ο πρόεδρος του Alpha δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Mιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του κ. Κοντομηνά, Δήμος Βερύκιος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, οι προσωπικές εγγυήσεις που έχει δώσει ο κ. Κοντομηνάς είναι μεγαλύτερες από τα δάνεια και εξήγησε ότι ο κ. Κοντομηνάς είχε μπει στο νοσοκομείο από προχθές με λοίμωξη του αναπνευστικού και όχι χθες όταν βγήκαν τα εντάλματα.

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ