Στέφανος Τσιτσόπουλος "Σαν τη Θεσσαλονίκη δεν έχει, αλλά η Αθήνα με... ζει"! - Karfitsa.gr
Media Συνεντεύξεις

Στέφανος Τσιτσόπουλος «Σαν τη Θεσσαλονίκη δεν έχει, αλλά η Αθήνα με… ζει»!

tsitsopoulosΟ διευθυντής του «SOUL» και ανταποκριτής στην «Athens Voice»,  Στέφανος Τσιτσόπουλος μιλάει στην «Karfitsa» για τη μεταγραφή του στον «Ιmagine», την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ της πόλης  και για τους δημοσιογράφους  (ονόματα και θέσεις) τους οποίους θα προσλάμβανε στο…δικό του ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό!

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

-Τρεις φορές συνεργαστήκατε με το ραδιοφωνικό σταθμό Republic, αλλά δε… ριζώσατε. Γιατί έληξε η συνεργασία σας;

-Μόνο τα δέντρα και τα φυτά ριζώνουν. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι πρόσφατα. Εν πάσει περιπτώσει. Ακούστε μια ιστορία. Από τον 88μισό πήγα και ήρθα δύο φορές. Από δύο φορές επίσης πήγα και ήρθα από τον Αντέννα, την εφημερίδα Μακεδονία και το περιοδικό Close Up. Από όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα σήμερα τα μισά έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα φυτοζωούν. Αναρωτιέμαι σε τι κατάσταση θα ήμουν αν είχα ριζώσει… Συμπέρασμα: του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ! Όπως κι ο φευγάτος άλλωστε.

-Από βδομάδα ξεκινάτε μία νέα ραδιοφωνική εκπομπή. Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Imagine και τον Αντώνη Κανάκη;

-Με τον Αντώνη Κανάκη μας συνδέει μια φιλία από τη δεκαετία του ’80. Το δισκάδικο Billboard στην Προξένου Κορομηλά, τα καλοκαίρια στο κλαμπ Μπορζόι της Σκιάθου και κάποιες νύχτες που ως νέοι τα σπάζαμε στο Basement κάτω από τα γραφεία του Ελληνικού Βορρά στην Ικτίνου. Τη δεκαετία του ’90 συνεργαστήκαμε στο Κομφούζιο του Star Channel, ενώ λίγο αργότερα, όταν δημιούργησε το ΑΜΑΝ διετέλεσα αρχισυντάκτης της εκπομπής. Το πρώτο μάλιστα επεισόδιο γυρίστηκε στο σπίτι μου. Μου έκανε πρόταση τον Ιούνιο, μιλήσαμε βαριά δεκαπέντε λεπτά, τα βρήκαμε σε όλα και ορίστε από Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στον Imagine 89.7, 2  με 5 το μεσημέρι. Για να επιστρέψω στην πρώτη ερώτηση περί ριζώματος, αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή του Αντώνη αν είχε «ριζώσει» στην TV100, από όπου ξεκίνησε, ή στην ΕΤ3.

-«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν, στρατιά άνεργων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

-Όταν κλείνει ένα μέσο, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον εκδότη ή τον καναλάρχη. Τελεία και παύλα.

-Στο φως της δημοσιότητας έχουν βγει στοιχεία για υπεράριθμο προσωπικό, για «χρυσές» αμοιβές και «χρυσές» εκπομπές. Χρειαζόταν να μπει μία τάξη στην ΕΡΤ;

-Όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά παντού όπου τα «δικά μας παιδιά», ποικίλων χρωματικών και κομματικών αποχρώσεων, βολεύτηκαν και διήγαν βίο… και ο μήνας έχει εννιά.

-Στο παρελθόν συνεργαστήκατε με την ΕΡΤ3. Θα επιστρέφατε στη δημόσια τηλεόραση; (μήπως είστε από τους συναδέλφους που κάνατε αίτηση πρόσληψης;)

-Αίτηση για πρόσληψη δεν έκανα, γιατί δεν ψάχνω για δουλειά. Και γιατί δεν υπήρξα «παιδί» κανενός, πέραν του πατέρα μου Κωνσταντίνου Τσιτσόπουλου.

-Δε μασάτε τα λόγια σας στον αέρα. Έχετε μετανιώσει για πράγματα που έχετε πει;

-Δεν έχω πει και κάτι αβάσταχτα σκληρό. Επομένως για ποιο πράγμα να μετανιώσω;

-Τελικά ο δημοσιογράφος αν δεν κάνει …δημόσιες σχέσεις έχει χαίρι σε αυτήν την πόλη;

-Εγώ ξέρω πως όσες δημόσιες σχέσεις και να κάνεις ή όσα βύσματα και να έχεις, αν το μικρόφωνο ή το γραπτό σου δεν έχουν κάτι, πουθενά δεν θα πας. Ειδικά τώρα που έκλεισαν τα κρατικά.

-Διευθυντής του περιοδικού «SOUL», ανταποκριτής Θεσσαλονίκης στην εφημερίδα «Athens Voice», ραδιόφωνο. Αν ζούσατε στην Αθήνα θα κάνατε ακόμη περισσότερα;

-Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μπορεί να μη ζω στην Αθήνα, αλλά η Αθήνα με ζει. Αυτό το θεωρώ ευλογία, αφού η δημοσιογραφική αγορά της Θεσσαλονίκης είναι μάλλον μικρή και μερικές φορές σε κατευθύνει σε άστοχες επιλογές.

-Ποιο είναι σήμερα το κοινό της Θεσσαλονίκης; Τι μουσικές και ποιον… πολιτισμό αναζητούν οι Θεσσαλονικείς;

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία, ομοούσια και αδιαίρετη, κατ’ επέκταση και το κοινό της. Υπάρχει πλουραλισμός και πολυφωνία. Από την Πάολα Φωκά έως τον Αγγελάκα και από τον Σκαμπαρδώνη ως τη Λένα Μαντά, κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα. Έχει βέβαια η πόλη μια έφεση στο σκυλελέ, αλλά αυτό είναι πανελλαδικό φαινόμενο.

-Σήμερα, όπως ακούγαμε από τις εκπομπές σας, ζείτε στη Άνω Πόλη. Ωστόσο έχετε ζήσει και στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης αλλά και στη Ξάνθη απ όπου κατάγεστε. Αν μπορούσατε να επιλέξετε μια πόλη ή μια περιοχή (στην Ελλάδα) για όλη σας τη ζωή, ποια θα ήταν αυτή;

-Η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι η ιδανική πόλη για μένα. Όλα όσα αγαπώ βρίσκονται εδώ: το σπίτι μου, η κυρά μου, ο γάτος μου, τα βιβλία μου, καμιά δεκαριά φίλοι που τους θεωρώ οικογένεια, δυο-τρία μπαρ, και μια εθνική οδός και το αεροδρόμιο για ταξίδια και διαφυγές. Σαν τη Χαλκιδική έχει και παραέχει. Σαν τη Θεσσαλονίκη είναι που δεν έχει.

-Σε μια εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη μιλήσατε και για τη διαφθορά. Σήμερα, την εποχή της κρίσης, η διαφθορά δεν ακούγεται τόσο πολύ. Πιστεύετε ότι την αποδεχθήκαμε ή απλώς έχουμε σοβαρότερα προβλήματα όπως πχ την επιβίωση;

-Μα το παιχνίδι της επιβίωσης θα κριθεί στο αν θα παταχθεί ή όχι η διαφθορά. Τη στιγμή που απαντώ στις ερωτήσεις, απέναντι παίζει η είδηση για τα 100.000 πλαστά πτυχία στο δημόσιο, η δίκη Τσοχατζόπουλου, μερικές εκατοντάδες μαϊμού τυφλοί, κάτι ξώφαλτσα φακελάκια σε χειρουργεία. Από διαφθορά πάμε καλά, από επιβίωση πάμε χάλια.

Το ενημερωτικό ραδιόφωνο του…

Αν είχατε δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό ενημερωτικού χαρακτήρα ποιους δημοσιογράφους της πόλης θα προσλαμβάνατε;

-Για διευθυντή τον Τραϊανό Χατζηδημητρίου: είναι εξαίσιος ισορροπιστής, έχει ιδέες, είναι ανοιχτός στο καινούργιο.

-Τη διεύθυνση ειδήσεων θα την έδινα στη Μελίνα Καραπαναγιωτίδου. Την είδα και την έζησα στον ANTENNA  μου άρεσε η ντομπροσύνη και η παλικαριά της στην ΕΤ3 και στον REAL FM.  Μπορεί να διαφωνώ ιδεολογικά σε πολλά θέματα μαζί της, αλλά τη θεωρώ ακριβοδίκαιη και στο κάτω κάτω δουλειά είπαμε να κάνουμε.

-Για σχολιαστή θα έβαζα τον Χρίστο Τελίδη: τα μάχιμα ρεπορτάζ του στο Έθνος, η τρέλα του με την πόλη και η ψύχραιμη ματιά του επί του συνολικού θα μας απογείωναν.

-Θα έφερνα πίσω και τη Σαδανά από την Αθήνα, ενώ στους δρόμους θα ξαμολούσα τον Κώστα Κουκουμάκα, στα Νέα μέχρι πρόσφατα, στην Καθημερινή και στην Athens Voice πλέον.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ