Στα  300 εκατ.  ευρώ οι «τονωτικές ενέσεις» της ΠΚΜ ενάντια στην πανδημία - Karfitsa.gr
Οικονομία

Στα  300 εκατ.  ευρώ οι «τονωτικές ενέσεις» της ΠΚΜ ενάντια στην πανδημία

Γεγονός είναι πως έχουμε ξεπεράσει τον ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία να συνεχίζει το παγκόσμιο πέρασμα της και τα προβλήματα που έχει επιφέρει σε πολλαπλά επίπεδα να αυξάνονται συνεχώς. Η ταλαιπωρία των πολιτών μεγάλη, με την ψυχολογία σε πολλές περιπτώσεις να βρίσκεται στο ναδίρ και τα κοινωνικά προβλήματα να έχουν γιγαντωθεί.  Ταυτόχρονα, το άσχημο οικονομικό αποτύπωμα είναι μεγάλο, όπως τεράστια είναι και η πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας. Όλα τα παραπάνω έχουν αναγκάσει και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσο πιο βαθιά μπορούν και παράλληλα να αναζητήσουν πόρους από άλλες πηγές, ώστε να τους διανέμουν και να δώσουν «τονωτικές ενέσεις» στους τομείς που στοχευόμενα κατευθύνθηκαν τα κονδύλια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιλαμβανόμενη πως ο «αόρατος εχθρός» που λέγεται κορωνοϊός δεν είναι κάτι εφήμερο και βλέποντας πως το υγειονομικό και οικονομικό πλήγμα στα δημόσια νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις της περιοχής κυρίως τις μικρομεσαίες, είναι πρωτόγνωρο, φρόντισε και κατεύθυνε προς αυτές τις δυο συγκεκριμένες πλευρές την «μερίδα του λέοντος» από τα κονδύλια που εξασφάλισε και διάθεσε, προερχόμενα είτε από ιδίους πόρους, είτε από κρατική ενίσχυση, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στα 300 εκατ. ευρώ η συνολική ενίσχυση, τα 80 στις δομές υγείας 

Τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχει διανέμει η ΠΚΜ για την ελάφρυνση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία προσεγγίζουν από το περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα τα 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η karfitsa από την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών και Προγραμματισμού.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δήλωση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Αθανασιάδου –Αηδονά στην karfitsa, όλο αυτό το διάστημα, η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δρομολόγησε και υλοποίησε άμεσα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ,  με χρηματοδότηση που προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικών και από Ιδίους Πόρους.
Η πανδημία έχει δείξει το πιο άσχημο της πρόσωπο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για το οποίο υπήρχε και η μεγαλύτερη ανησυχία για το εάν θα αντέξουν οι δομές του και πόσο. Η ΠΚΜ σε μια προσπάθεια να προσφέρει όσο δυνατό μεγαλύτερες οικονομικές «ανάσες» υλοποίησε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, υπήρξε ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της περιοχής που είχαν την ειδική αποστολή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Περιφέρεια εξασφάλισε μέσα από Ευρωπαϊκούς πόρους της κάλυψη της μισθοδοσίας των επικουρικών για δυο χρόνια, με ποσό δαπάνης 35 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό οικονομικό ύψος της παρέμβασης για την θωράκιση ης δημόσιας υγείας σε  συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της Πολιτείας, είναι της τάξης των 80 εκ. ευρώ.  

Όσον αφορά την στήριξη στον τομέα της υγείας η Περιφέρεια διάθεσε επίσης, περισσότερους από 36 τόνους μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής και ειδών πρώτης ανάγκης, στους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και στους πιο ευάλωτους πολίτες.  Ταυτόχρονα χρηματοδοτεί την έρευνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που γίνεται στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικαολάου», αλλά και το πρόγραμμα υπολογισμού του ιικού φορτίου στα λύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιούν το ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ.

 

«Διέξοδος» 200 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η μεγαλύτερη «τονωτική ένεση» από την διοίκηση της Περιφέρειας «χορηγήθηκε» με στόχο την στήριξη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να πάρουν παράταση ζωής. Το ύψος του ποσού με το οποίο ενισχύθηκαν οικονομικά μέσα από το πρόγραμμα «Διέξοδος»  συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ανήλθε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από Εθνικούς Πόρους. Σημαντική λεπτομέρεια που κάνει πιο ουσιαστική την ενίσχυση αυτή είναι πως το συγκεκριμένο κεφάλαιο κίνησης που διανεμήθηκε στις ωφελούμενες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μη επιστρεπτέο.

Από τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις ποσοστό 33% δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης και ποσοστό 35% στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Μεταφορών.
Τα ποσά ενίσχυσης των δικαιούχων κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχαν το 2019. Η διαμόρφωση του ποσού γίνεται βάση της κάλυψης του 50% των εξόδων που δικαιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 

Στα 16 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα

Εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της Περιφέρειας  διάθεσε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, μέσα από τα προγράμματα Leader, τα οποία υλοποιούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία οι Αναπτυξιακές Εταιρίες. Συνολικά, διατέθηκαν επιπλέον 7.620.000 ευρώ, καλύπτοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή. Καθώς τα προγράμματα Leader στην Κεντρική Μακεδονία ήταν συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 εκ. ευρώ, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά υπερβαίνουν το συγκεκριμένο ποσό, κρίθηκε πως η Περιφέρεια πρέπει να καλύψει το επιπλέον ποσό, φτάνοντας έτσι στη διάθεση συνολικά 16 εκ. ευρώ, χωρίς να αποκλειστεί κανένας ενδιαφερόμενος με θετική αξιολόγηση της επένδυσής του από τη χρηματοδότηση. 

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξέρουμε πώς να βγαίνουμε νικητές»

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με δήλωση της στην karfitsa σχετικά με τον προγραμματισμό οικονομικών ενισχύσεων που διανεμήθηκαν εν μέσω πανδημίας, τις στοχεύσεις που τέθηκαν, αλλά και το κοινωνικό αίσθημα που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει καθώς η πανδημία «δηλώνει ακόμη παρόν» ανάφερε:

«Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορωνοϊού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Μέσα από τις άμεσες παρεμβάσεις μας καταφέραμε να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες με καλό συντονισμό και αποδοτική συνεργασία με τις υπηρεσίες μας. Μοναδικό μας μέλημα η προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό, το πετύχαμε. Πάντα στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μας. Θωρακίσαμε τις υπηρεσίες, εφαρμόσαμε την τηλεργασία, προστατεύσαμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στηρίξαμε τους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για παροχή βοήθειας ώστε να σταθούν όρθιοι, ψυχικά και σωματικά. Ενισχύσαμε την 3η και 4η ΥΠΕ για την υποβοήθηση του έργου των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Περιφέρειάς μας. Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προσλαμβάνοντας συμπολίτες μας, οι οποίοι βελτίωσαν με τη συνεισφορά τους την αποδοτικότητα των υπηρεσιών μας. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή πλάι στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού. 

Η αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία είναι η σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνουμε ως κοινωνία. Εμείς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξέρουμε πώς να βγαίνουμε νικητές, ακόμη και από τις πιο σκληρές δοκιμασίες. Υπομονή, υπευθυνότητα και αισιοδοξία για να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την επόμενη μέρα».

Ρεπορτάζ Γιώργος Νεοχωρίτης

Από την έντυπη έκδοση 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ