Στα χέρια Καλαφάτη το σταυρόλεξο της λύσης των δικαστηρίων  - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα

Στα χέρια Καλαφάτη το σταυρόλεξο της λύσης των δικαστηρίων 

Στα χέρια του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη βρίσκεται το δύσκολο σταυρόλεξο της επιλογής χώρου που θα στεγάσει είτε δικαστικές υπηρεσίες, είτε τον ΕΦΚΑ Πύλης Αξιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια κινητικότητα στην υλοποίηση της απόφασης για επέκταση του δικαστικού μεγάρου, που είχε ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και Υγείας, αλλά και τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης καλείται να συνθέσει διάφορες… σταθερές, προκειμένου να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος του ΕΦΚΑ, δηλαδή το ΙΚΑ Πύλης Αξιού, είναι ο πλέον κατάλληλος για επέκταση των δικαστηρίων. Η παραχώρησή του έχει ήδη αποφασιστεί, με την προϋπόθεση να βρεθεί ένας δεύτερος που θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο κτίριο είναι εμβολιαστικό κέντρο.

Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών ζητούν να μην απομακρυνθούν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει να μην φύγουν οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες από τα όρια του δήμου. Και οι δικαστικές υπηρεσίες που θα μετακινηθούν πρέπει  να στεγαστούν σε έναν χώρο που να βρίσκεται κοντά στο δικαστικό μέγαρο.

Είναι γεγονός πως ο αρχικός ενθουσιασμός των παραγόντων της δικαιοσύνης, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για επίλυση αυτού του ζητήματος με επέκταση του δικαστικού μεγάρου στο κτίριο της Πύλης Αξιού, διαδέχτηκε τη συγκρατημένη αισιοδοξία, όταν η μία μετά την άλλη οι λύσεις που προτάθηκαν για μετεστέγαση των υπηρεσιών, απορρίπτονταν, λόγω αντικειμενικών ζητημάτων και δυσκολιών. Κάποια μάλιστα από τα κτίρια που είχαν προταθεί ως λύσεις, είχαν ήδη παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις.

 

Η ενοικίαση ως μέση λύση 

Όταν η πρώην επικεφαλής της επιτροπής δικαστικού μεγάρου Καλλιρόη Χειμαριού ξεκίνησε τις προσπάθειες με τη σύμφωνη γνώμη της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως και του υπουργείου Εργασίας για απόκτηση του κτιρίου του ΙΚΑ, παράλληλα άρχισε και μία έρευνα για κτιριακές επιλογές μετακόμισης των υπηρεσιών ΕΦΚΑ και υγειονομικών του ΙΚΑ.

Αυτή τη έρευνα επαναλήφθηκε μετά τη σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Και μάλιστα όλοι ήταν αισιόδοξοι πως είναι πολλά τα κτίρια που μπορεί να στεγάσουν το ΕΦΚΑ, όπως και τους υγειονομικούς. Τελικά καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν ευδοκίμησε για διάφορους λόγους.

Αυτή την ώρα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προκριθεί και εξετάζεται σοβαρά η λύση της ενοικίασης ενός κτιρίου, που διαθέτει τους τρεις ορόφους, προκειμένου σε πρώτη φάση να «φιλοξενηθούν δικαστικές υπηρεσίες» και σε δεύτερη να εξεταστεί η μετακίνηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Η λύση αυτή προκρίνεται ως άμεση καθώς η κατάσταση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική και οποιαδήποτε παράταση επίλυσης του προβλήματος θα δημιουργήσει και άλλα ζητήματα. Όπως έλεγε σε συνεργάτες του ο προϊστάμενος της επιτροπής μεγάρου πρόεδρος Εφετών Χρήστος Νάστας, ο οποίος έχει αναλάβει το φόρτο της οριστικής επίλυσης του κτιριακού, είναι απαραίτητο να γίνει ένα βήμα επέκτασης υπηρεσιών άμεσα.

Η συγκεκριμένη λύση σε πρώτη φάση καλύπτει το γεγονός ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά στον σημερινό και επομένως σε μεταγενέστερη μετακόμιση δεν θα αντιδράσουν οι υπηρεσίες ΕΦΚΑ και ΙΚΑ, ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μείνει ικανοποιημένος, δεδομένου ότι δεν θα φύγουν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες από τα όριά του. Πάντως δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε το ενοίκιο που θα απαιτήσει ο ιδιοκτήτης.

Ωστόσο θα παραμείνει μία πρόχειρη λύση, χωρίς ουσιαστικά να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων. «Πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Όσο παρατείνονται οι συζητήσεις τόσο θα αναβάλλεται η λύση του προβλήματος», έλεγαν νομικοί που έχουν ζήσει συζητήσεις για την επίλυση του κτιριακού με «μαγικές» λύσεις και μακέτες που… εγκαινιάστηκαν χωρίς ποτέ να έχει υλοποιηθεί τίποτα. Ο Σταύρος Καλαφάτης μεταφέρει στους συνεργάτες του, αλλά έχει διαβεβαιώσει και στις συσκέψεις που έχει κάνει, ότι το κτιριακό της δικαιοσύνης θα επιλυθεί, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος όσο κανείς άλλος στο παρελθόν.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ