, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα «κάγκελα» (ξανά) οι δήμαρχοι για τα σχολεία προσφύγων

 
Πρόσφυγες2
Στα… κάγκελα βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας για την πολιτική απόφαση να δημιουργηθούν σχολεία προσφύγων. «Άλλη μια φορά ενεργούν και αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς» σχολιάζει δήμαρχος της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε δήμο όπου λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

του Βαγγέλη Στολάκη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 22.000 προσφυγόπουλα αναμένεται με την νέα σχολική χρονιά να καθίσουν στα θρανία. Το πρόγραμμα που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει μαθήματα στα ελληνικά σχολεία με τη λήξη των… κανονικών μαθημάτων, μεταφορά των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας προς τα σχολεία και το ανάποδο και προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα περίπου 850 τμήματα υποδοχής προσφύγων κοντά στα 38 κέντρα φιλοξενίας, ενώ ενεργό ρόλο στην λειτουργία του προγράμματος θα έχουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Κριτήριο η γεωγραφική απόσταση
Όπως αναφέρει στο KARFITSA.GR ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής η επιλογή των σχολείων στα οποία θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής προσφύγων θα γίνει με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή. «Θα πάρουμε ένα κέντρο φιλοξενίας. Θα καταγράψουμε πόσα σχολεία υπάρχουν σε απόσταση ενός, δυο και τριών χιλιομέτρων από κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε εκείνα στα οποία θα δημιουργηθούν τμήματα» λέει χαρακτηριστικά.
Ο ορισμός των σχολείων αναμένεται να γίνει με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τα μαθήματα στους πρόσφυγες θα πραγματοποιούνται τις ώρες 14:00- 18:00. Σύμφωνα με τον κ. Παντή για τα μικρά παιδιά θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής εντός των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ενώ για τα παιδιά 7 ετών και πάνω θα μισθωθούν λεωφορεία που θα αναλάβουν την μετακίνησή τους. Τα μαθήματα που θα πραγματοποιούνται θα είναι: ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα (κυρίως Αγγλικά), μαθηματικά, υπολογιστές καλλιτεχνικά και αθλητικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Στόχος του Υπουργείου είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και βεβαίως η ομαλή ένταξη όσων θα παραμείνουν στην Ελλάδα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα μεταβατικό διάστημα προετοιμασίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά των προσφύγων χωρίς διακρίσεις. Στη πρώτη φάση της υλοποίησης του προγράμματος θα δοθεί έμφαση στις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης – από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο» σχολιάζεται μεταξύ άλλων.
Τα μαθήματα θα αναλάβουν να κάνουν κατά κύριο λόγο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα προσληφθούν, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία του κράτους με ειδικούς δασκάλους θα την πραγματοποίηση μαθημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Αντιδράσεις και… διαβούλευση στο μέλλον
«Το ποια σχολεία θα χρησιμοποιηθούν είναι μια απόφαση δική μας. Όταν οριστούν θα μιλήσουμε με τους υπεύθυνους των δήμων και τους περιφερειακούς διευθυντές» απαντά ο κ. Παντής στην ερώτηση εάν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους δημάρχους των δήμων που έχουν στα όριά τους κάποιο ή κάποια κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Παντής και στελέχη του υπουργείου Παιδείας ήδη συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η KARFITSA με την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου η ίδια δήλωσε: «Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον κ. Παντή και συζητήθηκε το ζήτημα. Έχουν ήδη βρεθεί οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και έχουμε καταγράψει τα σχολεία στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα παιδιών προσφύγων. Αναμένουμε από το υπουργείο να μας καλέσει να του τα υποδείξουμε» σχολιάζει η κ. Χρυσίδου.
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι του νομού ήδη εκφράζουν την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά βρίσκονται προ τετελεσμένων αποφάσεων, όπως λένε χαρακτηριστικά. Στο δήμο Ωραιοκάστρου για παράδειγμα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σχετική συνεδρίαση- συζήτηση με πρωτοβουλία του δημάρχου. Μιλώντας στην KARFITSA ο Αστέριος Γαβότσης σημείωσε πως: «Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί αλλά δεν υπάρχει σχέδιο. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά καπελώνει τους δήμους. Μας καπέλωσε πρώτη φορά όταν δεν μας ρώτησε και δημιούργησε στις περιοχές μας κέντρα φιλοξενίας. Αν λοιπόν η κυβέρνηση έχει τόσα πολλά λεφτά να τα δώσει για να νοικιάσει πρώην εργοστάσια και να στήσει εκεί τις σχολικές δομές». Ο κ. Γαβότσης είπε επίσης ότι: «ενδεικτικό της απουσίας σχολείου είναι πως τα περισσότερα σχολεία του δικού μας δήμου είναι ολοήμερο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά σχολούν στις 16:00. Πως θα δημιουργηθούν δομές για τους πρόσφυγες». Σύμφωνα με τον δήμαρχο μια τέτοια ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία λόγω μεταδιδόμενων ασθενειών από κρούσματα που εντοπίστηκαν εντός κέντρων φιλοξενίας.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.