, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Staramaki»: Το καλαμάκι από σιτάρι που αντικαθιστά τα πλαστικά

Η σιτοπαραγωγική Π.Ε Κικλίς πρωτοστατεί  μέσω του σωματείου Omnes και δημιουργεί  το «Staramaki»,δηλαδή  καλαμάκι φτιαγμένο από το βασικό στέλεχος του σιταριού, το οποίο θα είναι μιας χρήσης και βιοδιασπώμενο. Η παραγωγή ενός  φυσικού, οικολογικού προϊόντος και η δημιουργία ενός  καλαμακίου από σιτάρι προσφέρει μια βιώσιμη λύση στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση πλαστικού και εναρμονίζεται με την απόφαση της Ε.Ε που καταργεί από την αγορά από το 2021 τα πλαστικά καλαμάκια. Ο πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Κarfitsa, τόνισε ότι  για την υλοποίηση του εγχειρήματος ‘’υπάρχει συνεργασία  με τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς, αγρότες της περιοχής , το Επιμελητήριο Κιλκίς καθώς και με  τοπικές επιχειρήσεις και σχεδιάζονται όλα  τα στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της παραγωγής.

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Το Σωματείο Omnes, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δημιουργήσει το «Staramaki», δηλαδή καλαμάκι φτιαγμένο από το βασικό στέλεχος του σιταριού, το οποίο θα είναι μιας χρήσης και βιοδιασπώμενο. Έχετε προχωρήσει σε πειραματική σπορά; Πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά το«Staramaki»;

Η οικονομία της Π.Ε Κιλκίς βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή με βασικό γεωργικό  προϊόν  το σιτάρι. Οι ποικιλίες σιταριού που έχουν σπαρθεί πειραματικά είναι αρκετές, ώστε να μελετηθούν για κάθε ποικιλία, βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την καταλληλότητα του στελέχους για την προοριζόμενη χρήση, όπως το πάχος του τοιχώματος και η εσωτερική διάμετρος ενώ επίσης εξετάζεται και η διαφορά των χαρακτηριστικών αυτών ανάλογα την περίοδο, την πυκνότητα σποράς κ.α. Παράλληλα, σχεδιάζεται η πειραματική γραμμή παραγωγής η οποία αρχικά θα είναι μικρής δυναμικότητας. Αν όλα πάνε καλά θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα πρώτα δείγματα πριν το τέλος της χρονιάς.

 Με ποιους φορείς θα συνεργαστείτε; Πόσα στρέμματα θα φυτευτούν και πως θα γίνει η μεταποίηση του προϊόντος;

Συνεργαζόμαστε ήδη με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, με ντόπιους αγρότες βιολογικών σιτηρών, με το Εμπορικό επιμελητήριο Κιλκίς καθώς και με διάφορες τοπικές επιχειρήσεις, σχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας τα στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της παραγωγής. Η έκταση της επομένης καλλιεργητικής περιόδου θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της μερίδας της αγοράς που θα στοχεύσουμε αρχικά και φυσικά με το μέγεθος της παραγωγικής δυναμικότητας.

Η απόφαση της Ε.Ε που καταργεί από την αγορά από το 2021 τα πλαστικά καλαμάκια, καθώς ανήκουν στην ομάδα των προϊόντων πλαστικού μιας χρήσης, ευνοεί το εγχείρημα. Θα είναι η μοναδική αντίστοιχη επιχείρηση την Ελλάδα;

Σίγουρα ευνοεί το εγχείρημα και σίγουρα δεν θα είναι η μοναδική αντίστοιχη επιχείρηση στην Ελλάδα. Η ανάγκη για αλλαγή θα οδηγήσει και άλλους σε παρόμοια μονοπάτια σύντομα.

Κυκλοφορούν αντίστοιχα προϊόντα στη διεθνή αγορά;

Ναι κυκλοφορούν, κυρίως από Κίνα. Ερευνάται όμως η δημιουργία αντίστοιχων προϊόντων από επιχειρήσεις σε Γαλλία , Γερμανία Αμερική και Αυστραλία. Αυτό δεν μας ανησυχεί. Αντιθέτως επιβεβαιώνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το staramaki είναι το μοναδικό μέχρι αυτή τη στιγμή που καλλιεργείται και παράγεται στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας πίνουμε μεγάλες ποσότητες κρύου καφέ και καταναλώνονται ετησίως σχεδόν 900 εκατ. πλαστικά καλαμάκια (περίπου 75 ανά κάτοικο). Θεωρείτε ότι η πρόταση σας θα έχει εμπορική επιτυχία;

Στη χώρα αυτή αγαπάμε πολύ τον κρύο καφέ. Πίνουμε κατά μέσο όρο, τρεις την ημέρα. Κάτι που έχουμε μεταδώσει και στους εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται να μας επισκεφτούν. Η αγορά σίγουρα υπάρχει , θέλει χρόνο όμως να καθιερωθεί ένα προϊόν και να θεωρηθεί επιτυχημένο. Είμαστε αισιόδοξοι.

Με το εγχείρημα σας προβλέπεται η δημιουργία θέσεων εργασίας στο Κιλκίς;

Το εγχείρημα έχει αποκλειστικά κοινωνικό πρόσημο. Δεν θα κάνει πλούσιο κανέναν. Ιδανικά , θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη που μετέχουν σε αυτό. Τα όποια κέρδη θα υποστηρίξουν τα θεμέλια ενός καινοτόμου μοντέλου κοινωνικής κατοικίας. Σκοπός μας είναι η ανακατεύθυνση της αγροτικής καινοτομίας με ηθικά εγχειρήματα που ενισχύουν την εργασιακή ένταξη και προστατεύουν το περιβάλλον.

Η Omnes, από το 2016 ασχολείται με τη στέγαση προσφύγων. Σήμερα οι πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή ζουν σε μισθωμένα σπίτια. Πόσοι είναι ; Θα μπορούσαν ενδεχομένως να απασχοληθούν στη δημιουργία του «Staramaki»;

Η Οmnes έδειξε ένα αξιόλογο έργο στην διαχείριση του θέματος της στέγασης των προσφύγων που αυτή τη στιγμή και στους δυο δήμους της περιοχής, ανέρχονται σε περίπου 120 οικογένειες, όσες δηλαδή είχαμε ορίσει εξαρχής στη μελέτη μας. Μέχρι τώρα δουλεύαμε σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και την στήριξη διεθνών οργανισμών όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα που δεν θα εξαρτόμαστε από χρηματοδοτήσεις. Οι προοπτικές εργασίας στην περιοχή του Κιλκίς όμως, είναι μηδαμινές για όλους, και για όσους ντόπιους δεν έφυγαν ακόμα και για όσους ήρθαν να στεγαστούν προσωρινά. Το νέο αυτό εγχείρημα απευθύνεται σε όλους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.