Στάθης Παναγιωτόπουλος στην "Κ": Μετά από 27 χρόνια σταματάω το ραδιόφωνο... - Karfitsa.gr
Media Συνεντεύξεις

Στάθης Παναγιωτόπουλος στην «Κ»: Μετά από 27 χρόνια σταματάω το ραδιόφωνο…

_MG_8655 copy (1)Τον γνωρίζουμε από τη μακρόχρονη παρουσία του στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης, τον έχουμε δει να μαγειρεύει στην τηλεόραση με την εκπομπή «Νηστικό Αρκούδι» και τα τελευταία χρόνια στο «Ράδιο Αρβύλα».

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος μιλάει στην «Karfitsa» για την απόφασή του να σταματήσει το… ραδιόφωνο, τη σχέση του με τον Αντώνη Κανάκη, ξεκαθαρίζει ότι και φέτος θα είναι συμπαρουσιαστής στο «Ράδιο Αρβύλα» και ομολογεί ότι δεν τον ικανοποίησαν τα ισόβια του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

 Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Για ποιο λόγο σταμάτησε η συνεργασία σας με τον «Imagine»;

Επειδή αποφάσισα να σταματήσω, γενικότερα, το ραδιόφωνο μετά από 27 χρόνια, σχεδόν, συνεχούς παρουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι «τελειώσατε» με το ραδιόφωνο;

Όχι εντελώς, το ραδιόφωνο είναι κάτι που όταν το αγαπάς, δε μπορείς να το αφήσεις. Ίσως κάνω κάτι αργότερα, αλλά σίγουρα πιο αποσπασματικά, και ίσως όχι στα FM αλλά στο διαδίκτυο. Η «ασθένεια», πάντως, είναι ανίατη…

Στο δυναμικό του Imagine εντάχθηκε ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, δε πιστεύω να σας «έφαγε» τη θέση…

Και χαίρομαι πάρα πολύ που τον ακούω εκεί! Επίσης μ’ αρέσει πολύ το νέο πρόγραμμα του Imagine, και η προσθήκη του Στέφανου σημαίνει ότι στο δυναμικό του σταθμού εντάχθηκε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους του ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης που έχει κάτι να πει και δεν περιορίζεται στα αφόρητα κλισέ ή στη βλακώδη ποδοσφαιρολογία που ακούμε παντού.

Στο «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» θα είστε τελικά συμπαρουσιαστής τη φετινή σεζόν;

Ναι, φυσικά, το γεγονός ότι δε συνεργάζομαι ραδιοφωνικά με τους τρεις δε σημαίνει ότι διακόψαμε τις σχέσεις μας!

«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

Η ύφεση, αφενός, ο πληθωρισμός των μέσων αφετέρου. Πόσα χρόνια έχει που κυκλοφορεί η άποψη ότι στη Θεσσαλονίκη δε μπορούν να αντέξουν τόσοι σταθμοί;

Η σχέση σας με τον Αντώνη Κανάκη τελικά είναι τόσο καλή όσο φαίνεται στην τηλεόραση;

Όχι. Είναι καλύτερη.

Αν κάνατε το δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό ποιους θα προσλαμβάνατε;

Αν έκανα δικό μου ραδιοφωνικό σταθμό δε θα προλάβαινα να προσλάβω κανέναν, θα έκλεινε σε λίγες μέρες. Είμαι, βλέπετε, εντελώς ανίκανος ως επιχειρηματίας, και η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού είναι κάτι που μου διαφεύγει εντελώς.

Η κρίση σας έχει επηρεάσει οικονομικά; Τα βγάζετε πέρα;

Τα βγάζω πέρα, αλλά με έχει επηρεάσει, όπως όλους. Η παραδοξότητα του ότι τα έξοδα και το κόστος ζωής αυξάνεται όσο οι αμοιβές μειώνονται δε μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Διορθώνω: δεν είναι παραδοξότητα, είναι εντελώς φυσιολογικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα του οικονομικού συστήματος στο οποίο βλακωδώς επιλέξαμε να ενταχθούμε και βλακωδέστερα επιμένουμε να «θέλουμε».

Σπουδάσατε αγγλική φιλολογία, δεν ακολουθήσατε  το καθηγητηλίκι, αλλά βγήκατε στον «αέρα». Πως προέκυψε αυτό;

Τυχαία. Ξεκίνησα γράφοντας σε μουσικά περιοδικά, αυτό έφερε το ραδιόφωνο κι αυτό με τη σειρά του την τηλεόραση. Δεν είχα ποτέ μου καμία φιλοδοξία, ήρθαν όλα «μόνα τους».

Στο «ΡΑΔΙΟ Αρβύλα» είστε ιδιαίτερα καυστικοί. Μηνύσεις και πρόστιμα έχουν προκύψει από τα όσα λέτε στην εκπομπή;

Ναι, αρκετές φορές, αλλά αλίμονο αν πριν εκφράσουμε αυτά που πιστεύουμε σκεφτόμασταν τα πρόστιμα ή να μην «τα χαλάσουμε» με κάποιους.

Πρόταση για δική σας εκπομπή σας έχει γίνει από κάποιο κανάλι ή ραδιόφωνο; Θα σας ενδιέφερε;

Δική μου, προσωπική εκπομπή; Όχι, ποτέ, αλλά βεβαίως θα με ενδιέφερε.

Στο φως της δημοσιότητας έχουν βγει στοιχεία για υπεράριθμο προσωπικό, για «χρυσές» αμοιβές και «χρυσές» εκπομπές. Χρειαζόταν να μπει μία τάξη στην ΕΡΤ;

Χρειαζόταν και χρειάζεται. Το κλείσιμο όμως της ΕΡΤ δηλώνει ανικανότητα να μπει τάξη κι αυτό είναι επαίσχυντο. Η «λογική» που λέει «δε λειτουργεί καλά, άρα το κλείνω», είναι 100% παραδοχή ανικανότητας. Ο κρατικός μηχανισμός, γενικά, δε λειτουργεί καλά. Κλείστε τον τότε και φύγετε, αν ακολουθήσουμε αυτή τη «λογική». Και επειδή αυτό το θέμα με κάνει έξαλλο, επιτρέψτε μου να πω ότι ίσως το χειρότερο απ’ όλα ήταν οι αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των πολιτών, οι οποίοι το μόνο που κατάλαβαν ήταν «αφού δεν τη βλέπω, γιατί να την πληρώνω, καλά έκαναν και την έκλεισαν, να φύγουν τα κοπρόσκυλα». Συλλογιστική ούτε τετράχρονου παιδιού, και ντροπή τους.

Ραδιόφωνο, εκπομπές μουσικής, μαγειρικής, στην τηλεόραση, περιοδικά. Αν ζούσατε στην Αθήνα θα κάνατε ακόμη περισσότερα;

Όχι, γιατί; Πιθανόν να έβγαζα το σκυλί βόλτα σε άλλες περιοχές, κατά τα άλλα δε νομίζω ότι θα έκανα κάτι περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείστε με τη διοργάνωση συναυλιών. Έχει «ψωμί» στην Ελλάδα αυτός ο τομέας;

Ασχολήθηκα επαγγελματικά για 3-4 χρόνια, με πλήρη αποτυχία, ένας από τους λόγους είναι και το ότι για οποιαδήποτε μουσική πέραν του μπουζουκοπόπ και του κλαμπιστάν, η Ελλάδα είναι τελειωμένη υπόθεση εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη.

Για 5 χρόνια παρουσιάζατε στην ΕΡΤ3 το Jammin, μία από τις πιο πετυχημένες εκπομπές, με τον Σωτήρη Βακάρο. Διατηρείτε επαφή;

Ναι, βρισκόμαστε συχνά, μιλάμε, άλλωστε με το Σωτήρη ήμασταν οικογενειακοί φίλοι πολλά χρόνια πριν δουλέψουμε μαζί, και πολύ καλοί φίλοι παραμείναμε.

Κατά καιρούς στο «ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ» έχετε εκφράσει έντονη κριτική σε πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Σας ικανοποίησαν τα ισόβια του πρώην δημάρχου;

Όχι. Σαφώς και ήταν ένοχος, όχι μόνο για την υπεξαίρεση αλλά για άλλα, σοβαρότερα κατ’ εμέ αδικήματα, όπως η αλαζονεία εις βάρος των πολιτών, η δημιουργία ενός συστήματος βαθιά παθογόνου και ο μαρασμός της πόλης, αλλά η ισόβια κάθειρξη είναι μια πολύ βαριά ποινή, την οποία δε θα ευχόμουν ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Παραδειγματισμός δεν πρόκειται να προκύψει σε κανέναν, ούτε το γεγονός ότι ο εν λόγω θα περάσει πολύ καιρό στη φυλακή θα αποκαταστήσει οτιδήποτε από τα αδικήματα.

Είστε από τους μορφωμένους του χώρου, με πανεπιστημιακές σπουδές, γιατί δεν το «επιδεικνύετε»;

Δηλαδή τι να έκανα; Να απήγγειλα ποίηση στο ραδιόφωνο ή να διάβαζα Παπαδιαμάντη στην τηλεόραση; Γιατί; Για να απαντήσω σοβαρά, αυτός που νιώθει την ανάγκη να επιδείξει κάτι, κατά κανόνα δεν το έχει αυτό το «κάτι».

Στο παρελθόν συνεργαστήκατε με την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ. Θα επιστρέφατε στη δημόσια τηλεόραση με μία νέα εκπομπή;

Αυτή κι αν είναι εντελώς υποθετική ερώτηση! Φυσικά, την αγαπώ τη δημόσια τηλεόραση, με όλα της τα ελαττώματα. Έκανα σχεδόν τα πάντα εκεί, έμαθα ένα σωρό πράγματα, έφαγα γλυκό ψωμί.

Η εκπομπή μαγειρικής, «Το νηστικό αρκούδι»  που παρουσιάζατε στην ΕΡΤ3 πως προέκυψε και πως κατέληξε στην ΝΕΤ;

Προέκυψε από μια «κουφή» πρόταση του τότε προέδρου της ΕΡΤ3 Δημήτρη Τσάμη, και κατέληξε στη ΝΕΤ επειδή άρεσε στη ΝΕΤ, τόσο απλά. Όπως όλα όσα μου έχουν συμβεί, δεν το επεδίωξα, αλλά προέκυψε και αισθάνομαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ