Στη φυλακή για «τρομοκρατικό… κελάηδισμα» - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Στη φυλακή για «τρομοκρατικό… κελάηδισμα»

του Μανώλη Λαμτζίδη

 

Λαμτζίδης

του Μανώλη Λαμτζίδη*

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στην Κωνσταντινούπολη,  δώδεκα δικηγόροι και μια ομάδα μελών της οργάνωσης TUHAD-FED, μιας εθελοντικής οργάνωσης που παρέχει στήριξη πολιτικών κρατουμένων, συγγενών  και των συνηγόρων τους βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είχαν συλληφθεί στις 16 Μαρτίου 2016, αλλά αφέθηκαν όλοι τους ελεύθεροι λίγες ημέρες αργότερα, εκτός από τους δικηγόρους ΡΑΜΑΖΑΝ ΝΤΕΜΙΡ και ΑΙΣΕ ΑΤΣΙΝΙΚΛΙ, που συνελήφθησαν  ξανά στις 6 Απριλίου. Οι ΝΤΕΜΙΡ, ΑΤΣΙΝΙΚΛΙ και 6 άλλα μέλη της πιο πάνω οργάνωσης, όταν ξεκίνησε η δίκη ήταν προφυλακισμένοι!

Οι κατηγορίες που τους βάραιναν ήταν ότι συμμετείχαν σε «τρομοκρατική οργάνωση». Ο δικηγόρος ΡΑΜΑΖΑΝ επιπλέον κατηγορείται για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» , διότι, ειδικότερα με τα «κελαηδίσματα» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (“ΤWΙΤΤΕR”)  αναφέρθηκε σε ποινικές υποθέσεις πελατών του, που υπέβαλε για εξέταση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορούσαν στις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Νοτιο-Ανατολική Τουρκία.

Οι κατηγορίες ενάντια στους δικηγόρους ΡΑΜΑΖΑΝ ΝΤΕΜΙΡ, ΑΙΣΕ ΑΤΣΙΝΙΚΛΙ, ΙΡΦΑΝ ΑΡΑΣΟΝ, ΧΟΥΣΕΙΝ ΜΠΟΓΑΤΕΚΙΝ, ΣΕΦΙΚ ΤΣΕΛΙΚ, ΑΝΤΕΜ ΤΣΑΛΙΤΣΙ, ΤΟΥΜΕΡ ΝΤΟΓΑΝ, ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΡΟΥΖΓΚΑΡ, ΑΙΣΕ ΚΟΣΤΕΡΙΣΙΟΓΛΟΥ, ΣΙΝΑΝ ΖΙΝΑΡ ΡΑΖΙΓΙΕ ΟΖΤΟΥΡΚ  και ΡΟΥΣΕΝ ΜΑΧΜΟΥΤΟΓΛΟΥ σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους  το 2011 και 2013 κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και των μαζικών διαδηλώσεων στο «πάρκο ΓΚΕΖΙ».

«Αξιόποινες πράξεις» θεωρήθηκαν ακόμα και οι επισκέψεις τους σε κρατούμενους πελάτες τους, όπως και η διατήρηση επαφών με διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δράσεις αυτές παρουσιάστηκαν σε πλήρη έκταση  από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο την απόλυση όλων των κρατουμένων αλλά το δικαστήριο διατήρησε την κράτηση των δύο δικηγόρων και άλλων τεσσάρων πολιτών με την αιτιολογία του «κινδύνου απόδρασης». Ο Εισαγγελέας ειδικότερα αιτιολόγησε ειδικά για τους δικηγόρους την πρότασή του, επειδή για την έναρξη ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους ,   θα έπρεπε είχε εκδοθεί υπάρχει ειδική άδεια του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων τους, που συντάχθηκαν με την Εισαγγελική πρόταση και υποστήριξαν ότι για αυτό το λόγο η υπόθεση θα έπρεπε να μπει στο αρχείο.

Είναι φανερό, ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι αναπόσπαστο μέρος και συνυφασμένες με την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως συνηγόρων υπεράσπισης. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 7 Σεπτεμβρίου 2016 . Στο μεταξύ,  οι δικηγόροι και οι άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι με αυτές τις σαθρές κατηγορίες. Tην κατάσταση αυτή παρακολουθεί συστηματικά η  Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικηγορικών Συλλόγων (“CCBE”), η οποία ετοιμάζεται να βραβεύσει τους δικηγόρους ΡΑΜΑΖΑΝ και ΑΤΣΙΝΙΚΛΙ για τη δράση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα (“CCBE Human Rights Award 2016”) ενισχύοντας στο πρόσωπό τους τον αγώνα του Τουρκικού λαού για την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, την προάσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, πανανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζονται σε οικουμενικές αρχές και αξίες.

*Ο κ. Λαμτζίδης είναι δικηγόρος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ