, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στη σκιά της τρομοκρατίας η σύνοδος των G20

Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα από τις επιθέσεις στη Γαλλία που συγκλόνισαν τον πλανήτη θα ξεκινήσει αύριο η Σύνοδος των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δε θα είναι παρών.
 
Στη σκιά της τρομοκρατίας η σύνοδος των G20
 
12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων. Εκεί θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι αλλά και την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Στην ίδια την Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από τα παραπάνω, οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση. Ωστόσο ο βρετανός ειδικός για θέματα της G20 Τρίστεν Νέιλορ εκτιμά ότι οι ανεπίσημες συναντήσεις είναι εκείνες που δίνουν το στίγμα της Συνόδου. “Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όφελος αυτής της συνάντησης θα είναι η δικτύωση” σχολιάζει. “Αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες των σημαντικότερων οικονομικά κρατών να βρεθούν στον ίδιο χώρο για λίγες μέρες”.
Για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Συρία. Η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, θα επιχειρήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πιστεύει ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ταρίκ Ογκουζλού. Η τουρκική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που λόγω της ρωσικής επέμβασης υπάρχει κινητικότητα στη Συρία. Από την άλλη η υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ στα βόρεια της Τουρκίας αποτελεί πρόβλημα για τους Τούρκους κατά τον Ογκουζλού.
Είναι το προσφυγικό μόνο πρόβλημα της Ευρώπης;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται ως εικοστό μέλος ανάμεσα στα υπόλοιπα 19 κράτη της Συνόδου θέλει σε κάθε περίπτωση να θέσει το θέμα των προσφύγων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προγραμματίσει μία συνέντευξη τύπου πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών, ώστε να θέσει το ζήτημα. Ωστόσο χώρες όπως η Κίνα θεωρούν την προσφυγική κρίση ένα τοπικό θέμα της Ευρώπης και όχι παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο οφείλουν να λύσουν οι G20. Επίσης η Αυστραλία και ο Καναδάς ασκούν αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, την οποία δεν επιθυμούν να αλλάξουν.
Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι η ΕΕ την έχει περισσότερη ανάγκη στην προσφυγική κρίση και όχι το αντίστροφο. “Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές” σύμφωνα με τον Ογκουζλού “ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ”.
Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους
Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και της φορολογίας η Σύνοδος πρόκειται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών πρόκειται να προχωρήσει περαιτέρω. Η σχετική κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα στα κράτη από 100 έως 240 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά και στο θέμα των τραπεζών οι παρατηρητές αναμένουν βήματα προόδου. Οι απαιτήσεις για τα τραπεζικά κεφάλαια πρόκειται να αυξηθούν. Αρχικά οι G2 φαίνεται να συμφωνούν ότι το αξίωμα to big to fail, πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να ισχύει πλέον για τις μεγάλες τράπεζες. Μετά από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης τα κράτη θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο, οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να αναλάβουν πάλι της ευθύνη για τις απώλειες των τραπεζών λόγω των κερδοσκόπων.
Τέλος στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται μέτρα για την ώθηση της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δε γίνεται να είναι ο μοναδικός τροχός για την παγκόσμια ανάπτυξη. “Η Κίνα πρέπει να δώσει κίνητρα στη μεσαία της τάξη, ώστε να μετατραπεί γρήγορα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται μέσα από την κατανάλωση” είπε.
Deutsche Welle

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.