Στικτοβελονίτσα: Ένα σπάνιο ψάρι σε παραπόταμο Έβρου! (ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Στικτοβελονίτσα: Ένα σπάνιο ψάρι σε παραπόταμο Έβρου! (ΦΩΤΟ)

Προτιμά νερό ελαφρώς τρεχούμενο...

στικτοβελονίτσαΈνα πολύ σπάνιο ψάρι εντοπίστηκε από την ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) σε παραπόταμο του Έβρου σε πρόσφατη δειγματοληψία που πραγματοποίησε σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στο πλαίσιο ενός προγράμματος καταγραφής προστατευόμενων ειδών.

Πρόκειται για το Cobitis puncticulata (Erkakan, Atalay-Ekmekci & Nalbant, 1998), είδος φάντασμα μιας και οι προσπάθειες ανεύρεσής του στο παρελθόν από την ομάδα δεν είχαν επιτυχία.

Το ψαράκι αυτό με το κοινό όνομα «στικτοβελονίτσα» απαντάται στην Ελληνική επικράτεια αποκλειστικά σε έναν μικρό παραπόταμο λίγων μόνο χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, κοντά στα χωριά Λύρα και Φυλακτό, ενώ βρίσκεται και σε 2 μικρές λίμνες στην Βόρεια Τουρκία κοντά στη θάλασσα του Μαρμαρά και πουθενά αλλού στον κόσμο (Freyhof et al., 2008). Μέρος του βρίσκεται εντός των ορίων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Έχει ομοιόμορφο λαδί-μαυριδερό-στικτό χρωματισμό με μια απόχρωση κίτρινη-χρυσαφί μεταλλική και δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά. Προτιμά νερό ελαφρώς τρεχούμενο και πυθμένα με λάσπη και άμμο όπου χώνεται για να κρυφτεί από τους εχθρούς της ,αλλά και να βρεί την τροφή της .

Δύο πολύτιμα δείγματα αυτού του είδους συλλέχθηκαν, και έτσι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, που μόλις το 1998 αναγνωρίστηκε ως χωριστό είδος.

«Είμασταν πολύ τυχεροί που καταφέραμε να το βρούμε. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε και να ψάχνουμε το είδος αυτό και να βλέπουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο πληθυσμός του,» είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΑΛΕ κ. Μάνος Κουτράκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πώς «εάν δεν βρεθεί λύση να αποκατασταθεί το ποταμάκι της Λύρας του οποίου η κατάσταση είναι επιβαρημένη με τις διάφορες επεμβάσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο οδικό δίκτυο, τότε δυστυχώς το είδος αυτό κάποια στιγμή θα εξαφανισθεί με ότι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα της περιοχής.»

Πηγή: ert.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ