, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην Ελλάδα ο κάθε παρατρεχάμενος έχει… αντίληψη!

megali na fainontai to paidi kai ta kakgela monoτης Ελένης Χριστιά*
Η κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την κρίση ηθικών αξιών, αλληλεγγύης και συνεκτικότητας της κοινωνίας  καθώς και την ένταξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όλο και περισσότερων συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν στο μέγιστο βαθμό την απαξίωση ενός σαθρού πολιτικού συστήματος.
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ουσιοεξαρτήσεων και ειδικότερα εμείς που εργαζόμαστε στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος περιθάλπει και τον μεγαλύτερο όγκο πρώην χρηστών ουσιών στην Ελλάδα (8.500), καλούμαστε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις, σε ζητήματα που αφορούν στην αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας δομών και υπηρεσιών, στη δημιουργία υπηρεσιών πρόληψης της εξάρτησης, μείωσης της βλάβης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και επαγγελματικής επανένταξης. Η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η αδυναμία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού έστω και με συμβάσεις έργου δυσχεραίνει το έργο όλων μας ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικά προβλήματα όπως είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς καλές πρακτικές, καινοτόμες λύσεις και παρεμβάσεις, αντιναρκωτικές πολιτικές και επανενταξιακές στρατηγικές τις οποίες είχαμε χαράξει, μεταφέροντας τεχνογνωσία από χώρες της παγκόσμιας κοινότητας (ΗΠΑ, ΕΕ), συνθέτοντας την δική μας εμπειρία και τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελληνικής Κοινότητας, όχι μόνο έχουν παγώσει και ανασταλεί, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν.
Στην Ελλάδα ο κάθε νεοδιορισμένος ειδικός σύμβουλος, ο κάθε πολιτικός ιθύνοντας, ο κάθε παρατρεχάμενος, ο κάθε διάττοντας αστέρας, έχει άποψη και θέση σύμφωνα  με τη δική του υποκειμενική αντίληψη και ενδεχόμενα συμφέροντα άλλων. Ως εκ τούτου εδώ κι ένα χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο της απαξίωσης υπηρεσιακών παραγόντων, κάθε προηγούμενου εγκεκριμένου σχεδιασμού και στρατηγικών οι οποίες βασίστηκαν στις ρεαλιστικές ανάγκες των συμπολιτών μας που πλήττονται από τη μάστιγα των ναρκωτικών, στην εμπειρία, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ελληνική πραγματικότητα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Η κοινωνική πολιτική που αφορά άμεσα στην αποκατάσταση των πρώην χρηστών ουσιών κι άλλων ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας βασίζεται σε πρόχειρες και πρόσκαιρες λύσεις επαιτείας που οδηγούν τον άνθρωπο στην αναξιοπρέπεια και στην ηθική εξαθλίωση (συσσίτια, κάρτες δωρεάν απόκτησης αγαθών πρώτης ανάγκης, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία κλπ). Η αστεγία πολλών πρώην χρηστών ουσιών λόγω κρίσης καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δυσεπίλυτο με αποτέλεσμα τις υποτροπές, το πισωγύρισμα και την ματαίωση των προσπαθειών όλων μας, θεραπευομένων, εργαζομένων, επιβαρύνοντας και την ελληνική οικονομία.
Οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ που αφορούν ενεργούς χρήστες σε ότι αφορά στην πόλη μας (street work, ενημέρωση ευαισθητοποίηση, διαμεσολάβηση, υπηρεσίες  υποστήριξης και κινητοποίησης), έχουν πάψει να υφίστανται  και δεν προβλέπεται  να επαναλειτουργήσουν μελλοντικά, με επώδυνα αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.
Η Κοινωνική Οικονομία  και η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα  που θα αποτελούσαν  για τη χώρα έναν φάρο μέσα στην καταιγίδα που βιώνουμε όλοι μας, έχει απαξιωθεί με αποτέλεσμα οι ήδη υφιστάμενες ΚοινΣΕπ Ένταξης κι αυτές που έκαναν έναρξη λειτουργίας να υπολειτουργούν ή και ακόμη να οδηγούνται στο κλείσιμο.
Οι προσπάθειες μας και η δημιουργία ΚοινΣΕπ Ένταξης έχουν παγώσει εδώ και 7 μήνες  μιας κι ό,τι προγράμματα επιχορηγήσεων και υποστήριξης ΚοινΣΕπ,(Περιφερειακοί Μηχανισμοί Υποστήριξης) επιδότησης απασχόλησης σε εργαζόμενους των ΚοινΣΕπ είχαν εξαγγελθεί έχουν παγώσει ή ανακλήθηκαν με ορίζοντες άγνωστους. Εάν δεν κατανοήσουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με σχεδιασμούς επαιτείας και αναξιοπρέπειας, εάν κάποιοι υψηλά ιστάμενοι δεν  αναγνωρίσουν ότι οι πρώην χρήστες ουσιών καθώς και τα άτομα  που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  θέλουν δουλειά κι όχι επιδόματα και ελεημοσύνη, εάν δεν αντιληφθούν  ότι  η μοναδική λύση στο πρόβλημα της οικονομίας  και της εξοικονόμησης πόρων είναι η απασχόληση και όχι τα επιδόματα, εάν δεν αποδεχτούν ότι η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι το μέσον, ο άξονας της ανάπτυξης σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καθώς αποτελεί μονόδρομο επαναενταξιακής πολιτικής, δυστυχώς οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι κάποιο ολίγοι, οι συνήθεις ύποπτοι, ζημιώνοντας την ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη, τις προσπάθειες χιλιάδων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους καθώς και το δύσκολο έργο μας.
*Η κ. Χριστιά είναι Υπεύθυνη Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής & Επαγγελματικής Ένταξης  (ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ), παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.