, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σωτήρης Κούβελας “Το μεγαλύτερο μου λάθος ήταν που…”

SOTIRIS KOYBELAS

 

O τέως υπουργός Σωτήρης Κούβελας μιλάει στην karfitsa, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, ΒΙΩΜΑΤΑ και για το μεγαλύτερο … λάθος της πολιτικής του καριέρας.

Επίσης για την καταδίκη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, τις σχέσεις που έχει σήμερα με το κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, για τους σημερινούς πολιτικούς – γενναίους ή ψεύτες – και για το δρόμο που οδηγεί σε ξέφωτο.  

Ο κ Κούβελας εξηγεί στη Μελίνα Καραπαναγιωτίδου το “παιχνίδι της δημοκρατίας” και την ευθύνη των πολιτών όταν αναδεικνύουν δημαγωγούς…

Περισσότερα προσεχώς στην karfitsa

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ομιλητές θα είναι :
Δημήτρης Σταμάτης, Υπουργός Επικρατείας.
Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Γιώργος Πενέλης, ομ.καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Νίκος Μέρτζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φαίδων Γιαγκιόζης.

Όπως σημειώνει ο εκδότης  “Ο Σωτήρης Κούβελας έχει χαρακτηρίσει το βιβλίο ως «ημερολόγιο απόδρασης από την χώρα των ισχνών αγελάδων», που κουβαλάει ένα μήνυμα ελπίδας. Γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα : Οι φίλοι και συνεργάτες, που αποτελούν τους ήρωες αυτού του βιβλίου με το παράδειγμά τους, χωρίς πολυλογίες και βαττολογίες, περνούν ένα μήνυμα: Ναι, υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Η καταστροφή δεν είναι αναπόφευκτη, να μην παραδοθούμε στο μοιραίο! Η «πτωχεία» να κινητοποιήσει με ευρηματικότητα και έξυπνες λύσεις τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο σε δράσεις, συνεργασίες, δίκαιες διεκδικήσεις, επιλογή κατάλληλης ηγεσίας σύμφωνα με το γνωμικό «πενία τέχνας κατεργάζεται» και προπάντων «με λογισμό και όραμα». Θα διαβάσετε, λοιπόν, για πράξεις σοφών και «ασόφων» αλλά πολύ σοφών, επωνύμων και ανωνύμων, διοικούντων και διοικουμένων. Εγώ τις έκρινα σπουδαίες. Θα το κρίνετε κι εσείς. Πιστεύω, θα συμφωνήσουμε. Πρόκειται για πράξεις σε περιόδους ισχνών αγελάδων με αποτελέσματα μετρήσιμα και πολλές φορές εντυπωσιακά, που μπορούν να παρακινήσουν κι άλλους σε μίμηση ή να γεννήσουν νέες ιδέες.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου δεν είχαν στην διάθεσή τους χρήματα, πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ, δάνεια, ευκολίες. Είχαν όμως αγάπη για τους συμπολίτες, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, θέληση και ψυχή. Δεν ζητούσαν, πρόσφεραν. Μετά ακολούθησαν κι άλλοι. Τα πρόσωπα γίνονταν ομάδες και οι ομάδες «κίνημα», σε πολλούς τομείς του δημόσιου βίου, στην νεολαία, στο κόμμα, στα σωματεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην δημόσια διοίκηση, με αίτημα για κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό.
Θα διαβάσετε ακόμη σκέψεις και πράξεις γραμμένες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Έστειλαν τα κείμενά τους ανταποκρινόμενοι σε δική μου παράκληση, να μας θυμίσουν κάτι που κρατούν ως σημαντικό και αξιομνημόνευτο από την κοινή μας πορεία και συνεργασία. Την κάθε σελίδα που ακολουθεί διαπερνάει η εύγλωττη σιωπή των ανώνυμων εθελοντών, συνεργατών μου.
Σ’ αυτούς αφιερώνεται το βιβλίο.

Το βιβλίο ξεκινάει με τους αγώνες επιβίωσης στις τραγικές περιόδους του β΄παγκοσμίου πολέμου της κατοχής, του εμφυλίου.
Παρουσιάζει την εποχή ανόρθωσης της χώρας, πολιτικής και οικονομικής, την κατάπτωση με την δικτατορία, την εποχή της μεταπολίτευσης με τα καλά και στραβά της.  Αποκαλύπτει πτυχές από τη λειτουργία των κομμάτων και του δημόσιου βίου. Ειδικότερα μιλάει για τη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της Ν.Δ. την δεκαετία 1980 και τη συγκρότηση του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της παράταξης.  Μεταφέρει παρασκήνια από τις εκλογές Αρχηγών και Προέδρων της Δημοκρατίας. Περιλαμβάνει ιστορίες εκλογικών νόμων και εκλογών. Σε κάθε περίοδο παρουσιάζει και αποδεικνύει με παραδείγματα την αξία της προσφοράς, της συμμετοχής και του εθελοντισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Πεποίθηση έως και έμμονη ιδέα, του συγγραφέα, που διαφαίνεται παντού, είναι ότι η προσφορά πρέπει να προηγείται της διεκδίκησης. Τότε μόνο έρχεται η επιτυχία.

Περιλαμβάνει ειδικότερα :
Το μεγάλο πρόγραμμα της δημαρχίας του 1986 για τη Θεσσαλονίκη.
Είκοσι καινοτόμες δράσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης της περιόδου 1987-1989, που συνεχίζονται και σήμερα : δεκάδες παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεόραση, δημοτική ορχήστρα-ωδεία-χορωδίες, σχολή χορού, ανοιχτό πανεπιστήμιο, τέσσερα θέατρα, τέσσερεις αίθουσες εικαστικών, ξεκίνημα του μετρό, ζωολογικός κήπος, μηχανοργάνωση, σταθμοί μέτρησης αέριας ρύπανσης κτλ.

Μεγάλες παρεμβάσεις ως υπουργού (1989-1993) όπως στον τομέα περιβάλλοντος με την οργάνωση ασφαλούς ταφής απορριμμάτων, κατασκευή αποχετεύσεων και βιολογικού καθαρισμού σε 150 δήμους και κοινότητες, εφαρμογή μηχανοργάνωσης σε νομαρχίες-δήμους-μεγάλες κοινότητες, επαναφορά ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση, ανάπτυξη «πανεπιστημίου» για μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων με 12 παραρτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, κατάργηση ζημιογόνων υπηρεσιών και «αναίμακτη» μετάταξη 25.000 υπαλλήλων, μεγάλα έργα ύδρευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Θεσσαλονίκη, στήριξη της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό και με γρήγορους ρυθμούς των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Περιλαμβάνει τέλος σημειώματα 32 συνεργατών του Σωτήρη Κούβελα, στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο του. Μιλούν για κοινές εμπειρίες, για το ξεκίνημά τους στη ζωή, για τις σπουδές τους, το επάγγελμά τους, για τα δημοτικά πράγματα και την πολιτική, για τα κοινά όνειρα, για αυτά που πετύχανε με κοινή εθελοντική δράση”

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.