Στην Πιερία παράγουν... αχινούς! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Οικονομία

Στην Πιερία παράγουν… αχινούς!

Μονάδα εκτροφής με... άδεια!

kalliergeia-axinoi copy

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Μπορεί να έχει αγκάθια, ωστόσο αποτελεί μία εξαίρετη θαλασσινή λιχουδιά με τους ουρανίσκους των καλοφαγάδων να τον αναζητούν κυρίως στα καλά εστιατόρια. Ο γνωστός σε όλους μας αχινός ή «εχίνος» κατά τους αρχαίους Έλληνες έχει θέση στο τραπέζι των φανατικών των θαλασσινών εδώ και αρκετούς αιώνες. Η αλίευση του μέχρι τώρα τουλάχιστον γινόταν όπως και στα αρχαία χρόνια, μιας και οι έμπειροι αλιείς γνωρίζουν τα σημεία όπου τα αγκαθωτά θαλασσινά ευδοκιμούν και ξεκινούν την περισυλλογή τους.

Όμως ο συγκεκριμένος τρόπος αλίευσης ώστε το «γκουρμέ» θαλασσινό να φτάσει στο πιάτο των καλοφαγάδων έχει προκαλέσει την εξαφάνιση του. Γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί λογικό, αφού η ζήτηση είναι παγκοσμίως μεγάλη μιας και μιλάμε για ένα είδος θαλασσινού που μπορεί να γευθεί κανείς σε ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης ή του Τόκιο. Η συγκεκριμένη έλλειψη του είδους έχει οδηγήσει στη δημιουργία καλλιεργειών αχινού, στα πρότυπα της ιχθυοκαλλιέργειας και της οστρακοκαλλιέργειας, που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα όμως η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν έχει ξεκινήσει, καθώς μόλις πρόσφατα μια επιχείρηση στο νομό Πιερίας αδειοδοτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ ώστε να ξεκινήσει τη δημιουργία μονάδας εκτροφής αχινού. Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα, η καλλιέργεια αχινού είναι ένα πρωτοποριακό είδος εκτροφής θαλασσίων ειδών, αφού επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον, με το παραγόμενο προϊόν να είναι περιζήτητο παγκοσμίως.

Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι προσπάθειες μυδοκαλλιέργειας που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την καλλιέργεια και εκτροφή αχινού. Σύμφωνα με τον βιολόγο Κωνσταντίνο Κουκάρα που ειδικεύεται στην υδροβιολογία και τις υδατοκαλλιέργειες «η καλλιέργεια αχινού που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι περιβαλλοντικά ήπια, αφού εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μορφές υδατοκαλλιέργειας». Σύμφωνα με τον κ. Κουκάρα, ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας αξιοποιεί τα απόβλητα των αχινών, δηλαδή το άζωτο και το φώσφορο. «Η εν λόγω μονάδα θα διαλύει τα απόβλητα και θα καλλιεργεί φύκη, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την εκτρο-φή των αχινών», επισημαίνει ο εξειδικευμένος βιολόγος στην «Κ». Ο ίδιος μάλιστα είναι επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη για τη δημιουργία της εν λόγω μονάδας παραγωγής για λογαριασμό της «Νέαρχος ΟΕ». «Είναι δύσκολο να βρει κανείς ανάλογη μονάδα σε ολόκληρο τον κόσμο, αντίστοιχη καλλιέργεια στην Ευρώπη γίνεται μόνο στην Ιρλανδία», επισημαίνει ο κ. Κουκάρας. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, το παραγόμενο προϊόν από τον αχινό είναι ουσιαστικά τα αυγά του, που στη συνέχεια θα συσκευάζονται και θα τυποποιούνται προτού βγουν στο εμπόριο. «Είναι αυτή τη στιγμή το πιο ενδιαφέρον είδος υδατοκαλιέργειας, αφού το προϊόν έχει ζήτηση, ωστόσο απαιτείται υπομονή στην παραγωγή του», λέει χαρακτηριστικά ο βιολόγος. Και δεν έχει άδικο, αφού ο πρώτος κύκλος παραγωγής μπορεί να διαρκέσει έως και ενάμισι χρόνο για να υπάρξει παραγόμενο προϊόν.

Η άδεια του ΥΠΕΚΑ

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου μπήκε η πολυπόθητη υπογραφή του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη έτσι ώστε να ξεκινήσει με κάθε νομιμότητα η δημιουργία της μονάδας. Σύμφωνα με το κείμενο της αδειοδότησης, προβλέπεται η κατασκευή και η λειτουργία χερσαίας μονάδας εκτροφής αχινού του ενδημικού είδους Paracentrotus lividus, δυναμικότητας 30tn ανά παραγωγική περίοδο (24-30 μήνες), στη θέση «Μαυρονέρι» στο Βαρικό, Δήμου Κατερίνης, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με φορέα την «Ε. ΣΑΜΑΡΑ – Δ. ΣΑΜΑΡΑ».

Όπως αναφέρει το κείμενο του ΥΠΕΚΑ, «το σύστημα παραγωγής θα είναι πολυτροφικό με ταυτόχρονη καλλιέργεια:

  • μικροφυκών (φυτοπλαγκτό) των ειδών Paedactylum tricornutum και Dunaliella spp., με τα οποία θα εκτρέφονται οι αχινοί στα πρώτα αναπτυξιακά στάδιά τους, και
  • μακροφυκών των γενών Ulva, Cystoseira και Gracilaria με τα οποία θα τρέφονται τα προς εκτροφή άτομα του αχινού

Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, «το κύκλωμα παροχής νερού του παραπάνω συστήματος θα είναι ανοικτής ροής, με μερική επαναχρησιμοποίησή του σε ποσοστό 50 – 70% (ημίκλειστο σύστημα).

Η μονάδα θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις:

  • Χώρος προπάχυνσης, χώρο γεννητόρων, γονιμοποίησης και εκκόλαψης και υποστηρικτικοί χώροι (ψυγείο, εργαστήριο, γραφείο και χώροι υγιεινής).
  • Χώρο πάχυνσης,
  • Χώρο καλλιέργειας μακροφυκών,
  • Χώρο συσκευασίας,
  • Χώρο επεξεργασίας νερού, και
  • Δεξαμενή καθίζησης, στην οποία θα εισέρχεται το θαλασσινό νερό μετά το σύστημα αντλιών και πριν οδηγηθεί στις επιμέρους δεξαμενές εκτροφής της μονάδας.

Για τις ανάγκες της μονάδας σε θαλασσινό νερό υπάρχει εγκατεστημένος υποθαλάσσιος αγωγός που βρίσκεται στην όμορη θαλάσσια έκταση (80m από την ακτή και 300m συνολικού μήκους από τις εγκαταστάσεις της μονάδας) και σε βάθος περί τα 8 m.

Σχολιάστε

Polls

Ποιόν θα ψηφίζατε από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απ. Τζιτζικώστα;

Loading ... Loading ...

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ