Στο «ΝΟΗΣΙΣ» θα στεγαστεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Στο «ΝΟΗΣΙΣ» θα στεγαστεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

"Η Α.Ζ.Κ. έχει σφυγμό"

 

kara

Της Έλενας Καραβασίλη

Στο κέντρο διάδοσης επιστημών «ΝΟΗΣΙΣ», βρίσκει στέγη η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Με την στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και της γ.γ. έρευνας και τεχνολογίας, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Α.Ζ.Κ. με σκοπό να αποτελέσει επιχειρηματικό εργαλείο για όλη τη Β. Ελλάδα.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε πως παρότι η Ζώνη στο παρελθόν είχε περιέλθει σε ένα τέλμα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επανεκκίνησης αυτής της προσπάθειας, με τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Ιδεών και ενός Help Desk.

 

karaog«Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, δεν είναι άλλη μία χαμένη υπόθεση, έχει σφυγμό, έχει παρόν και μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο σε ότι αφορά την παραγωγή καινοτομίας. Επιδίωξη μας είναι να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, να υπάρχει στη Μακεδονία ένα πρόσφορο περιβάλλον επενδυτικών ευκαιριών, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Καράογλου.

 

lakasΗ εξασφάλιση γης είναι το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να λυθεί για να μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. και της Α.Ζ.Κ., Δημήτρη Λακασά, η έκταση των 65 στρεμμάτων που προτάθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μικρή και ακατάλληλη, καθώς μέχρι το 2016 είναι δεσμευμένη και τα κτήρια που βρίσκονται σε αυτή την έκταση δε μπορούν να κατεδαφιστούν.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε project με real estate. Από το 2009 εκκρεμεί αίτημα της Α.Ζ.Κ. για 200 στρέμματα από την έκταση του ΕΘΙΑΓΕ με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από εγχωρίους και ξένους επενδυτές », ανέφερε ο κ.Λακασάς.

vasi
«Στόχος είναι να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε έναν κόμβο ανάπτυξης της γνώσης και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι με το ανθρώπινο δυναμικό και τους θύλακες αριστείας που διαθέτει η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής», τόνισε ο γ.γ. έρευνας και τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.

Η στήριξη και λειτουργία της Α.Ζ.Κ. θα υλοποιηθεί με τη μορφή χρηματοδοτήσεων και κινήτρων, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, στο πλαίσιο του ΣΕΣ2014-2020, με συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΤ. Ενώ χρηματοδοτήσεις θα υπάρξουν και από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα γης της Α.Ζ.Κ., ενώ όπως τόνισε ο κ. Καράογλου αν δε βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων, τότε τη λύση θα δώσει ο πρωθυπουργός.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ