, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Stop στη φθίνουσα πορεία της Έκθεσής μας!

Του Θεόδωρου Σουμπάση, Προέδρου της ΔΕΘ ΑΕ

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία  για να αποδειχθεί ότι η Έκθεση αποτελεί θεσμό καταλυτικό για την οικονομία της περιοχής, καθώς υπήρξε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της μοχλός ανάπτυξης, αλλά και βαρόμετρο για την Εθνική Οικονομία και σίγουρα για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Αποτελεί έναν θεσμό όχι μόνο με ιστορία, αλλά και με περιεχόμενο, εκθεσιακή εμπειρία και τεχνογνωσία, μοναδικό στο είδος του για τη χώρα μας.
Η Έκθεση βρίσκεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα αξιοποιήσει την πλούσια παρακαταθήκη του παρελθόντος, την τεράστια ακίνητη περιουσία της, τα νέα θεσμικά εργαλεία που της προσφέρονται, τους ανθρώπους της, ώστε, με τη βοήθεια και της Θεσσαλονίκης, των φορέων και των πολιτών, να συνεχίσει να δημιουργεί και στο μέλλον, είτε θα συνεχίσει την φθίνουσα πορεία της τελευταίας δεκαετίας, η οποία συνδυασμένη με την κρίση μπορεί και να την οδηγήσει στο κλείσιμο.
Άμεση ανάγκη η ολοκλήρωση της συγχώνευσης ΔΕΘ- HELEXPO, το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή η συγχώνευση εδώ και χρόνια αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκάστοτε διοικήσεων για την καλύτερη λειτουργία της έκθεσης. Σήμερα αποτελεί όρο επιβίωσης.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η διοίκηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει θέσει το ζήτημα αυτό, ως απόλυτη πρώτη προτεραιότητα και από ό,τι φαίνεται επιτέλους η Κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί τη συγχώνευση. Εάν αυτή τελικά επιτευχθεί, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας θα είναι και το γεγονός ότι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει πλέον αρμοδιότητα για την Έκθεση, με αποτέλεσμα οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται εδώ στη Θεσσαλονίκη  από μια πολιτική ηγεσία, η οποία βρίσκεται –από κάθε άποψη- κοντά στην Έκθεση.
Η νέα ενιαία ΔΕΘ–HELEXPO θα πρέπει άμεσα να προωθήσει την διαδικασία ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην απαράμιλλη τοποθεσία όπου είναι εγκατεστημένο και σήμερα, με ταυτόχρονη λειτουργία χρήσεων μητροπολιτικού πάρκου, ώστε να μιλάμε για ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο ανοιχτό, στη διάθεση και την χρήση των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης, στη θέση του υφιστάμενου σημερινού εκθεσιακού “γκέτο”. Παράλληλα η νέα ενιαία ΔΕΘ-HELEXPO θα πρέπει να αναζητήσει συνέργειες με ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας εκθεσιακής αγοράς σε σχέση με την ανάπτυξη και διαχείριση των εκθεσιακών της προϊόντων, με σκοπό την αναβάθμισή τους και την πιο αποδοτική λειτουργία του εκθεσιακού αντικειμένου της. Και τέλος η έκθεση θα πρέπει να βρει τρόπο, ώστε η μεγάλη αυτή κληρονομιά της  Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, ανανεωμένη, αναβαθμισμένη και με περιεχόμενο τέτοιο που να αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και κάθε πολίτη χωριστά.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πρωτοφανούς κρίσης παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον της έκθεσης. Γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο ισχυρό είναι το brand name της, πόσο μεγάλη είναι η ακτινοβολία της, πόσο μεγάλο είναι το δυναμικό προσφοράς του θεσμού αυτού. Είμαι βέβαιος ότι με σκληρή δουλειά από όλους εμάς που εργαζόμαστε για αυτήν, με βοήθεια από την πολιτική ηγεσία και τους φορείς, αλλά κυρίως με  την αγάπη που έχουν όλοι οι Θεσσαλονικείς για την Έκθεση παρά τις κατά καιρούς γκρίνιες, ο θεσμός αυτός θα συνεχίσει την πορεία του στο μέλλον, μια πορεία ανεκτίμητης προσφοράς για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.