Στράτος Σιμόπουλος: Προγράμματα στήριξης μέχρι να ορθοποδήσουν όλοι οι κλάδοι - Karfitsa.gr
People Slider Επικαιρότητα

Στράτος Σιμόπουλος: Προγράμματα στήριξης μέχρι να ορθοποδήσουν όλοι οι κλάδοι

Απάντηση στην ανησυχία των επαγγελματιών ότι μόλις ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους θα αποσυρθεί η κρατική στήριξη, δίνει σε συνέντευξη του στην karfitsa ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στρατός Σιμόπουλος, ο οποίος τονίζει πως προγράμματα στήριξης θα έρχονται συνεχώς έως όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι να ορθοποδήσουν. Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ για τα αρχαία που βρέθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υποστηρίζει, πως περιοχές στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η Θεσσαλονίκη, πρέπει  να έχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ 

Με το άνοιγμα της εστίασης άνοιξε ακόμη μια μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Μήπως ρισκάρουμε ένα πισωγύρισμα με έξαρση κρουσμάτων;

Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση ορισμένα δεδομένα κυρίως επιδημιολογικά. Σήμερα, έχουμε δύο μεγάλα όπλα. Τον εμβολιασμό και τον καιρό. Λογικά λοιπόν η κυβέρνηση πήρε τη σχετική απόφαση σε συνδυασμό με μία αργή αλλά συνεχή αποσυμπίεση του συστήματος υγείας. Προφανώς, για τίποτε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Η κατάσταση που βιώνουμε παγκόσμια όλοι οι λαοί είναι πρωτοφανής σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Γι’αυτόν τον λόγο, υπήρχαν κυβερνητικές αποφάσεις που άλλοτε ενδυνάμωναν τα περιοριστικά μέτρα και άλλοτε τα χαλάρωναν. Οι αποφάσεις για επιβολή ή άρση των μέτρων δεν παίρνονται φυσικά αυθαίρετα.  Βασίζονται μεταξύ άλλων και στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων. Βέβαια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά και σύντομα πιστεύω ότι ο κορωνοϊός θα περιοριστεί πολύ σημαντικά.  Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κινείται γενικά σε ορθή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου και αν χρειαστεί, εύχομαι φυσικά να μην χρειαστεί, θα επέμβει με μια σειρά μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Στην αγορά υπάρχει η αγωνία μήπως με το άνοιγμα της εκάστοτε δραστηριότητας, θα αποσύρεται και η κρατική ενίσχυση. Τι απαντάτε σε αυτή την ανησυχία των επαγγελματιών;

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι συνεχώς θα παίρνει και νέα μέτρα ώστε να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα έχει ως βοήθεια τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την δημοσιονομική χαλάρωση στην ΕΕ. Ήδη έδωσε τα πρώτα δείγματα με το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης και με το Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δανείων, Παρόμοια προγράμματα θα έρχονται συνεχώς έως όλοι οι πληττώμενοι κλάδοι να ορθοποδήσουν. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι διαφύλαξη της οικονομικής ζωής της χώρας. Νομίζω έγινε σαφές στους Έλληνες πολίτες από την αρχή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων,  ότι η Κυβέρνηση θα στήριζε διαρκώς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης.  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα ισχύουν στο διηνεκές.

– Εκτιμάτε πως χρειάζεται να ασκηθεί κάποιου είδους πίεση ώστε να υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, όπως η Θεσσαλονίκη;

Προσωπικά το κάνω ήδη. Πρότεινα να υπάρχει για το λιανεμπόριο Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της επανεκκίνησης της εστίασης με διαφορετικά βέβαια χαρακτηριστικά. Ούτως ή άλλως, κάθε περιοχή της χώρας έζησε την πανδημία με διαφορετικό τρόπο. Είναι δεδομένο ότι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα κράτησαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει  να έχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

 

– Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για απόσυρση των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης και επανατοποθέτηση. Τι σημαίνει αυτό για το έργο και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα;

Είναι μια απόφαση win-win θα έλεγα για την οποία δίνω μάχη εδώ και οκτώ χρόνια. Δεν υπήρχε άλλη βιώσιμη λύση και όποιες εμφανίστηκαν κατά περιόδους δεν είχαν καν υπογραφές μηχανικών. Ήταν δηλαδή εκθέσεις ιδεών που δεν μπορούσαν φυσικά να εγκριθούν και να υλοποιηθούν στην συνέχεια. Έτσι λοιπόν,  με απόλυτο σεβασμό στις αρχαιότητες θα γίνει απόσυρση και επανατοποθέτηση τους ώστε να έχουμε ένα σταθμό-μουσείο στη Βενιζέλου. Να τονίσω ότι πρόκειται για απόφαση, την οποία με σθένος υποστηρίζαμε ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και προσωπικά εγώ. Προειδοποιώ επίσης όσους σταθούν με μη θεσμικό τρόπο απέναντι στην απόφαση του ΣΤΕ ότι θα με βρουν μπροστά τους.

 – Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ευκαιρία για ολόκληρη της χώρα. Για την Θεσσαλονίκη και γενικότερα της Κεντρική Μακεδονία θα επιβεβαιωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός; Θα λάβουν τα ανάλογα κονδύλια;

 Το Ταμείο Ανάκαμψης περιορίζεται σε συγκεκριμένες δράσεις. Αναλυτικότερα οι κομβικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε ολόκληρη την χώρα είναι οι ακόλουθες:

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, Διασύνδεση νησιών, η νέα τεχνολογία 5G, η Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων, η Ψηφιοποίηση ΑΑΔΕ και παράλληλα η καταπολέμηση φοροδιαφυγής, η δημιουργία επαγγελματικών λυκείων, η δημιουργία ενός νέου πλαισίου προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, η υλοποίηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, η δημιουργία νέων και σύγχρονων υποδομών μεταφορών, ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας και το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης με σύγχρονες προδιαγραφές, και τέλος φυσικά η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή  και ενίσχυση της βασικής έρευνας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και της  κοινωνίας. Δηλαδή αναφερόμαστε σε ένα πέρασμα από μια εσωστρεφή οικονομία σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο. Η Κεντρική Μακεδονία ήταν πάντα εξωστρεφής και με τις οριζόντιες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ως επιταχυντή θα έχει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση. Φυσικά θα ωφεληθεί και από ιδιαίτερες δράσεις όπως είναι η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, οι αναπλάσεις και η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ