, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Διοικητήριο, ένα εμβληματικό κτίριο με ιστορία

Ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, το Διοικητήριο, βρίσκεται στην οδό της Αγίου Δημητρίου.

Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1891 και τόσο τον σχεδιασμό, όσο και την κατασκευή του είχε αναλάβει ο αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλλι. Η έκταση του καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Ειδικότερα χωρίς το αίθριο, καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.262 τ.μ. και το συνολικό εμβαδό στις 5 στάθμες ξεπερνά τα 11.000 τ.μ..

Η ορθογώνια όψη του μοιάζει σαν μια ζωντανή καρτ ποστάλ. Η φιλοσοφία πίσω από την μορφή του αυτή είναι στο κτίριο να εισέρχεται αερισμός και φυσικός φωτισμός.

Αποτελείται από 5 στάθμες, εκ των οποίων οι τέσσερις ακολουθούν τις βασικές επιλογές του αρχικού σχεδιασμού. Η πέμπτη στάθμη προστέθηκε το 1954, στο πλαίσιο εκτεταμένων επεμβάσεων ανακαίνισης, κατά την οποία διατηρηθήκαν τα βασικά ξύλινα δομικά στοιχεία της στέγης, ενδεικτικό της άριστης ποιότητας της αρχικής κατασκευής. Η συγκεκριμένη επέκταση προέκυψε από την αυξημένη ανάγκη σε χώρους στέγασης επιπλέον διοικητικών υπηρεσιών με την πάροδο των ετών. Μοιραία λοιπόν, η αρχιτεκτονική ομοιομορφία των προηγούμενων ορόφων, με τα ψηλοτάβανα και ευρύχωρα γραφεία, κατά μήκος μόνο της μιας πλευράς του διαδρόμου, δεν υιοθετήθηκε κατά την κατασκευή της πέμπτης στάθμης, όπου προτιμήθηκε η λύση μικρότερης ωφέλιμης επιφάνειας, αλλά περισσότερων γραφειακών χώρων εκατέρωθεν του διαδρόμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχικό αέτωμα της πρόσοψης ήταν στυλ οθωμανικού μπαρόκ και αντικαταστάθηκε από τριγωνικό αέτωμα, μετά το πέρας των εργασιών ανακαίνισης το 1954.

Η είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσα από τέσσερις διαφορετικές πύλες. Υπάρχει μια για κάθε πλευρά στα ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια, ωστόσο μόνο η μια χρησιμοποιείται, αυτή της ανατολικής πλευράς.

Στη στάθμη του δεύτερου ορόφου σήμερα στεγάζονται το πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και το Πρωθυπουργικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Το εμβληματικό αυτό οικοδόμημα έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο.

Μπροστά από το κτήριο υπήρχε μνημειώδης μαρμάρινη πλατεία, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σε 2 επίπεδα. Οι ανασκαφές στο χώρο αυτό της πλατείας αποκάλυψαν ερείπια της ελληνιστικής και βυζαντινής εποχής.

Το Διοικητήριο ανέκαθεν αποτελούσε το επίκεντρο πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Σήμερα συνεχίζει να κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας και Θράκης, καθώς πολιτικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς συμμετέχουν σε συσκέψεις και συναντήσεις στους χώρους του.

Σημαντικές χρονολογίες

Το 1907 στεγάστηκε σε αυτό η οθωμανική νομική σχολή.

Το 1911 διέμενε ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος στο πέρασμά του από την πόλη.

Στις 26.10.1912, στο Διοικητήριο λαμβάνει χώρα η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης μεταξύ του στρατηγού των οθωμανών Χασάν Ταχσίν Πασά και του ελληνικού στρατού.

Από το 1912 έως το 1929 στεγάστηκε η Γενική Διοίκηση Μακεδονίας.

Από το 1974 έως το 1988 στεγάστηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

Από το 1988 έως το 2009 στεγάστηκε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Από το 2009 έως το 2012 αποτέλεσε την έδρα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.

Το 2012 έως το 2015 επανιδρύθηκε ως Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα αποτελεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

(με πληροφορίες από το επίσημο site του YΜΑΘ)

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa