, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Streets of SKG: Η γαστρονομική γειτονιά και το «Κολωνάκι» της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού & Κατερίνα Χαρκιολάκη
Μια οδός της Θεσσαλονίκης προσελκύει κάθε ηλικιακό target group, έχοντας όμως πάντα ένα κοινό παρονομαστή ότι είναι καλοφαγάδες. Ο λόγος για την Ι.Κούσκουρα, ένα από τα πιο μικρά περάσματα και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Συνδέει την Μητροπόλεως με την Τσιμισκή, αλλά την ίδια στιγμή δίνει την ευκαιρία στους food lovers να συνδεθούν με παραδοσιακές γεύσεις, με fit επιλογές και κουζίνες από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Κούσκουρα έγινε γνωστή μέσα από το ζαχαροπλαστείο «Η Ωραία» που ήταν σημείο αναφοράς για αρκετά χρόνια, μεγάλωσε γενιές με τα παγωτά της και την σπεσιαλιτέ της τον ντουντουρμά.  «Η Ωραία» έχει φύγει από την οδό, όμως από ότι φαίνεται χάραξε μια ταυτότητα στην περιοχή, αυτή της γαστρονομίας. Σημάδι ήταν το γεγονός ότι μεγάλη ελληνική αλυσίδα στον χώρο της εστίασης ξεκίνησε από την Κούσκουρα. Πίστεψε στην δυναμική της γειτονιάς ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Στο σημείο ακριβώς που βρισκόταν «Η Ωραία» άνοιξε ο νόστιμος θρύλος της Θεσσαλονίκης το Ντερλικατέσεν. Ο ιδιοκτήτης Λευτέρης Γεωργιάδης είναι ένας από τους παλαιότερους επιχειρηματίες της οδού. «Η Κούσκουρα ήταν από πάντα στέκι και είχε μαγαζιά με φαγητό. Όταν άνοιξε εδώ το σουβλατζίδικο ήταν πρωτοποριακό για ένα μαγαζί τέτοιου στυλ στο κέντρο της πόλης» λέει ο κ.Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας την οδό ως τον «ομφαλό» του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο με το πέρασμα του χρόνου καταγράφηκε πτώση στην κίνηση του κόσμου στον δρόμο αυτόν, όμως όπως λέει ανεβαίνει και πάλι, τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται ολοένα και περισσότερη αύξηση καταστημάτων εστίασης με επίκεντρο το φαγητό.
«Η Κούσκουρα ήταν ανέκαθεν ένας δρόμος εστίασης», επισημαίνει από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Απόστολος Βλάσης, που βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια στην περιοχή. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο παρελθόν υπήρχε η σκέψη να διοργανωθεί ένα street food festival, αλλά έμεινε στον «πάγο», ωστόσο εξηγεί ότι η ιδέα παραμένει και πολύ πιθανόν στο μέλλον να δούμε να πραγματοποιείται.
Το μέλλον της Κούσκουρα
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει ότι αυτός ο μικρός και γεμάτος ζωή δρόμος είναι ανεξάρτητος έχοντας δική του ονομασία. «Κάποιοι νομίζουν ότι είναι προέκταση της Βογατσικού» λέει και προσθέτει ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ώστε η οδός να βελτιωθεί περισσότερο. «Σίγουρα ένας ωραίος φωτισμός θα βοηθούσε να αναδειχθεί πιο πολύ. Επίσης, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων θα έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα απορρίμματα, καθώς υπάρχουν αρκετά μαγαζιά εστίασης. Από την άλλη, θα μπορούσε να γίνει δρόμος χαμηλής όχλησης και να απομακρυνθούν οι θέσεις στάθμευσης, διότι είναι λίγες και δεν λύνουν το πρόβλημα του πάρκινγκ στο κέντρο. Αυτό θα έδινε μια πνοή στην περιοχή» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ο δρόμος που μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης
Η κυκλοφοριακή άνοδος της Κούσκουρα οδηγεί στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, μια οδός που σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη, στην οποία «συμμετέχουν» και τα αδέρφια Θωμάς και Θανάσης Χερμάνος, που έκαναν το τόλμημα πριν από σχεδόν ένα χρόνο να ανοίξουν ένα όμορφο cafe bar ενώνοντας τρία μαγαζιά. «Η Π.Π.Γερμανού είναι ένας διαχρονικός δρόμος. Ανέκαθεν γινόντουσαν επιχειρηματικά ανοίγματα από την δεκαετία του 1970. Την αποκαλούσαν δε από παλιά το Κολωνάκι της Θεσσαλονίκης, για το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Εδώ και οκτώ χρόνια όμως έχει ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και χρόνο με το χρόνο δυναμώνει όλο και περισσότερο επιχειρηματικά» περιγράφουν τα αδέρφια Χερμάνος.
Η Π.Π.Γερμανού είναι μια από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα στο κέντρο, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, καθώς ενώνει την Εγνατία με την Τσιμισκή και τους υπόλοιπους δρόμους προς την Παλιά Παραλία. «Προβλήματα ιδιαίτερα στην περιοχή δεν υπάρχουν» λένε οι ιδιοκτήτες του cafe bar και χαρακτηρίζουν την οδό ως «παράδεισο».
Ένας νέος επιχειρηματίας της περιοχής είναι ο Σερχάτ Ντενίζ. Πριν από ενάμιση μήνα άνοιξε ένα καφέ εστιατόριο με πολίτικες γεύσεις, κάτι που έλειπε μέχρι πρότινος από την περιοχή, όπως μας λέει. «Σαφώς ένα κριτήριο που επέλεξα την περιοχή αυτή είναι ότι έχει κάθε ώρα της ημέρας κόσμο. Παράλληλα όμως και η γειτονιά είναι όμορφη και οι περίοικοι ευγενικοί και πάντα χαμογελαστοί», σημειώνει.
 

Eat & Drink like a local

Τα μαγαζιά εστίασης που ξεχώρισε η Karfitsa

Ντερλικατέσεν, το μυθικό σουβλάκι
KAFÈ PASSION, καινοτομία, αρώματα, εκλεκτές γεύσεις
Ψωμοτύρι,για να μην πεινάς ποτέ!
Παραδοσιακό στην Κούσκουρα, το μαγαζί που θα επισκεφθείς κάθε στιγμή της ημέρας
ΚΑΡΠΟΣ: Φρεσκοψημμένοι ξηροί καρποί και ‘’ψαγμένα’’ τοπικά προϊόντα