Ιστορικό Πάρκο Ωραιοκάστρου: Ψηφίδες της ιστορίας ενώνονται μέσω μιας διαδρομής – Σπάνια οχυρά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύπτονται
Κομμάτια της ελληνιστικής, της βυζαντινής και της νεότερης ιστορίας ενώνονται και θα αναδειχθούν μέσα από το μεγαλόπνοο έργο του Ιστορικού Πάρκου που σχεδιάζεται στο δήμο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από επισκέπτες, αποκαλύπτοντας στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Σημαντικό είναι το ιστορικό στοιχείο των οχυρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της σπανιότητας, όμως το μονοπάτι θα περιλαμβάνει και άλλους σπουδαίους ιστορικούς χώρους της περιοχής. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης αναλύει στην Karfitsa τη διαδρομή, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν για τον τόπο.
«Το Ιστορικό Πάρκο είναι στην ουσία η ενοποίηση όλων των ιστορικών χώρων της περιοχής, ξεκινώντας από τη Λητή, από τον Μακεδονικό Τύμβο και περνώντας την πλατεία του Μελισσοχωρίου όπου στρατοπέδευσε εκεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος για να επιβλέψει τις πολύ σημαντικές μάχες του Κιλκίς – Λαγανά κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι. Η παλαιοχριστιανική έπαυλη στο Παλαιόκαστρο, το αντιπολεμικό ρωσικό μνημείο στον Πεντάλοφο. Και καταλήγουμε πάνω στα οχυρά του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου που είναι στην ουσία ένα ιστορικό τοπόσημο για την περιοχή», αναφέρει.
Σε δύο χρόνια η παράδοση
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό το διάστημα ετοιμάζεται το project μαζί με εξωτερικούς συνεργάτες. «Μέσα από αυτό το project μάς δίνεται η δυνατότητα να διεκδικούμε και πολλούς αναπτυξιακούς πόρους, όπως για παράδειγμα την ανάπλαση της πλατείας του Μελισσοχωρίου με χρήματα του Πράσινου Ταμείου. Το εντάσσουμε γενικότερα σε έναν συνολικό σχεδιασμό που έχουμε για την εξωστρέφεια της περιοχής. Περιμένουμε το master plan από την εταιρεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και με την εξεύρεση της χρηματοδότησης αναμένουμε υλοποίηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», συμπληρώνει ο κ. Τσακίρης.
Ενδιαφέρον από τη Λίνα Μενδώνη για τα οχυρά – Σπάνια στρατιωτική τακτική η διατήρησή τους
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οχυρά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έδειξε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε επισκεφτεί το δήμο και ζήτησε να λαμβάνει ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου τόνισε στην Karfitsa ότι η έρευνα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ μιλώντας για τα οχυρά επεσήμανε: «Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου οι αγγλογαλλικές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή. Ανέπτυξαν πολύ μεγάλα οχυρωματικά έργα. Δεν έγινε πόλεμος στην περιοχή. Ενώ συνηθίζεται στην στρατιωτική τακτική, με τη φυγή των στρατευμάτων να καταστρέφονται τα οχυρά, στη δική μας περιοχή διατηρήθηκαν. Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την στρατιωτική αρχαιολογία θεωρείται κάτι σπουδαίο. Προσπαθούμε με το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με την επίβλεψη του κου. Βλασίδη του καθηγητή, να τα καταγράψουμε και να τα αναδείξουμε. Η διδακτορική ερευνήτρια η κα. Χαρίτου έχει επισκεφτεί ήδη τα βρετανικά και γαλλικά αρχεία στο Λονδίνο και στο Παρίσι αντίστοιχα, όπου συλλέγει πληροφορίες. Έχει ολοκληρωθεί η έρευνά της».