, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

Streets of SKG: Αλεξάνδρου Σβώλου, μια γειτονιά σε δημιουργικό αναβρασμό

#Streets of SKG: Από την Φιλίππα Βλαστού και την Κατερίνα Χαρκιολάκη

Η γειτονιά, μια έννοια που έχει χαθεί μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με το τσιμέντο των πολυκατοικιών να κυριαρχεί βρίσκει θέση στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. Έναν δρόμο που αποτελεί το δικό του κέντρο μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη και εκείνα της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μέσα από πρωτοβουλίες κατοίκων βρίσκεται συνεχώς σε δημιουργικό αναβρασμό και προτείνει νέα δεδομένα για την πόλη που αναβαθμίζουν και αναδεικνύουν την περιοχή.

Η «πράσινη» πολυκατοικία

Μια πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να μετατραπεί στο πιο «πράσινο» κτίριο της πόλης. Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Αλ.Σβώλου και το πρότζεκτ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε στην Karfitsa ο διαχειριστής του προγράμματος «Κοινά υπό Κατοίκηση» και υπότροφος του προγράμματος START Περικλής Χατζηνάκος: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και κατοίκους της πολυκατοικίας με τους οποίους σχεδιάζουμε και προτείνουμε ιδέες που θα καλύψουν τις ανάγκες τους και πώς αυτές εκφράζονται χωρικά, δηλαδή σε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο» και συμπλήρωσε ότι «η ομάδα των τεχνικών του πρότζεκτ σχεδιάζει την τεχνική μελέτη για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από το πρότζεκτ επιδιώκουν μεταξύ άλλων να προκύψει ένα Local green hub, δηλαδή ένας κόμβος πρασίνου, όπου στην ταράτσα της πολυκατοικίας θα μπορούν γείτονες, έπειτα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, να αναπτύσσουν τα δικά τους φυτά και να τα μοιράζονται με την υπόλοιπη γειτονιά.
Να σημειωθεί ότι τα Κοινά υπό Κατοίκηση βασίζονται σε μια ιδέα του Περικλή Χατζηνάκου και υποστηρίζονται από το START-Create Cultural Change το οποίο είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το εντυπωσιακό νέο γκράφιτι

Στις αρχές του έτους όλοι οι κάτοικοι μιλούσαν για αυτό, ενώ έγινε ακόμη και viral στο διαδίκτυο. Ο λόγος για το εντυπωσιακό γκράφιτι σε πολυκατοικία στην Αλ.Σβώλου με Δ.Γούναρη. Η υπέροχη τοιχογραφία, στην οποία απεικονίζεται μια γυναικεία φιγούρα με έντονα χρώματα περιμετρικά του προσώπου της, φέρει την υπογραφή των καλλιτεχνών street art Argiris Ser και Simoni Fontana. Η δε περιοχή έχει γίνει και άλλες φορές καμβάς για ανάλογα όμορφα γκράφιτι.


Το δείπνο που έγινε θεσμός

Μια ομάδα από δραστήριους κατοίκους και μια ιδέα που έγινε θεσμός. Το Δείπνο της Άνοιξης που πραγματοποιείται από το 2014 στην γειτονιά της Σβώλου, δεν χρειάζεται να είσαι κάτοικος της για να το ξέρεις. Η γιορτή, οι μουσικές, τα χαμόγελα και η ζεστασιά που κυριαρχούν εκείνη την ημέρα γίνονται παράδειγμα για το πως μπορεί μια απρόσωπη κοινωνία της εποχής μας να έρθει πιο κοντά. Οι κάτοικοι να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά και με τον χώρο της περιοχής. Να δουν με άλλα μάτια την γειτονιά τους, να την αγαπήσουν -ακόμη περισσότερο- και να αναθεωρήσουν την επαφή τους μαζί της, όπως είπε στην Karfitsa το μέλος της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλ.Σβώλου Δομινίκη Βαγιάτη.

Η μυστική διαδρομή που ξέρουν λίγοι

Μια διαδρομή που δεν θα πίστευες ότι υπάρχει σε οδηγεί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μυστικά της πόλης που έχουν διατηρηθεί μέσα στους χρόνους και προσπαθούν να κρατηθούν κάτω και γύρω από κτίρια. Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι η εξής: Επί της οδού Ιπποδρομίου, θα κατευθυνθείς σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ που υπάρχει εκεί και θα ζητήσεις από τον υπεύθυνο να σε οδηγήσει στα… αρχαία. Στο βάθος του καταστήματος πίσω από μια σιδερένια πόρτα θα βρεθείς μπροστά σε ένα θέαμα που θα σε κάνει να νιώσεις δέος, μια αρχαία στοά μέσα από την οποία περνούσαν τα άλογα για να βρεθούν στην σημερινή οδό Ιπποδρομίου αναδύεται και η ιστορία της πόλης βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου.

Καρναβάλι και πάλι μετά από δεκαετίες

Μέσα από μια μελέτη που κάνει η Τράπεζα Μνήμης ανακαλύφθηκε ότι στο Ιπποδρόμιο γινόταν γιορτή καρναβαλιού, στις αρχές του 20ου αιώνα και κάτοικοι από διάφορες γειτονιές της πόλης συμμετείχαν σε αυτό. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να αναβιώσει ξανά η διοργάνωση καρναβαλιού μετά από αρκετές δεκαετίας φέτος και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου από τις 18:00 όπου θα ξεκινήσει το street party με δράσεις για τα παιδιά. Θα συνεχίσει με γαϊτανάκι στην αυλή του 40ου Ιωαννίδειου Δημοτικού Σχολείου με Swing και παραδοσιακούς χορούς.
Επίσης, στις 21 του μηνός στις 20:15 θα γίνει παρουσίαση-ομιλία στο ίδιο σχολείο όπου εκεί εκπρόσωποι θα παρουσιάσουν το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης, της Θράκης, της Αρμενίας και της Μικράς Ασίας.

Το πρώτο πάρκο τσέπης

Η συλλογικότητα μεταξύ των κατοίκων μέσα από την «Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου», φέρνει συνεχώς αντιμέτωπη την περιοχή με μια καλύτερη εκδοχή της. Μια ακόμη απόδειξη είναι η δημιουργία του πρώτου Πάρκου Τσέπης στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο, στη γωνία των οδών Αγαπηνού και Μιχαήλ Ιωάννου μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο πάρκο και δίνει μια «ανάσα» στο πυκνό αστικό τοπίο της πόλης.

Τα κακώς κείμενα

Δυστυχώς από την περιοχή της Αλεξάνδρου Σβώλου, η οποία προσπαθεί να ανθίζει συνεχώς μέσα από τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της δεν γλυτώνει από τα συνηθισμένα πλέον προβλήματα που εντοπίζονται σε όλο σχεδόν το κέντρο. Από την μια πλευρά, διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, δίκυκλα πάνω σε πεζοδρόμια και από την άλλη το πράσινο που είναι υπό…εξαφάνιση. Τα παρτέρια είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, παραμελημένα, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να σφύζουν από κάθε λογής πράσινο.

Local business

IGNITE LOUNGE CAFE BAR

Ένα new entry έχει τραβήξει τα βλέμματα και τις προτιμήσεις των κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Το Ignite Lounge cafe bar άνοιξε πρόσφατα στην Αλ.Σβώλου. Η μοντέρνα και σύγχρονη διακόσμηση του εναρμονίζονται με τις αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής και το urban life. Στο μαγαζί, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί, μπορεί κανείς να ξεκινήσει την ημέρα του πίνοντας ένα από τα πολλά είδη καφέ που παρέχει, ενώ πιο βραδινές ώρες να απολαύσει το ποτό ή το κοκτέιλ του. Σύντομα το Ignite Lounge cafe bar θα έχει και γαστρονομικές επιλογές φτιάχνοντας ένα μενού με σνακ και πιάτα που προβλέπεται να εντυπωσιάσουν τους ουρανίσκους σας.
info: Αλ.Σβώλου 46, τηλ. 2310 265767

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Φρούτα που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν θα βρείτε σε ένα μανάβικο στην Αλ.Σβώλου. Το κατάστημα ‘’Τα καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά’’, άνοιξε πρόσφατα και έχει γίνει πόλος έλξης για όσους επιθυμούν να έχουν τα πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πιάτο τους. Επίσης, στο μανάβικο αυτό θα βρείτε σπάνια φρούτα που δεν τα βρίσκεις εύκολα στην Ελλάδα. Ένα εξ’ αυτών είναι τα… αερομάνγκο. Ανανάς, μύρτιλλα, μούρα μαύρα και κόκκινα είναι μερικά από τα νόστιμα φρούτα που μπορείτε να επιλέξετε, ενώ εκτός από τα λαχανικά θα βρείτε παραδοσιακά είδη όπως ρύζι, ζυμαρικά και φρέσκα αυγά από Έλληνες παραγωγούς.
Το highlight της επιχείρησης είναι η υπηρεσία ντελίβερι που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Info: Αλ.Σβώλου 23, τηλ 2310 24 33 24

NICO TATTOO SVOLOU

Από το 1985 το NICO TATTOO γράφει την δική του μοναδική ιστορία στον χώρο του τατουάζ πανελλαδικά και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα καταστήματα του από το 1997. Η φιλοσοφία του είναι εξής: να κάνει το καλύτερο, το πιο όμορφο και άρτιο καλλιτεχνικά τατουάζ. Η διαχρονική ποιότητα που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιβραβευθεί με πάνω από 50 βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βασικοί συντελεστές του είναι οι Nico, Peggy, Thomas Gramm, Spyro και όλο το crew που συνθέτουν την καλύτερη και πιο εξειδικευμένη ομάδα για κάθε στυλ τατουάζ που θέλει κάποιος να ‘’χτυπήσει’’ από traditional και dot work μέχρι anime και γιαπωνέζικα. Έξτρα tip: το piercing, άλλωστε είναι το πρώτο studio που έκανε body piercing στην Ελλάδα.
Info: Αλ. Σβώλου 37, 231 026 0903

Dirty Dog

Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι η καλύτερη συντροφιά και η απόδειξη της ανιδιοτελής αγάπης. Για αυτούς τους λόγους, αλλά και για ακόμη περισσότερους τους αξίζει η καλύτερη φροντίδα. Και φροντίδα δεν είναι μόνο τα χάδια και οι αγκαλιές αλλά και οι στιγμές περιποίησης που μέχρι πρότινος αποτελούσαν μόνο ανθρώπινες όπως το κούρεμα, το μανικιούρ ακόμη και styling. Αυτές τις υπηρεσίες και πολλές ακόμη μπορείς να τις βρεις στο Dirty Dog στη Θεσσαλονίκη που έχει γίνει το αγαπημένο μαγαζί για κάθε τετράποδο.
Το μαγαζί εξειδικεύεται μάλιστα στο styling όπου γίνεται ανάλογα με τα πρότυπα κάθε ράτσας. Μια ακόμη hot υπηρεσία που διαθέτει το μαγαζί είναι η παραλαβή και η παράδοση του τετράποδου από τον χώρο σας. Ο μικρός σας φίλος φεύγει από το σπίτι και επιστρέφει πεντακάθαρος. Στο Dirty Dog επίσης μπορείς να βρεις τα εξής προϊόντα (τα οποία γίνονται και ντελίβερι σε όλο το κέντρο) και τις υπηρεσίες: βιολογική τροφή γάτας – βιοδιασπώμενες σακούλες eco-friendly – καλλωπισμός και κούρεμα σκύλου και γάτας, κούρεμα σκύλου στο πρότυπο φυγής – styling σκύλου – τροφές λιχουδιές, αξεσουάρ παιχνίδια που δεν τα έχουν αλλού (από ανακυκλώσιμα υλικά, συμπληρώματα διατροφής – ρούχα.
Info: Αλ. Σβώλου 43, τηλ. 231 023 1024

BORN TO BE WILD

Ψάχνετε τα πιο στιλάτα και ιδιαίτερα παιδικά ρούχα για τους λιλιπούτειους fashionistes; Το κατάστημα BORN TO BE WILD είναι η απάντηση. Το μαγαζί που άνοιξε πρόσφατα στον πολυσύχναστο δρόμο της Αλ.Σβώλου, ξεχωρίζει για τα πρωτότυπα και πολύχρωμα σχέδια του στα παιδικά ρούχα και τα αξεσουάρ όπως σκουφάκια και παπούτσια (βρεφικής ηλικίας έως 7 ετών). Το κατάστημα δίνει έμφαση στην ποιότητα καθώς εκεί θα βρείτε βαμβακερά ρούχα, τα οποία είναι εισαγωγής από εταιρείες κυρίως από Ισπανία και Αγγλία. Το BORN TO BE WILD μάλιστα έχει σελίδες σε facebook και Instagram με τις συλλογές του και όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα μοντέρνο δώρο αλλά δεν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μπορούν να τους σταλούν σε όποιο σημείο της Ελλάδας επιθυμούν.
Info: Αλ.Σβώλου 1, τηλ. 231 126 5947

FALAFEL HOUSE

Ένας ύμνος στο φαλάφελ μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα το Falafel House, που βρίσκεται στην Αλ.Σβώλου, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2010, όπου και άνοιξε, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των φαλάφελ, για τους vegan, για τους ντόπιους και για τους τουρίστες της πόλης.
Τι είναι όμως το φαλάφελ; Το πιο υγιεινό fast food και ιδανικό για vegetarian , καθώς το Falafel House δεν χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά ή ζωικά προϊόντα. Σε μια πίτα αγκαλιάζονται λαχταριστοί ρεβυθοκεφτέδες συνοδευόμενοι από αλοιφές και σαλάτες που θα επιλέξετε όπως χούμους ή φατούς και ταμπουλέ.
Πέρα από την οriginal συνταγή του φαλάφελ στο μαγαζί μπορείς να βρεις και σάντουιτς με μανιτάρια πλευρώτους, vegan μπέργκερ με μπιφτέκι από αρακά που η γεύση του μοιάζει με κρέας, διάφορες σαλάτες και φρέσκους χυμούς.
*info: Αλ.Σβώλου 54, τηλ. 231 023 8091
Ώρες λειτουργίας: 12:00 με 00:00, καθημερινά εκτός Κυριακής και delivery 13:00 με 23:00