, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Streets of SKG: Ερμού, εκεί που χτυπά η καρδιά της αγοράς

Εμπορική οδός, με ιστορία, μια ευθεία γραμμή που απολαμβάνει κάθε περιπατητής. Σε όποια πλευρά της και αν στρέψεις το βλέμμα περιτριγυρίζεσαι από όμορφα κτίρια, εμπορικά μαγαζιά και σημεία της πόλης με μακράν ιστορία. Αυτή είναι η οδός Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μνημείο Λαμπράκη
Ερμού με γωνία Βενιζέλου. Ένα μπρούτζινο άγαλμα γεμίζει το σημείο στο πεζοδρόμιο. Δυο χέρια υψώνονται στον ουρανό και ανάμεσα τους ένα κεφάλι βρίσκεται σε πλάγια θέση δίπλα σε ένα περιστέρι. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη (κεντρική φωτο), καθώς εκεί δολοφονήθηκε, στις 27 Μαΐου το 1963.
Κάθε χρόνο, στις 1 Μαΐου το άγαλμα γεμίζει από στεφάνια.
 
 

Καπάνι και Στοά Μοδιάνο
Επί της Ερμού συγκοινωνούν δυο ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης. Από την μια το Καπάνι ή αγορά Βλάλη και από την άλλη η Στοά Μοδιάνο.
Καπάνι. Το όνομα “Καπάνι” προέρχεται από την τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Μια από τις πύλες της αγοράς βρίσκεται διαμέσου της Ερμού. Το Καπάνι, αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές αγορές της πόλης. Πλήθος επιχειρήσεων βρίσκεται εντός της, όπως κρεοπωλεία, ψαράδικα, μαγαζάκια με διάφορα προϊόντα τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης ή ακόμη και ένδυσης – υπόδησης. Ενώ τα μικρά καφενεδάκια και τα μεζεδοπωλεία προσφέρουν μια διαφορετική νότα, στην περιοχή και αποτελούν στέκι για ντόπιους, αλλά και περαστικούς. Ένας περίπατος στο Καπάνι σε κάνει να πιστέψεις ότι ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει. Η παραδοσιακή αυτή αγορά είναι πόλος έλξης για αρκετές τουριστικές περιηγήσεις.
 
 

Στην άλλη πλευρά της Ερμού σχεδόν αντικριστά βρίσκεται η Στοά Μοδιάνο. Μια ακόμη περιοχή με μεγάλη ιστορική σημασία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1922 και πήρε σάρκα και οστά οκτώ χρόνια μετά, το 1930. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ελί Μοδιάνο, με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, εξού και το κτίριο έχει ‘’αέρα’’ παρισινών αγορών. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας κλειστής κεντρικής αγοράς τροφίμων στο κέντρο της πόλης. Έτσι και έγινε.
 
 

Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας

Διασχίζοντας την Ερμού, προς ανατολικά, λίγο πριν φτάσεις στην οδό Καρόλου Ντηλ, θα βρεθείς μπροστά από μια όμορφη και αρχιτεκτονικά επιβλητική Ιερά Μονή, αυτή της Αγίας Θεοδώρας. Ιδρύθηκε την εποχή της ομώνυμης αγίας τον 9ο αιώνα και το 1953 έγινε η επανίδρυση της.

Όπως διαβάζουμε στο site της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

«Το 1430 με την άλωση της Θεσσαλονίκης, οι Τούρκοι κατατεμάχισαν τὸ άγιο λείψανο της Οσίας. Ωστόσο η μονή δε δημεύθηκε, ούτε μετατράπηκε σε τζαμί. Μάλιστα κατ’ αυτήν την περίοδο ήταν μία από τις τρεις μονές που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη μετά την άλωσή της και αριθμούσε διακόσιες μοναχές. Η μονή ονομαζόταν τουρκικά Kizlar Manastir ( Μοναστήρι των Κοριτσιών) και βρισκόταν σε μία απὸ τις δώδεκα χριστιανικές συνοικίες της πόλης.

Το καθολικό της μονής επλήγη καίρια κατά τις δύο πυρκαγιές του 1890 και 1917. Η πυρκαγιά του 1917 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το καθολικό της μονής. Το μόνο κτίσμα που διασώθηκε ήταν το κωδωνοστάσιο του ναού, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνος.

Ο νέος ναός κτίστηκε πλησίον του κατεστραμμένου καθολικού το 1935 και το 1957 ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Α΄ανήγειρε τη δυτική πτέρυγα της μονής, όπου λειτούργησαν διαδοχικά φοιτητικό οικοτροφείο και Εκκλησιαστική Σχολή. Από το 1974 λειτουργεί ως ανδρώα μονή, ενώ το 1989 ιδρύεται στο χώρο της μονής το Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Η μονή συντηρεί με δικούς της πόρους το οικοτροφείο του Αγίου Αντωνίου και προβαίνει σε εκδόσεις βιβλίων. Τέλος, υπό τήν κηδεμονία της έχει πέντε μετόχια στο χώρο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης : 1. το ναό του Αγίου Αντωνίου, 2. το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου του Τρανού, 3. το ναό του Αγίου Παντελεήμονος, 4. το παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελεούσης και 5. το ναό του Οσίου Δαβίδ».


Διαβάστε επίσης
https://www.karfitsa.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%ad/
https://www.karfitsa.gr/agora-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%bf%cf%8d/