, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Streets of SKG: Καρόλου Ντηλ

Από τη Φιλίππα Βλαστού και την Κατερίνα Χαρκιολάκη
Μικρή, εκλεπτυσμένη, εμπορική, εναλλακτική, μαγαζιά στέκια, κτίρια και στο βάθος… θάλασσα. Λέξεις κλειδιά για την οδό Καρόλου Ντηλ. Τον δρόμο που όταν βρεθείς καταλαβαίνεις τα διαφορετικά vibes που έχει από κάθε άλλον στο κέντρο. Ο δρόμος της κάθετος, ξεκινάει από την Λ.Νίκης και εκτίνεται σχεδόν λίγο πριν την Εγνατία. Είτε την περπατήσεις από την μια πλευρά του πεζοδρομίου είτε από την άλλη, τα μαγαζιά της, οι βιτρίνες, τα μικρά στενάκια που οδηγούν σε όμορφους πεζόδρομους, τα πολυσύχναστα cafe της σε κατακτούν. Αν την διαβείς μια φορά μετά αυτή σε τραβάει συνεχώς…

 Με θέα την θάλασσα
Η οδός είναι κάθετη προς την Λεωφόρο Νίκης. Περπατώντας την καταλήγεις ή (ξεκινάς ανάλογα σε πια πλευρά της Κ.Ντηλ θες να φτάσεις) στην παλιά Παραλία και ξαφνικά μπροστά σου εμφανίζεται ο Θερμαϊκός Κόλπος. Μια θέα που κάτοικοι της πόλης επιζητούν συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας τους αναζωογονώντας την έντονη καθημερινότητα τους.

Cafe… γωνία
Η Κ.Ντηλ φημίζεται για τα cafe της που βρίσκονται στις γωνίες δυο διασταυρώσεων. Η μία είναι επί της οδού Μητροπόλεως και η άλλη επί της Προξένου Κορομηλά. Τα καταστήματα που βρίσκονται εκεί είναι από τα πιο hot spot μέρη, όπου νεολαία, φοιτητές αλλά και κάτοικοι από κάθε μέρος της Θεσσαλονίκης δίνουν ραντεβού για τον καφέ ή το ποτό τους, γεμίζοντας ζωή κάθε γωνιά των δρόμων.

Οι πεζόδρομοι που συνορεύουν
Κατά μήκος της Καρόλου Ντηλ καταλήγουν δυο πεζόδρομοι που ξεκινούν από εκείνον της Αγίας Σοφίας. Το ένα δρομάκι είναι η οδός Αγίας Θεοδώρας και ο άλλος της Γεωρ.Σταύρου, οι οποίοι είναι παράλληλοι. Στα δυο αυτά δρομάκια οι… έντονες ταχύτητες της πόλης χαμηλώνουν και μέσα τους μπορείς να πάρεις ανάσες χαλάρωσης είτε σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια που υπάρχουν, είτε κάνοντας μια μικρή βόλτα.

Η διασταύρωση της μόδας
Η Κ.Ντηλ διασταυρώνεται με την Τσιμισκή. Στο σημείο λειτουργούν μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται στον χώρο της μόδας, με ένδυση, υπόδηση και κοσμήματα. Για αυτό το σημείο είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους – fashionistes της Θεσσαλονίκης, αλλά και για πολλούς επισκέπτες της πόλης.

H βιτρίνα που σε … τραβάει
Καρόλου Ντηλ 33. Μια βιτρίνα ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Ο λόγος; Γιατί παρουσιάζει έργα τέχνης στο κοινό, 24 ώρες την ημέρα. Η βιτρίνα του ΟΤΕ είναι από τα highlights του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανά διαστήματα τα εκθέματα του αλλάζουν και δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίζουν καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους.
Αυτή την περίοδο παρουσιάζονται έργα της Ράνιας Φραγκουλίδου. Πρόκειται για τη σειρά  «HAVEN 80 m2, Déjà vu-Jamais vu» με μικτές τεχνικές, γλυπτά και ζωγραφική. (Διάρκεια έκθεσης 5 – 26 Ιουλίου 2020).

Το περίτεχνο κτίριο
Συμβολή Κ.Ντηλ με Ερμού, απέναντι από το μέγαρο του ΟΤΕ, βρίσκεται το  Μέγαρο Χατζηδημούλα. Χτίστηκε το 1924 και σήμερα είναι γνωστό ως κτήριο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, διότι εκεί στεγάζει αρκετά χρόνια η δημόσια υπηρεσία.
Το κτίριο θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα του κέντρου. Η προσεγμένη αρχιτεκτονική του προσδίδει έναν elegant χαρακτήρα, που το κάνει διαχρονικό στο πέρασμα του χρόνου και ξεχωριστό.

 Πεζοδρόμιο δικύκλων
Ένα άτυπο πάρκινγκ υπάρχει σε πεζοδρόμιο στη διασταύρωση Κ.Ντηλ με Μητροπόλεως. Λόγω του μεγάλου κενού χώρου που υπάρχει στο γωνιακό πεζοδρόμιο οδηγοί δικύκλων σταθμεύουν εκεί, εξαιτίας της έλλειψης θέσεων στάθμευσης.

 Το συντριβάνι που διψάει
Μια από τις οδούς που αγγίζει το πάρκο της πλατείας Άθωνος είναι και η Κ.Ντηλ. Το πάρκο είναι ένα σημείο χαλάρωσης από τους γύρω δρόμους για κάθε πεζό. Μια βόλτα από το σημείο και αρκεί για να το συνειδητοποιήσει κάποιος, όμως παράλληλα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πάρκο έχει περιθώρια βελτιώσεις με πρώτο από όλα το συντριβάνι που βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου. Άδειο, χωρίς ίχνος νερού, παραμένει ανενεργό και ‘’διψάει’’ για επαναλειτουργία.
 
https://www.karfitsa.gr/agora-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%ce%b7%ce%bb/