, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Streets of SKG: Λαδάδικα, η ιστορική περιοχή της Θεσσαλονίκης

Από τη Φιλίππα Βλαστού και την Κατερίνα Χαρκιολάκη
Λαδάδικα. Η περιοχή με τους πέτρινους δρόμους και τα όμορφα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια και την μακρά ιστορία της. Ένα στολίδι της Θεσσαλονίκης, μέσα στο κέντρο της και μια από τις ιστορικές συνοικίες της πόλης, στην οποία κατοικούσαν Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Το όνομα της δόθηκε λόγω του εμπορίου λαδιού που γινόταν εκεί και για αιώνες αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο.
Μόλις την επισκεφθείς περνώντας στο εσωτερικό της μέσα από τα δρομάκια της νιώθεις αμέσως την αποσυμπίεση από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και την αλλαγή της αύρας από τους γύρω εμπορικούς δρόμους. Η περιοχή είναι ορόσημο για την διασκέδαση της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται πολλά μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και ταβέρνες (όπως η Αθιβολή, ο Άκρατος Οίνος και το Λούπινο). Το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών της Θεσσαλονίκης επισκέπτεται τα Λαδάδικα, καθώς τόσο η ιστορία της όσο και η αρχιτεκτονική της τους μαγεύει.
Στο αφιέρωμα της Karfitsa στην στήλη Streets of SKG για την ιστορική συνοικία της πόλης μιλάει η ξεναγός Αναστασία Γαϊτάνου για όσα εκπλήσσουν τους τουρίστες όταν τα επισκέπτονται. (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
Ο επιχειρηματίας Ευστράτιος Λυκοβαρδάκης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και το μέλλον της. (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
Στις σελίδες της στήλης φιλοξενείται το άρθρο του ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού ΑΠΘ, Νίκου Καλογήρου για τα Λαδάδικα.(Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
Παράλληλα ο φωτογραφικός φακός της Karfitsa εντόπισε τα κακώς κείμενα της περιοχής και τα κατέγραψε. (Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ)