, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Streets of SKG: Οι δίδυμοι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
 
Είναι σχεδόν ίδιοι, τους χωρίζουν μερικά μέτρα από πολυκατοικίες και αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας. Οι πεζόδρομοι Γεωργίου Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας είναι δυο μικρά δρομάκια, που ενώνουν την οδό Αγίας Σοφίας με την Καρόλου Ντηλ. Η διαρρύθμιση τους προσδίδει στις δυο περιοχές μια χαλαρότητα αναγκαία για την αποσυμπίεση από τους γύρω πολύβουους δρόμους.
Η ανάπλαση έχει αναβαθμίσει τους δυο παράλληλους δρόμους και επιχειρηματίες της περιοχής δηλώνουν στην Karfitsa πως οι δυο αυτοί πεζόδρομοι είναι μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης. Κοινό «αίτημα» τους είναι να δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες και οι πελάτες των καταστημάτων.

 
Η Ειρήνη Καλλιοντζή διατηρεί εδώ και 21 χρόνια κομμωτήριο στην Γ.Σταύρου. «Το κέντρο είναι μαγικό. Όταν άνοιξα το μαγαζί, ήταν πολύ διαφορετική η περιοχή. Ο λόγος που αποφάσισα να το ανοίξω εδώ είναι γιατί δούλευα στο κέντρο και ήξερα την δυναμική που έχει σαν μέρος. Η περιοχή έχει αλλάξει και έχει γίνει καλύτερη, λόγω του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας. Πριν την ανάπλαση η οδός ήταν ένα στενό, που μετά τις 19:00 ήταν έρημο, γιατί δεν υπήρχαν μαγαζιά όπως καφετέριες». Η ίδια τονίζει ότι το μόνο πρόβλημα που εντοπίζει στην περιοχή είναι πως όταν γίνονται πορείες οι πολίτες εμποδίζονται να επισκεφθούν το κέντρο, ενώ σημειώνει ότι ο Δήμος πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα.
 

 
Μια νέα επιχείρηση στην Γ.Σταύρου είναι αυτή της Άννας Μακρή. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει ανοίξει το κατάστημα της. Ο λόγος που την έκανε να επιλέξει την συγκεκριμένη περιοχή, όπως εξηγεί, είναι ο πεζόδρομος, ο οποίος είναι το «μεγάλο ατού της γειτονιάς. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά μαγαζιά εστίασης, διότι για αυτό τον λόγο έχει κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό είναι μια καλή ‘’βιτρίνα’’ για κάθε κατάστημα, εφόσον υπάρχει ζωή σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας».
 

 
Ο Ιορδάνης Χατζόπουλος έχει λάβει τα σκήπτρα της οικογενειακής του επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στην Γ.Σταυρού από το 1991. «Από την αρχή που είχαμε ξεκινήσει εδώ την επιχείρηση, το τοπίο ήταν έρημο εντελώς. Η περιοχή παρότι ήταν στο κέντρο δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη. Ο πεζόδρομος της Αγ.Σοφίας δεν υπήρχε και ήταν διαμορφωμένη αλλιώς η περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων, ήρθε η ανάπλαση. Όταν πεζοδρομήθηκε ένα τμήμα της οδού της Αγίας Σοφίας ήμασταν προβληματισμένοι, γιατί δεν ξέραμε αν θα πετύχει ως πεζόδρομος. Παρ’ όλα αυτά αποδείχθηκε ότι υπάρχει ανάπτυξη και περισσότερη κίνηση», περιγράφει. Σύμφωνα με τον νεαρό επιχειρηματία η οδός μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο. Το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καφετέριες βοηθάει στην κίνηση των εμπορικών καταστημάτων, εξηγεί.
 

Ένα δρομάκι πιο πάνω, στην Αγ. Θεοδώρας, άνοιξε πριν 10 χρόνια ένα μαγαζί η Μαρία Πετρίδου, μαζί με την οικογένεια της. Ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε το σημείο για να στεγάσουν το κατάστημα τους ήταν η ύπαρξη του πεζόδρομου. «Εμείς είδαμε την περιοχή και πριν την ανάπλαση και κατά την διάρκεια των έργων, περίοδος στην οποία τυραννηθήκαμε, αλλά και έπειτα, όπου είδαμε στην πράξη την βελτίωση της. Τόσο στο κομμάτι της καθαριότητας, όσο και του φωτισμού». Η Μ.Πετρίδου θεωρεί ότι ο πεζόδρομος είναι ένα από τα πιο όμορφα και φωτεινά περάσματα του κέντρου και χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η κίνηση.
Το 2012 ήταν η χρονιά που άνοιξε ένα από τα πιο γνωστά καφέ της πόλης, στην Αγ.Θεοδώρας. Ο λόγος για το Candy Bar. «Ψάχναμε έναν πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης και τον βρήκαμε», περιγράφει ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Γιάννης Αμανατίδης. «Ανοίξαμε πριν την ανάπλαση, όταν ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας ήταν πειραματικός τότε. Και οι δυο πεζόδρομοι ήταν εγκαταλελειμμένοι, δεν περνούσε αρκετός κόσμος. Με την ανάπλαση ήρθε η ανάπτυξη. Η περιοχή άλλαξε τελείως, προς το καλύτερο», εξηγεί. «Τα δυο αυτά δρομάκια έχουν μεγάλη δυναμική, και ουσιαστικά είναι το κέντρο του κέντρου της πόλης. Γεωγραφικά αν το δει κάποιος είναι σε ιδανικό σημείο, δίπλα στην αγορά της Τσιμισκή και είναι ένα πολυσύχναστο πέρασμα», υπογραμμίζει. Ο πεζόδρομος της Αγ.Θεοδώρας είναι «όμορφος και προσεγμένος. Έχει δυνατότητες και εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ένα σημείο κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας, ειδικά τώρα με τον καύσωνα επειδή δεν μας ‘’χτυπάει’’ πολύ ο ήλιος», λέει ο κ.Αμανατίδης.