03:08, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Streets of SKG: Πλατεία Δικαστηρίων-Ρωμαϊκή Αγορά-Μπιτ Παζάρ

Σε μια περιοχή που αποτελεί κόμβο πολιτισμών και λαών, εκεί που βρίσκονται οι πιο… underground μυστικοί θησαυροί και η ιστορία αναδύεται μέσα από κτίρια άνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ξεκινάνε οι διαδρομές μέσα από τα μάτια της Κατερίνας Χαρκιολάκη και της Φιλίππα Βλαστού.
Η περιοχή: Πλατεία Δικαστηρίων-Ρωμαϊκή Αγορά-Εκκλησία Αγίου Δημητρίου-Μπιτ Παζάρ
Τα εκκλησιαστικά στην Χαλκέων

H οδός Χαλκέων είναι ένας από τους δρόμους που αγκαλιάζει την πλατεία Δικαστηρίων. Εκεί καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη το ένα δίπλα στο άλλο, γειτνιάζουν αρμονικά με τον ναό της Παναγίας Χαλκέων, που οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι πέριξ της εκκλησίας υπήρχαν εργαστήρια χαλκωματάδων από τους Βυζαντινούς έως τους Νεότερους Χρόνους.
 
Από το Ιράν στη Θεσσαλονίκη

Η περιοχή της πλατείας Δικαστηρίων επί σειρά ετών είχε εγκαταλειφθεί με τα περιστατικά ανομίας να γίνονται καθημερινότητα. Μετά και από την πρόσφατη προσπάθεια του δήμου φέτος τα Χριστούγεννα, όπου επιλέχθηκε το μέρος για να στηθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, φαίνεται ότι δίνεται στην περιοχή μια δεύτερη ευκαιρία να αναγεννηθεί. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες δεν γίνονται μόνο από το δήμο αλλά και από πολίτες που πιστεύουν στην δυναμική του σημείου και τολμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Ένας εξ αυτών είναι ο Λογχμάν Γκασεμί, που έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας από το Ιράν. Παρότι στη συνέχεια βρέθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Θεσσαλονίκη είχε γίνει η αγαπημένη του. Αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει και να κάνει αυτό που ξέρει καλά να ανοίξει δηλαδή ένα ζαχαροπλαστεία. Άλλωστε ο ίδιος εργαζόταν ως ζαχαροπλάστης αρκετά χρόνια σε μαγαζί που διατηρούσε με τον πατέρα του στο Ιράν. Πως επέλεξε όμως να ανοίξει το μαγαζί του στην Μ.Γενναδίου; Ο κ. Γκασεμί απαντά στην Karfitsa λέγοντας: «Θεωρώ ότι ακόμη και αν κάποιος μένει εκτός κέντρου θα περάσει έστω μια φορά την εβδομάδα από εδώ. Είναι το πέρασμα της πόλης».
Το υπόγειο μουσείο

Όσο καλά και αν νομίζει κάποιος ότι ξέρει τη Θεσσαλονίκη αυτή η πόλη δεν σταματά να εκπλήσσει, καθώς πάντα θα ξετρυπώνει κάτι που δεν ήξερες, έως τώρα. Ένα από αυτά, για πολλούς, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στα έγκατα της Αγοράς. Το μουσείο εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται καθώς είναι υπόγειο. Η είσοδος του γίνεται από την Αρχαία «Κρυπτή Στοά». Το μουσείο παρέχει στους επισκέπτες του πληροφορίες για κάθε ιστορική περίοδο της Θεσσαλονίκης, όπως και για γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη όπως η καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

 
Η κρύπτη του Άγιου Δημητρίου

Δίπλα από τον δεξιό πεσσό του ιερού βήματος στον Ναό του Αγίου Δημήτριου βρίσκεται η είσοδος που οδηγεί στην κρύπτη που βρίσκεται εντός του. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε, μαρτύρησε και τάφηκε ο Άγιος Δημήτριος. Η κρύπτη αποτελεί έναν κρυμμένο ιστορικό θησαυρό για την πόλη με αρκετούς επισκέπτες, κάθε χρόνο.
 
Η αγορά που «αγγίζει» τον αιώνα

Το Μπιτ Παζάρ για κάποιους είναι συνδεδεμένο με τα μικρά παλαιοπωλεία που υπάρχουν περιμετρικά του, ενώ για άλλους με τα εστιατόρια και τα κουτούκια στο εσωτερικό του.
Η ιστορία του όμως χτίζεται εδώ και 92 χρόνια. «Το όνομα Μπιτ Παζάρ είναι τούρκικο και μεταφράζεται ως ψειροπάζαρο, γιατί πολλά από τα πράγματα που πωλούνταν είχαν ψείρες», εξηγεί στην Karfitsa o Παναγιώτης Κοτίδης, πρόεδρος Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης. «Στα ελληνικά η περιοχή λέγεται προσφυγική αγορά, γιατί δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Τότε εδώ ήταν όλα άκτιστα, οικόπεδα. Κάποιοι που είχαν ή βρήκαν χρήματα αποφάσισαν να χτίσουν αυτό το κτιριακό συγκρότημα. Το κτίσμα δημιουργεί ένα τρίγωνο μεταξύ Βενιζέλου, Τοσίτσα και Ολύμπου. Στην αρχή το κτίριο δεν είχε ύψος. Ήταν ένα ισόγειο, το υπόγειο και ένα πατάρι, όπου κοιμόντουσαν συνήθως οι πρόσφυγες. Τα εγκαίνια έγιναν το 1928 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και από τότε δημιουργήθηκαν διάφορα μαγαζιά, όχι μόνο παλαιοπωλεία αλλά και πολλά εργαστήρια ξύλου, μετάλλου, χυτήρια. Ο καθένας που ήξερε μια τέχνη την έκανε εδώ επάγγελμα για να μπορέσει να ζήσει», εξιστορεί ο κ.Κοτίδης, ο οποίος είναι παλαιοπώλης εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αγορά αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, απλώς οι παλαιοπώλες αυξομειώνονται. Ωστόσο τονίζει ότι η περιοχή δεν έχει την ανάλογη προβολή που θα έπρεπε από τον δήμο. «Όσοι τουρίστες έρχονται είναι μόνο όσοι μένουν σε κοντινά ξενοδοχεία», σημειώνει.


Ο Θεόδωρος Κασιμίδης πήρε το παλαιοπωλείο από τον πατέρα του και το μετέτρεψε σε πιο εξειδικευμένο βάζοντας μέσα την τέχνη της αναπαλαίωσης παλιών επίπλων, από το 1991. «Η περιοχή έχασε την αίγλη που είχε κάποτε. Ειδικά τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Ίσως λόγω της κρίσης. Κάποτε εδώ η περιοχή έσφυζε από ζωή. Ήταν μια ζωντανή αγορά» λέει ο κ.Κασιμίδης. Τονίζει δε ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεσα μια αλλαγή για να αναζωογονηθεί και να γίνει πιο γνωστό ευρέως το Μπιτ Παζάρ.
 

Η Ευτυχία Κωνσταντινίδου είναι από εκείνους που η οικονομική κρίση τους οδήγησε σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια και τους βγήκε σε καλό. Ούσα δασκάλα αγγλικών βλέποντας πως δεν υπήρχε εξέλιξη λόγω της κρίσης, αποφάσισε να αναλάβει πριν πέντε χρόνια το μαγαζί που έπρεπε να αφήσει ο αδερφός της, ο οποίος έφυγε στη Γερμανία. «Μου βγήκε θετικά. Η δουλειά αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον» υπογραμμίζει η κα Κωνσταντινίδου και συμφωνεί με την άποψη πως η περιοχή θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να προβληθεί περισσότερο, τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.
 
Τα «μελανά» σημεία

Από την περιοχή που διανύσαμε δυστυχώς δεν λείπουν και τα «μελανά» σημεία της, Άνωθεν της Εγνατίας, στην πλατεία Δικαστηρίων μετά το τέλος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου η περιοχή που έλαμπε για λίγες μέρες πλέον μοιάζει με εργοτάξιο. Τα σπιτάκια της πλατείας όμως θα παραμείνουν στο σημείο και θα περιμένουν να πάρουν…ζωή την περίοδο των Αποκριών και στο πλαίσιο άλλα εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα εκεί.
Δίπλα, το Χαμάμ Μπέη, το παλιότερο από τα Οθωμανικά Λουτρά της Θεσσαλονίκης, το βρήκαμε κλειστό, ενώ έκταση του πεζοδρομίου μπροστά του έχει υποστεί καθίζηση εδώ και αρκετό καιρό.

Στη ρωμαϊκή αγορά ο φωτογραφικός φακός εντόπισε πεταμένα… ρούχα και υποδήματα. Από την πλευρά της γειτονιάς του Πιτ Παζάρ οι παράνομοι πωλητές υποβαθμίζουν την εικόνα της ιστορικής αγοράς.

 

Eat and Drink like a local


ΡΑΧΑΤΙ 

Ένα μαγαζί που έχει συνδέσει εδώ και 18 χρόνια το όνομά του με την απόλαυση του ναργιλέ και την χαλάρωση.
Το Ραχάτι είναι από τα πρώτα μαγαζιά που προσέφεραν στην Θεσσαλονίκη την υπηρεσία του ναργιλέ. Ειδικοί στο χώρο που δεν σταματούν ποτέ τις εκπαιδεύσεις θα σου προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ναργιλέ! Τον ναργιλέ σου μπορείς να τον συνδυάσεις με καφέ ή φυσικούς χυμούς, smoothies, αλλά και μια πληθώρα από ό,τι τσάι μπορείς να φανταστείς και φυσικά εκπληκτικά κοκτέιλς τις πιο βραδινές ώρες. Ανοιχτό από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα κάθε μέρα… για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και εξυπηρέτησης στον ειδικά διαμορφωμένο του χώρο!
Ολύμπου 75, τηλ: 2312 315.032, insta: raxatithess

 

Τα παραδοσιακά γλυκά του ΤΣΑΡΟΥΧΑ
Εάν ισχύει το ρητό ότι ο έρωτας περνάει πρώτα από το… στομάχι τότε η Karfitsa σας έχει βρει τον πιο γλυκό τρόπο για να το πετύχετε, μέσα από πέντε γλυκά που με τον διαχρονικό τους χαρακτήρα μπορούν να επισφραγίσουν με τον πιο γευστικό τρόπο ένα ρομαντικό γεύμα, ενόψει Αγίου Βαλεντίνου.
Τα επιδόρπια που μπορείτε να απολαύσετε βρίσκονται στο εστιατόριο-πατσατζίδικο Τσαρούχας και είναι τα εξής: χαλβάς σιμιγδαλένιος, κυδώνι ψητό στο φούρνο, κρέμ καραμελέ επίσης στον φούρνο, ρυζόγαλο με κανέλα και κρέμα βανίλια σοκολάτα που σερβίρονται σε γυάλινο μπολ σε κρύα μορφή.
Τα πολίτικα αυτά γλυκά προσφέρονται στο κατάστημα εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα από τις αρχές του 1960 και ακολουθούν πιστά την φιλοσοφία της επιχείρησης παρασκευάζοντας τα στην κουζίνα του μαγαζιού, με φρέσκα και ελληνικά υλικά. Η παραδοσιακή υπόσταση τους βασίζεται στην ίδια ακολουθία και με το υπόλοιπο μενού του εστιατόριου το οποίο εξειδικεύεται στα ελληνικά και πολίτικα πιάτα, για τα οποία η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας.
Μπορεί λοιπόν τα λαχταριστά αυτά γλυκά να μην τάσσονται με την σύγχρονη γαστρονομία και τις μοντέρνες τάσεις της, αλλά η διαχρονικότητα τους τα κάνει all time classic απολαυστικά, ενώ την ίδια στιγμή θεωρούνται δυσεύρετα σε μαγαζιά εστίασης.
πατζατζίδικο-εστιατόριο ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ, Ολύμπου 78, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 027 1621

YUMMY BAKERY
Εάν υπήρχε μια λίστα με τους καλύτερους φούρνους στη Θεσσαλονίκη το Yummy Bakery θα βρισκόταν σίγουρα μέσα σε αυτή! Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, καθημερινά, στο Yummy θα βρεις από τις πιο νόστιμες χειροποίητες πίτες της πόλης και όχι μόνο. Οι γεύσεις στις πίτες όπως κοτόπιτα, μανιτάρι-πιπεριά, τυρόπιτα και σπανακόπιτα ξεμυαλίζουν όλους τους ουρανίσκους. Ο φούρνος, που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, φημίζεται για το πεντανόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης, το αφράτο τσουρέκι με ή χωρίς σοκολάτα, την λαχταριστή πάστα φλόρα και για την σοκολατόπιτα του. Την ίδια ώρα η βιτρίνα του φούρνου ανανεώνεται συνεχώς καθώς τα σφολιατοειδη του γίνονται συνεχόμενα sold out. Στο πίσω μέρος του φούρνου υπάρχει το εργαστήριο όπου ετοιμάζονται συνέχεια νέα προϊόντα με φρέσκα υλικά.
Ίωνος Δραγούμη 64 με Ολύμπου, τηλ. 231 122 2504
 
 

YUMMY CAFE
Μια νέα προσθήκη στην Ι.Δραγούμη έχει κάνει όλους του foodies να ξετρελαθούν. Το Yummy Cafe είναι το ‘’αδελφάκι’’ του Yummy Bakery. Ένας φρέσκος και μοντέρνος χώρος έχει αναγάγει την παρασκευή μπουγάτσας σε … επιστήμη. Η μπουγάτσα με κρέμα και τυρί είναι αναμφισβήτητα από τις πιο νόστιμες που κυκλοφορούν στην πόλη. Στο Yummy Cafe μπορείς να βρεις και τα διάσημα χειροποίητα στριφτά με κιμά και σπανάκι-τυρί, όπως επίσης, διάφορες πίτες, σάντουιτς. Ο χώρος είναι ζεστός και cozy, ενώ στα τραπεζάκια που έχει στο εσωτερικό του μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα λαχταριστό σνακ με συνοδεία φρέσκου χυμού ή κάποιου καφέ. Ο χώρος διαθέτει και WiFi.
 Ίωνος Δραγούμη 60, 231 129 2866