, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το πρότζεκτ του δήμου για να γίνει η πόλη… "πρωτεύουσα" των φοιτητών!

του Βαγγέλη Στολάκη 
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της δράσης «Study in Thessaloniki: Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη»  υπέγραψαν ο δήμος της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης. Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την πόλη σε νούμερο ένα προορισμό για να σπουδάσει κάποιος από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα  πρόκειται για ένα πρότζεκτ μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης. Όπως είπε, μέσα από αυτή τη δράση μπορούν να αναληφθούν διάφορες πρωτοβουλίες που θα  συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της πόλης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση των νέων ανθρώπων στην πόλη δημιουργεί νέες υποδομές όπως είναι κοιτώνες, youth hostel, νέα ξενοδοχεία κ.α. «Η δράση χτίζει το μέλλον της πόλης μας.Οι νέοι που έρχονται να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη επιλέγουν να μείνουν στην πόλη και στη συνέχεια επιχειρούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δουλειές» είπε ο κ. Πέγκας
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εκτίμησε ότι η παραπάνω δράση αναμένεται να βοηθήσει την πόλη σε διάφορα επίπεδα. Είπε πως οι περίπου 120.000 φοιτητές που βρίσκονται σήμερα στην Θεσσαλονίκη συνεισφέρουν με περισσότερα από 100.000.000 ευρώ στο τοπικό ΑΕΠ. «Η Θεσσαλονίκη έχει δυο τεράστια περιουσιακά στοιχεία ανεκμετάλλευτα. Αυτό είναι η ιστορία της και τα πανεπιστήμιά της. Οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη αφήνουν περίπου 100 εκ. ευρώ το μήνα στην πόλη. Πρέπει να βρούμε τρόπο πως θα προσεγγίσουμε ξένους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξεφύγει από μια αντίληψη που υπήρχε στην πόλη κυρίως μετά τον πόλεμο».  Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι «θα πρέπει να υποστηριχτούν οι δράσεις των ιδρυμάτων προκειμένου να έρθουν περισσότεροι ξένοι που θα γίνουν πρεσβευτές  της Θεσσαλονίκης.  Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν ξενόγλωσσα τμήματα. Στόχος της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι να γίνει η καλύτερη πόλη των Βαλκανίων».
Έκανε επίσης λόγο για οικονομική αυτοτέλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επανέλαβε την πρότασή του να καθιερωθεί τέλος εγγραφής στα ΑΕΙ, που θα κυμαίνεται από 300-400 ευρώ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μάλιστα θυμήθηκε και ένα περιστατικό από την δεκαετία του ’60 που ο ίδιος κατάφερε να «περάσει» δεύτερος στο Τμήμα Χημείας και δεν ήθελαν να του δώσουν υποτροφία επειδή ήταν εύπορος.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μίτκας σχολίασε πως: «η Θεσσαλονίκη είναι ένας ωραίος τόπος και πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Τα ιδρύματά μας δέχονται ήδη εκατοντάδες φοιτητές μέσω του προγράμματος ERASMUS» σχολίασε ο κ. Μίτκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν βάσει νόμου για τη δημιουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων. «Είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή τη δράση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δεκάδες χιλιάδες πρεσβευτές της πόλης μας» σχολίασε ο κ. Μίτκας. Και κατέληξε: «Η παιδεία πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας πόλος εκπαιδευτικός. Η πόλη διαθέτει πολύ ισχυρά brand names όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια της κ.α.».
Τη δράση εκτός από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στηρίζουν και ιδιωτικές δομές ανώτατης εκπαίδευσης, όπως  επίσης και άλλες Αρχές και Προξενεία της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,  Αλεξάνδρειο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης,Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης,Γερμανικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,PINEWOOD-The American International School of Thessaloniki, AMERICAN COLLEGE THESSALONIKI (ACT, METROPOLITAN  COLLEGE – Thessaloniki Campus, NEW YORK   COLLEGE – Thessaloniki Campus,ΤHE UNIVERSITY OF SHEFFIELD INTERNATIONAL FACULTY CITY COLLEGE, EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Thessaloniki Greece, Βρετανικό Συμβούλιο, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,   Istituto Italiano di Cultura,  OIKOTRUST Α.Ε.Δ.Α.
«Η δράση σκοπεύει να μεταμορφώσει αυτή τη δράση σε πόλο έλξης και τη στηρίζουμε» σημείωσε ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Φιλίπ Ρέι ο οποίος τόνισε πως ο αριθμός των φοιτητών που μπορεί να «φιλοξενήσει» η Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλάσιος.
Σημειώνεται πως πρόσφατα το Study in Thessaloniki παρουσιάστηκε στην Αθήνα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.