Success stories... προσφύγων στη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Ροή

Success stories… προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

του Βαγγέλη Στολάκη

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον χρόνο που πέρασα στα διαμερίσματα της Terre des hommes. Πλέον βρήκα δουλειά και μένω σε δικό μου διαμέρισμα που νοικιάζω μαζί με άλλους. Τώρα μπορώ και στέκομαι στα πόδια μου»! Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων ο Α. πρόσφυγας που ήρθε στη Θεσσαλονίκη ανήλικας, ενηλικιώθηκε και επωφελήθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της παραπάνω οργάνωσης. Πλέον ακολουθεί τη δική του πορεία στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης στην οποία μπορεί να βρέθηκε τυχαία, αποφάσισε ωστόσο να μείνει και να γίνει κομμάτι της.

Περιπτώσεις σαν και την παραπάνω υπάρχουν κι άλλες. Πρόσφυγες δηλαδή αιτούντες άσυλο που μέσα από προγράμματα που αυτή την περίοδο «τρέχουν» διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προσπαθούν να ενταχθουν στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Νοικιάζουν σπίτια, κάνουν παρέες, αναζητούν και βρίσκουν εργασία, μαθαίνουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, επισκέπτονται τα μνημεία της κ.α.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το πρότζεκτ Supervised Independent Living Arrangements (SILA) της Οργάνωσης Terre des hommes που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του προγράμματος στέγασης είναι η παροχή καταλύματος και εύρους υπηρεσιών σε 50 νεαρούς αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. Αν και το πρόγραμμα SILA είναι ανοιχτό για άνδρες και γυναίκες, προς το παρόν όλοι οι επωφελούμενοί είναι άνδρες, όπως και οι περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα.

Γίνονται κομμάτι της κοινωνίας…

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αγοράστο, υπεύθυνο του παραπάνω προγράμματος που μίλσε στην KARFITSA: «Αυτή τη στιγμή το πρότζεκτ έχει εφτά διαμερίσματα που εξυπηρετούν 14 επωφελούμενους, ενώ γίνονται οι τελευταίες ενέργειες ώστε να ετοιμαστούν και νέα διαμερίσματα και να φτάσουμε το στόχο των 30 επωφελούμενων. Τα πρώτα διαμερίσματα SILA ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στα μέσα Ιουλίου. Οι επωφελούμενοι μένουν σε διαμερίσματα 2 ή 3 δωματίων τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε επωφελούμενος ζει στο δικό του δωμάτιο και μοιράζεται με τους υπόλοιπους συγκατοίκους του τους κοινούς χώρους του σπιτιού».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «οι επωφελούμενοι υποστηρίζονται στο να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης, κάτι που είναι βασικό ειδικά για όσους έχουν κάνει αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα και έχουν πιθανότητες να μείνουν εδώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, το προσωπικό της Terre des hommes τους βοηθάει στην δημιουργία του βιογραφικού τους, τους δείχνει τρόπους ανεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα ή στην περίπτωση που πρόκειται για περιπτώσεις που περιμένουν την επανένωσή τους, τους προετοιμάζει για το ταξίδι τους, δίνοντάς τους γενικές πληροφορίες για την χώρα προορισμού τους».

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος στέγασης της Terre des hommes, οι επωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν την κοινωνική επίγνωση, την γνωριμία και το δέσιμο των συγκατοίκων και την ψυχαγωγία τους, παράγοντες οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ψυχική υγεία τους και την ομαλή συμβίωση στα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, αν και το πρόγραμμα «τρέχει» μόλις λίγους μήνες, υπάρχουν αρκετά success stories ένταξης επωφελούμενων του πραπάνω προγράμματος στην κοινωνία. Πολλοί βρήκαν ήδη δουλειά σε κάποια ΜΚΟ ως διερμηνείς, άλλοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και άλλοι πέρασαν επιτυχώς εξετάσεις εισαγωγής σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με υποτροφία.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας

Ποια είναι όμως η αντίδραση της κοινωνίας; «Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και εδώ έχουμε πολλές διαφορετικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, κατά την αναζήτηση διαμερισμάτων πολλοί ιδιοκτήτες και κτηματομεσίτες ήταν σκεπτικοί ή και απολύτως αρνητικοί στο να ενοικιάσουν διαμερίσματα σε μια ΜΚΟ που εργάζεται με αιτούντες άσυλο. Άλλοι όμως ήταν απολύτως θετικοί και έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία. Άλλοι γείτονες ήταν καχύποπτοι αρχικά, ενώ είχαμε περιπτώσεις όπου γείτονες μόλις έμαθαν ότι δίπλα τους μετακόμισαν πρόσφυγες δάκρυσαν καθώς και οι δικές τους οικογένειες ήταν πρόσφυγες στο παρελθόν» αναφέρει ο κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά του, ο  Κώστας Κανέλλος υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμμτος SILA και της Οργάνωσης Τerre des hommes αναφέρεται στο ρόλο, τηη λειτουργία και τους στόχους της Οργάνωσης: «Η Terre des hommes, διεθνής οργανισμός με δράσεις στην προστασία παιδιού σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, είναι παρούσα στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016 παρέχοντας σε ανήλικους πρόσφυγες και τους κηδεμόνες τους συμβουλευτική, κάλυψη βασικών αναγκών, εκπαιδευτική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η Terre des hommes δραστηριοποιείται στη δομή φιλοξενίας Δερβένι Alexyl, σε διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο και στο Κέντρο Υποδοχής (drop-in centre) της NRC εφαρμόζοντας δύο πρότζεκτ με στήριξη από τη ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Swiss Solidarity αντίστοιχα».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ