, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύλλογος Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA: Ο τουρισμός στις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν

Άρθρο του Συλλόγου Ελληνο-Αζερικης Φιλίας QALA και του Rəşid Məmmədov
 
Στη σύγχρονη εποχή, ο τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο οικονομικά κερδοφόρους τομείς. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αποδίδουν σημασία στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν έδωσε επίσης προσοχή σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε πάντα μεγάλες δυνατότητες για τουρισμό. Ξεκινώντας από το Μπακού, την πρωτεύουσα με σύγχρονες υποδομές και πλούσια ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στη διασταύρωση της Ανατολής και της Δύσης, το Αζερμπαϊτζάν έχει περιοχές με υπέροχη φύση και εθνικά πάρκα, θάλασσα, πολύχρωμους κλιματικούς πόρους, ιαματικές πηγές, ηφαίστεια λάσπης, νόστιμη κουζίνα κλπ για τα οποία είναι διάσημο.
Σε γενικές γραμμές, το Αζερμπαϊτζάν έχει τις δυνατότητες για πολλούς τύπους τουρισμού, και η συνεχής υποστήριξη του κράτους, καθώς και του ιδιωτικού τομέα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Για παράδειγμα υπάρχουν τα: γκαλερί τέχνης στο Μπακού, εθνική μουσική – mugam, καλά αναπτυγμένη παγκόσμια μουσική τζαζ, εθνικοί και ξένοι χοροί, πλούσια κουζίνα, μια ανεκτική προσέγγιση σε όλες τις διαφορετικές θρησκευτικές και κοσμικές απόψεις μπορούν να αναφερθούν ως παραδείγματα του πολιτιστικού τουρισμού της χώρας. Οι ιστορικές και πολιτιστικές τουριστικές διαδρομές γίνονται καλύτερα αποδεκτές στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των τουριστών, και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί ως δυνητικό τουριστικό προϊόν για τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.
Ειδικότερα, το πλούσιο δυναμικό των ελευθερωμένων περιοχών υπόσχεται μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Αζερμπαϊτζάν στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα της κατοχής, 7 περιφερειακά κέντρα, 6 πόλεις, 12 οικισμοί, περίπου 900 χωριά, περισσότερα από 700 νοσοκομεία και ιατρικά ιδρύματα, 6 κρατικά θέατρα, 368 κλαμπ και 85 μουσικές σχολές, 150.000 σπίτια και διαμερίσματα, 927 βιβλιοθήκες., 44 ναοί, 9 τζαμιά, 473 ιστορικά μνημεία, παλάτια και μουσεία, 40.000 εκθέματα μουσείων, 160 γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής, 6.000 βιομηχανικές, γεωργικές και άλλες επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Πάνω από 1 εκατομμύριο εκτάρια γεωργικής γης, συμπεριλαμβανομένων 127,7 χιλιάδων εκταρίων αρδευόμενης γης και 34,6 χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων και οπωρώνων υπέστησαν ζημιές σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, παρ’όλα αυτά, σήμερα στις απελευθερωμένες περιοχές, με τη στενή συμμετοχή των φιλικών χωρών, ξεκίνησαν οι εργασίες για μια προγραμματισμένη μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, οι σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και την κατασκευή υποδομών. Μετά τον πόλεμο, ο αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε επανειλημμένα τα απελευθερωμένα εδάφη και παρακολούθησε τις πρωτοποριακές τελετές έναρξης διαφόρων εγκαταστάσεων υποδομής, κάτι που αποτελεί παράδειγμα της προσοχής του κράτους στις απελευθερωμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, δίνει σιγουριά ότι οι απελευθερωμένες περιοχές θα αναβιώσουν σύντομα και οι περιοχές θα είναι έτοιμες να δεχτούν τουρίστες.
Πρόσφατα, ιδρύθηκε το κρατικό αποθεματικό της πόλης Shusha, το οποίο δείχνει ότι η αρχαία πολιτιστική πρωτεύουσα θα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους επισκέπτες σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία θα αποκατασταθούν σύντομα. Υπάρχουν πολλά ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία διαφορετικών λαών στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει πολυπολιτισμικές αξίες. Τέτοια μνημεία που καταστράφηκαν από Αρμένιους στα ελευθερωμένα εδάφη θα αποκατασταθούν σύντομα.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς κόμβους μεταφορών στον ευρωατλαντικό χώρο, γεγονός που καθιστά τις προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας ακόμη πιο ελκυστικές. Η κατασκευή νέων δρόμων και νέων αεροδρομίων στις ελευθερωμένες περιοχές θα καταστήσει αυτές τις περιοχές μέρος περιφερειακών και διεθνών οδικών μεταφορών, κάτι που είναι σημαντικό για την άφιξη και την αναχώρηση των τουριστών.
Μαζί με όλα αυτά, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει παραδοσιακές και σύγχρονες επιλογές θεραπείας. Ο αριθμός των θερμών και μεταλλικών πηγών στη χώρα είναι χιλιάδες, και τα νερά Turshsu, Badamli, Galaalti, Shikhburnu, Surakhani είναι οι πιο διάσημες πηγές θεραπευτικού νερού. Επίσης, ένας από τους σημαντικότερους πόρους θέρετρου του Αζερμπαϊτζάν είναι το πετρέλαιο Naftalan, ένα μοναδικό ορεινό συγκρότημα με αλάτι της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhchivan.
Ο ορεινός και ο χειμερινός τουρισμός είναι επίσης πολλά υποσχόμενες περιοχές στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν ευκαιρίες για χρήση του τουρισμού στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Έτσι, σήμερα οι χώροι αναψυχής, όπως το τουριστικό κέντρο “Shahdag” CJSC και το “Tufandag” χειμερινό-θερινό τουριστικό συγκρότημα αναψυχής έχουν γίνει δημοφιλή κέντρα αναψυχής.

Ο επαγγελματικός τουρισμός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους τουρισμού στη χώρα μας. Προς το παρόν, για την ανάπτυξη αυτού του τύπου τουρισμού, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα. Ωστόσο, τα συνεδριακά και πολιτιστικά κέντρα που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην Shusha, στο Agdam και σε άλλες περιοχές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τουρισμού στις απελευθερωμένες περιοχές.
Ξεκινώντας από τη χερσόνησο Absheron της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, οι βόρειες περιοχές (Khizi, Siyazan, Shabran, Khachmaz) και η νότια ζώνη (περιοχές Lankaran, Astara) έχουν τη δυνατότητα του παραθαλάσσιου τουρισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, η υποδομή υπηρεσιών (λεκάνες νερού, πισίνες κ.λπ.) στις παραλίες θα πρέπει να προσαρμοστεί στα κατάλληλα πρότυπα στο μέλλον και η προσφορά πρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. κέντρα διασκέδασης, αξιοθέατα ) πρέπει να αυξηθεί. Το Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες δυνατότητες οικοτουρισμού με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Η επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενεί 9 από τους 11 τύπους κλίματος (από ημι-έρημο και ξηρά κλίματα στέπας έως κλίματα ορεινής τούνδρας), φιλοξενεί περισσότερα από 4.100 διαφορετικά είδη φυτών.
Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί επίσης προτεραιότητα στις ελευθερωμένες περιοχές μας. Επειδή αυτές οι περιοχές ήταν τα πιο σημαντικά τουριστικά κέντρα που περιλαμβάνονταν σε διεθνή τουριστικά δρομολόγια κατά τη σοβιετική εποχή. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο διάσημα από αυτά είναι τα πολυάριθμα ιαματικά νερά της περιοχής Kalbajar, τα οποία κάποτε συμπεριλήφθηκαν στις τουριστικές διαδρομές της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του σανατορίου Istisu και του κέντρου θερέτρου. Η ιαματική πηγή Istisu, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.225 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιοχής Kalbajar. Ο ρόλος του στη θεραπεία πολλών ασθενειών είναι ανεκτίμητος. Λόγω της χημικής τους σύνθεσης και των φυσικών τους ιδιοτήτων, αυτά τα νερά είναι παρόμοια με τις παγκοσμίου φήμης πηγές του Κάρλοβυ Βάρυ (Τσεχία) και είναι μοναδικά στον κόσμο από πολλές άλλες απόψεις. Αφού εξέτασε τα μεταλλικά νερά του Kalbajar, ο πιο διάσημος χημικός της εποχής, ο Karstensky, επαίνεσε τη θεραπευτική αξία του Istisu (ακόμη υψηλότερο από το Karlovy Vary) και είπε ότι το κέντρο θα έδινε φήμη όχι μόνο σε αυτήν την περιοχή, στο Αζερμπαϊτζάν, την ΕΣΣΔ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ένα σανατόριο με το ίδιο όνομα χτίστηκε το 1928 γύρω από την περίφημη μεταλλική πηγή “Istisu” στο χωριό Istisu. Το Istisu αποτελείται από δώδεκα πηγές. Δύο εργοστάσια πλήρωσης ορυκτών κατασκευάστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία την άνοιξη του 1980. Αυτά παρήγαγαν 800.000 λίτρα νερού την ημέρα. Στο παρελθόν, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι επισκεπτόντουσαν το Istisu για θεραπεία και αναψυχή κατά τη διάρκεια του έτους. Υπολογίζεται ότι παρήχθησαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια λίτρα φαρμακευτικού νερού την ημέρα. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιήθηκε μόνο το 10% αυτού του νερού.

Σήμερα, το σπήλαιο Azykh θεωρείται το πρώτο μέρος της ανθρώπινης κατοικίας, η αρχή του πολιτισμένου κόσμου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα σπηλαίων που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Azykh και Salaket, περιοχή Khojavend, 14 χλμ βορειοδυτικά του Fizuli, σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περιοχή του σπηλαίου Azykh είναι 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν 8 διάδρομοι μήκους 600 μέτρων. Μερικοί από τους διαδρόμους έχουν ύψος 20-25 μέτρα. Το σπήλαιο Azykh είναι παγκοσμίως γνωστό για το βιότοπό του στην εποχή των λίθων. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1960 από την “Παλαιολιθική Αρχαιολογική Αποστολή” της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν υπό την ηγεσία του Αζέρου επιστήμονα Mammadali Huseynov. Το άνοιγμα μιας τουριστικής διαδρομής σε αυτό το σπήλαιο στο εγγύς μέλλον μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.
Υπάρχουν επίσης δύο γέφυρες Khudafar που συνδέουν τις βόρειες και νότιες όχθες του ποταμού Araz στην περιοχή Jabrayil. Η 11-τοξωτή γέφυρα Khudaferin πάνω από τον ιστορικό Silk Road χτίστηκε τον 11ο-12ο αιώνα και η 15-τοξωτή γέφυρα Khudaferin χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Χτίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία την εποχή της Πομπηίας, αυτή η γέφυρα θα είναι ένα θαυμάσιο ιστορικό μνημείο για τουρίστες σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, ο τουρισμός υπάρχει στο Αζερμπαϊτζάν ως ξεχωριστός τομέας της οικονομίας και υπόσχεται μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η εντατική προγραμματισμένη εργασία στις απελευθερωμένες περιοχές αποδεικνύει επίσης ότι ο τουριστικός τομέας του Αζερμπαϊτζάν στο σύνολό του βιώνει μια περίοδο ανάπτυξης. Εκτός από τους περιορισμούς στην πανδημία COVID-19, το Αζερμπαϊτζάν δέχεται τουρίστες από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Στο μέλλον, η εξάλειψη της πανδημίας και η αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού των ελευθερωμένων περιοχών θα βοηθήσουν να καταστεί αυτός ο τομέας μία από τις κύριες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού.
 

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.