, Κυριακή
16 Μαρτίου 2025

search icon search icon

ΜΠΛΕ στην Karfitsa: «Σε μία μουσική μπάντα όλοι μα όλοι είναι το ίδιο χρήσιμοι»

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού 

Ξεκίνησαν την πορεία τους στη μουσική πριν από περίπου 20 χρόνια και από τότε έχουν χαράξει τον δικό τους μοναδικό δρόμο στη δισκογραφία. Ο λόγος για το συγκρότημα ΜΠΛΕ που κατάφερε να ξεχωρίσει στα σύγχρονα δεδομένα του ελληνικού πενταγράμμου συνδυάζοντας ποπ-ροκ στοιχεία με έντονες πινελιές από μπλουζ, φανκ, αλλά και τζαζ. «Κόκκινο Φιλί», «Ενοχές», «Τον ίδιο τον Θεό», «Όνειρα σου τραγουδάω», είναι κάποια από τα διαχρονικά τραγούδια τους που λατρεύτηκαν από το κοινό, έγιναν μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες και… «έπιασαν φωτιά» οι κορυφές των ελληνικών charts. Το συγκρότημα επιστρέφει στην πόλη που «γεννήθηκε» για μια συναυλία και λίγο πριν ανεβεί στη σκηνή του Club του Μύλου μίλησαν στην Karfitsa δυο από τα μέλη του ο συνθέτης Γιώργος Παπαποστόλου και ο στιχουργός Γιώργος Παρώδης.

Ξεκινήσατε από τη Θεσσαλονίκη και φτάσατε σε όλη την Ελλάδα. Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο συγκρότημα για μια επιτυχημένη πορεία σαν και την δική σας;

Γ. Παρώδης: Σε κάθε επιτυχημένη ανθρώπινη σχέση αυτό που την κάνει τέτοια είναι η ύπαρξη αρμονίας. Ισορροπία ποτέ δε μπορεί να υπάρξει, αφού πάντα ο κάθε άνθρωπος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλάζει. Όμως, η αρμονία, αυτή η όμορφη συνήχηση διαφορετικών οργάνων ή ανθρώπων κάνουν ένα καλλιτεχνικό έργο ή μία ομάδα ανθρώπων να παράγουν κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει αξιοπρεπώς μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Σε μία μουσική μπάντα όλοι μα όλοι είναι το ίδιο χρήσιμοι και όλοι συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα. Επομένως, αν θα μπορούσαμε να δώσουμε μία συμβουλή διαρκείας αυτή θα ήταν: πάντα να έχετε κατά νου πως το «Εμείς» προηγείται του «Εγώ».

Τί θυμάστε από τη Θεσσαλονίκη της εποχής που δημιουργηθήκατε. Τί έχει αλλάξει και τί έχει μείνει ίδιο;

Γ. Παρώδης: 20 χρόνια πριν… έχουν αλλάξει πολλά! Καταρχήν η ηλικία μας που είναι και η βασική παράμετρος στη θέαση των πραγμάτων. Χωρίς κινητά και e-mails με κασέτες ή CDs στο χέρι ψάχναμε τον καλύτερο ήχο και στίχο μέσα σε μια πόλη που ανέπνεε αλλιώς. Πολλές μουσικές σκηνές, μεγάλη φυσική παρουσία έξω κι ένας κόσμος που χαιρόταν απίστευτα με τα χρυσά του δεκανίκια.

Ποιο είναι το μυστικό της διαχρονικότητας σας;

Γ. Παπαποστόλου: Η έντονη φιλία, η αλληλοεκτίμηση που υπάρχει μεταξύ μας, οι κοινοί στόχοι, όλα αυτά που έχουμε ζήσει μαζί έως τώρα αλλά και η προσμονή της υπέροχης διαδρομής που είναι πάντα απρόβλεπτη…

Ποιο γκρουπ στην ελληνική μουσική σκηνή ξεχωρίζετε και γιατί;

Γ. Παπαποστόλου: Ειλικρινά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε εμείς κάποιο. Υπάρχουν εκατοντάδες συγκροτήματα στην ελληνική μουσική σκηνή και ανεξαρτήτως βαθμού επιτυχίας ή όχι αυτό που μετράει είναι η αγάπη για τη μουσική και η επιλογή να ανήκεις σε μια ομάδα, να δημιουργείς και να απολαμβάνεις την διαδρομή!

Παρότι είστε ένα από τα κορυφαία ελληνικά συγκροτήματα η κρίση σας «ταρακούνησε»; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Γ. Παρώδης: Εννοείται πως ναι, αφού ζούμε μέσα σε αυτή την κοινωνία. Η κρίση σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση άλλαξαν άρδην τη μουσική βιομηχανία, καθώς και τον τρόπο διασκέδασης. Πολλές μουσικές σκηνές έκλεισαν, οι δισκογραφικές εταιρείες δεν υποστηρίζουν πια οικονομικά την παραγωγή μουσικής, τα οικονομικά του καλλιτέχνη όπως και του κάθε ανθρώπου μειώθηκαν δραματικά. Από την άλλη, η ακρόαση  της μουσικής έγινε μία πολλή εύκολη και φτηνή υπόθεση δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερο κόσμο να απολαμβάνει όπου κι αν βρίσκεται αυτό που θέλει. Επίσης, η τεχνολογία βοήθησε πολλούς καινούργιους μουσικούς και συγκροτήματα στην παρουσίαση των έργων τους.

To κοινό τι θα ακούσει από εσάς στο live σας; Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ένα συγκρότημα με τόσες χιλιάδες εμφανίσεις κάθε φορά να παρουσιάζει στο κοινό κάτι καινούργιο;

Γ. Παπαποστόλου: Εντάξει, δεν είναι χιλιάδες οι συναυλίες που δώσαμε αλλά είναι πολλές εκατοντάδες! Το καινούριο το παρουσιάζουμε όταν μας προκύπτει. Η έμπνευση και η δημιουργία έρχεται με τους δικούς της ρυθμούς και η αλήθεια είναι ότι μέσα στα 20 προηγούμενα χρόνια κυκλοφορήσαμε πάνω από 80 τραγούδια. Στο live μας θα παρουσιάσουμε επιλογές μας  από τα εφτά albums που έχουμε κυκλοφορήσει και σίγουρα κάποιες αγαπημένες μας διασκευές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.