, Τετάρτη
07 Μαΐου 2025

search icon search icon

33 σώματα θα χορέψουν το χάος στη Θεσσαλονίκη – Ο Μ. Πόργιαζης μιλά στην Karfitsa

Ο Μιχάλης Πόργιαζης, χορευτής και χορογράφος της παράστασης Dance Τheater Chaos, δημιούργησε αυτό ακριβώς το τοπίο, που είναι μεν σουρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα και βαθιά ανθρώπινο. Μέσα από την κίνηση, ερμηνεύει την αφάνεια, την αναρχία, τη συναισθηματική πολυπλοκότητα του κόσμου μας, αφήνοντας το νου να περιπλανηθεί.

Σε συνέντευξη του στην Karfitsa, μίλησε για το χάος και για την παράσταση που «γέννησε» 33 αστέρια.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Το χάος είναι στο επίκεντρο της παράστασης — πώς προσεγγίσατε σκηνικά και χορογραφικά αυτή την έννοια που συνήθως έχει αρνητικό πρόσημο;

Το χάος είναι πολύπλευρο και αυτό καθιστά περίπλοκη την ανάλυση και αποτύπωσή του σε κίνηση. Αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο είναι η συναισθηματική προσέγγιση για ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές όψεις, αλλά και μπορεί να μεταφραστεί στο μυαλό του κάθε χορευτή με ποικίλους τρόπους. 

Στο έργο υπάρχουν έννοιες όπως η αναρχία, η αφάνεια και ο σουρεαλισμός. Ποια από αυτές σάς προκάλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σκηνική της απόδοση και γιατί;

Ο σουρεαλισμός επικρατεί σε όλο το έργο. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τη μουσική και οι χορευτικές απεικονίσεις, συμβάλουν στην μετάφραση του! Η αναρχία επίσης αποτελεί μια εύκολη έννοια για να αποτυπωθεί, δεδομένου των πολλών ερεθισμάτων που έχουμε από την επικαιρότητα. Η αφάνεια όμως μας δυσκόλεψε πολύ, καθώς κινησιολογικά την προσεγγίσαμε με διαφορετικές ποιότητες κίνησης, κατά τη μετάβαση μας από την προβολή στην αφάνεια και αυτό πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτο. Εκεί όμως αφήνεις το μυαλό να σε ταξιδέψει και οδηγείσαι στα συμπεράσματα που εσύ θες!

Ο Νίτσε λέει “Πρέπει να έχει κανείς μέσα του το χάος για να γεννήσει ένα αστέρι που χορεύει.” Ποιο “αστέρι” γεννήθηκε για εσάς μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία;

Νομίζω πως αυτό το έργο ανάδειξε το ταλέντο πολλών χορευτών και με βοήθησε να γνωρίσω διαφορετικές πτυχές των ανθρώπων που συνεργάζομαι καιρό! 33 αστέρια λοιπόν γεννήθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία!

Tι θεωρείτε ότι θα ενθουσιάσει το κοινό που θα δει την παράσταση;

Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε μέσα από το έργο είναι να ταξιδέψουμε το μυαλό του θεατή και να τον προτρέψουμε να ακολουθήσει μια χορευτική διαδρομή που θα χαθεί μέσα σε αυτή και θα αναιρέσει πολλές στερεοτυπικές απόψεις για το χάος. Φυσικά η κινησιολογία και η διαφορετικότητα των χορευτών, αποτελούν από μόνα τους παράγοντα ενθουσιασμού!

INFO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Θέατρο Αθήναιον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)
Ημερομηνίες:
Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 στις 21.00
Κυριακή 18 Μαΐου 2025 στις 20.00

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.