, Πέμπτη
01 Ιουνίου 2023

Α. Λοβέρδος: Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για θυσία

«Η συζήτηση για το ποιος από τους δύο είναι λιγότερο ανίκανος όχι μόνο προσβάλλει την νοημοσύνη των συμπολιτών μας αλλά και θλίβει βαθύτατα για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό κράτος» τονίζει στην «Κ» ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ

Το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «αδυνατεί κανείς να πιστέψει ότι ένας Έλληνας πολιτικός και μάλιστα πρωθυπουργός εννοεί τη λέξη θυσία», κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πορεύεται με λαϊκισμό και ανευθυνότητα ενώ τέλος δίνει την δική του εκτίμηση για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τι αφήνει πίσω στο πολιτικό σκηνικό η τραγωδία των Τεμπών; Πόσο εκτιμάτε ότι θα σας επηρεάσει ως «κόμμα εξουσίας»;

Είναι προφανές ότι η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και οφείλει να έχει συγκλονιστεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Όλα τα κόμματα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας παράταξης, μπαίνουν και όχι αδίκως στο μικροσκόπιο των συμπολιτών μας. Αυτό όμως που ζούμε τόσες μέρες τώρα και που προσωπικά έχω χαρακτηρίσει ως καλλιστεία ανικανότητας είναι ανεπίτρεπτο. Η συζήτηση για το ποιος από τους δύο είναι λιγότερο ανίκανος όχι μόνο προσβάλλει την νοημοσύνη των συμπολιτών μας αλλά και θλίβει βαθύτατα για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό κράτος. Για να έχει νόημα και αξία η Πολιτική πρέπει να κοιτάει μπροστά και πρέπει οι φορείς της να αφήνουν αποτύπωμα. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει. Μπροστά στους δεκάδες νεκρούς η ανάγκη για υπεύθυνη δράση προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «θυσία» των νεκρών των Τεμπών προκαλώντας αντιδράσεις. Πώς σχολιάζετε την ατάκα του;

Αδυνατεί κανείς να πιστέψει ότι ένας Έλληνας πολιτικός και μάλιστα πρωθυπουργός εννοεί τη λέξη θυσία. Ωστόσο την είπε. Εάν την εννοεί το καταδικάζω απολύτως χωρίς ανάγκη περαιτέρω εξήγησης. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για θυσία. Αν πάλι δεν την εννοεί, είναι τουλάχιστον λυπηρό ο πρωθυπουργός της χώρας μια τέτοια στιγμή και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να κάνει λάθος χρήση μιας λέξεως. Όταν είσαι πρωθυπουργός δεν έχεις δικαίωμα σε τέτοιο λάθος.

Ποιες προϋποθέσεις θέτετε ως ΠΑΣΟΚ για μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ; Προσωπικά είστε κατά σε μια πιθανότητα συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ; 

Τις συγκυβερνήσεις δεν τις αποφασίζουν οι προσωπικές μου προτιμήσεις αλλά η λαϊκή βούληση. Οι θέσεις μου για το ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες και πηγάζουν κατά κύριο λόγο απ’ όλα όσα το κόμμα αυτό δηλώνει και απ’ όλα όσα έπραξε. Είτε είναι στην αντιπολίτευση είτε είναι στην κυβέρνηση πορεύεται με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Είναι οι πράξεις τους που τους επικαθορίζουν και τους καθιστούν μη προοδευτικούς και ενίοτε επικίνδυνους.

Πόσο καθοριστικές μπορεί να αποβούν οι εκλογές στην Τουρκία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία είτε επανεκλεγεί ο πρόεδρος Ερντογάν είτε νικήσει ο αντίπαλός του Κιλιντζάρογλου οι προγνώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι συγκεκριμένες. Και αυτό το λέω γιατί και τα δύο πρόσωπα αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος σε ό,τι αφορά την άσκηση εξουσίας με λαϊκισμό και εξαλλοσύνη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA