01:34, Πέμπτη
20 Ιανουαρίου 2022

Α.Λοβέρδος: Η χώρα αναζητά προοδευτικό πρωταγωνιστή-Το ΠΑΣΟΚ δε θα γίνει «τσόντα» κανενός

Συνέντευξη στη Φένια Κλιάτση

Καθολική επάνοδο «με το ΠΑΣΟΚ» και επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά όχι των στελεχών που έφυγαν για να γίνουν υπουργοί, θέτει ως στόχο του ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ τονίζει σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Καρφίτσα πως ζήτημα συγκυβέρνησης είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ δε τίθεται.

«Είναι τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουμε που επιτρέπουν το «σε ποιον θα γίνετε τσόντα;». Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε. Μπαίνω μπροστά για να γίνουμε δύναμη εξουσίας και το βράδυ των εθνικών εκλογών γι΄αυτό να ερωτώνται άλλοι και όχι εμείς» ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός και τονίζει πως «εάν οι πολίτες με προτιμήσουν το βράδυ της εκλογής μου θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά, όλα από την αρχή, όλα από τη βάση».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών με τους συνυποψηφίους του εφόσον περάσει στη δέυτερη Κυριακή επισημαίνει «δεν θα ήθελα να πιέσω κανέναν. Άλλωστε η κοινή αγάπη και η κοινή στόχευση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ μας ενώνει όλους».

Κύριε Λοβέρδο πως θα πείσετε τον κόσμο ότι επιστρέφετε για να διεκδικήσετε τον χώρο που ήταν δικό σας , αυτόν της κεντροαριστεράς, και τον οποίο χάσατε εξαιτίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης;   

Έχω δηλώσει καθαρά από την πρώτη στιγμή ότι στόχος μας είναι η ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξή μας τώρα δεν κρίνεται. Τώρα συγκρίνεται και υπερέχει. Πάμε να γίνουμε δύναμη εξουσίας. Η χώρα αναζητά προοδευτικό πρωταγωνιστή. Ο λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι πολίτες μας περιμένουν. Η εποχή που το ψέμα και η δημαγωγία παρέσυραν τον κόσμο έχει τελειώσει. Η πρότασή μου είναι πρόταση για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό με ολοκληρωμένο σχέδιο εξουσίας.

Είναι όλοι καλοδεχούμενοι σε αυτή τη νέα προσπάθεια αναγέννησης του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και εκείνοι που το εγκατέλειψαν πηγαίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ;

Απευθύνω κάλεσμα σε έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες και θέλουμε να έρθουν στην κάλπη όσο περισσότερες και όσο περισσότεροι γίνεται γιατί αυτό θα σημάνει πρώτον τον ενταφιασμό των κομματικών μηχανισμών και δεύτερον θα προετοιμάσει τη μεγάλη παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς όπως θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές. Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα. Δεν απευθύνομαι ωστόσο σε εκείνους και εκείνες που έφυγαν από εμάς για να γίνουν υπουργοί είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν διαβεί έναν πολιτικό Ρουβίκωνα, από τον οποίο δεν υπάρχει γυρισμός.

Οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι πιθανό να ανοίξουν τον δρόμο σε κυβέρνηση συνεργασίας. Είσαστε ανοιχτός στο ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο όρος «προοδευτική διακυβέρνηση» ετέθη από τον κ.Τσίπρα. Και προσωπικά τόσο στον κ.Τσίπρα όσο και σε όσους τον χρησιμοποιούν εξυφαίνοντας ύποπτα σενάρια έχω απαντήσει χωρίς περιστροφές. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους να είμαστε κρυστάλλινοι ως προς τις προθέσεις μας. Ξεκαθαρίζω: συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών μου, εάν προτιμηθώ, δεν πρόκειται όχι απλώς να υπάρξει αλλά ούτε καν να συζητηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα. Το έχει αποδείξει. Αυτό το ζήτημα έχει επίσης γίνει καθαρό και από τη Νέα Δημοκρατία που έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει αμέσως και άμεσα δεύτερες εκλογές και αυτοδυναμία και κυρίως και πρωτίστως από όλους εμάς τους υποψηφίους που δεν θέτουμε σενάριο συντηρητικής διακυβέρνησης. Ο λόγος, όμως, που ανακυκλώνεται αυτό το απαξιωτικό ερώτημα είναι εκείνο που με πληγώνει αλλά και συνάμα με πεισμώνει περισσότερο. Είναι τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουμε που επιτρέπουν το «σε ποιον θα γίνετε τσόντα;». Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε. Μπαίνω μπροστά για να γίνουμε δύναμη εξουσίας και το βράδυ των εθνικών εκλογών γι΄αυτό να ερωτώνται άλλοι και όχι εμείς. Θα τα καταφέρουμε.

Μιλάτε συνεχώς για το ΠΑΣΟΚ και όχι για το ΚΙΝΑΛ. Γιατί;

Εάν οι πολίτες με προτιμήσουν το βράδυ της εκλογής μου θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά, όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο αιρετό. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε το πιο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα είναι ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός. Λέμε όχι στις αποφάσεις κλειστών συσκέψεων στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου. Βγάζουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες. Κόβουμε μαχαίρι τις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό  και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Σε ό,τι δε αφορά την οικονομία θα θέσουμε ως νούμερο ένα θέμα του κόμματός μας την τυραννία των πολιτών, της οικονομίας και της χώρας από τη γραφειοκρατία.

Κύριε Λοβέρδο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα δοθεί ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους. Με δεδομένο λοιπόν πως περνάτε στη δεύτερη Κυριακή, με ποιους από τους συνυποψήφιους σας θα μπορούσατε να συμμαχήσετε; 

Δεν θα ήθελα να πιέσω κανέναν. Άλλωστε η κοινή αγάπη και η κοινή στόχευση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ μας ενώνει όλους. Θα το πω πιο ανθρώπινα: υπάρχει χημεία, υπάρχει, όπως πολύ σωστά λέει ο λαός μας, χνώτο φιλίας που με ενώνει με τους πιο πολλούς.   

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa