, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Α. Σδούκου: Οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη μπορεί να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε εξαγωγέα φυσικού αερίου

Για το εάν η Ελλάδα μπορεί να συνδέσει ενεργειακά την Ευρώπη με Μέση Ανατολή και Αφρική αλλά και για τις τιμές ενέργειας στη χώρα μας που αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μιλάει στην εφημερίδα Καρφίτσα η Γενική Γραμματέας ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου.

Συνέντευξη στη ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται οι διεργασίες στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μετά και την έναρξη των σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πότε εκτιμάτε πως η Ελλάδα θα έχει αυτονομία σε φυσικό αέριο; 

Η ερώτησή σας έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για την οποία καταβάλλουμε πολύ εντατικές προσπάθειες να την εξασφαλίσουμε. Είναι γνωστό ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί για αρκετά ακόμη χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν ευοδωθούν οι σεισμικές έρευνες και οι ερευνητικές γεωτρήσεις και εντοπιστούν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και στο Ιόνιο, θα μπορούσαν, πράγματι, να αναβαθμίσουν τη θέση της Ελλάδας και να την καταστήσουν ακόμη και εξαγωγέα φυσικού αερίου, σε ένα αισιόδοξο σενάριο.

Όμως θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για αυτονομία της Ελλάδας, καθώς απομένει να επιβεβαιωθούν μέσω γεωτρήσεων, οι εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί. Είμαστε βέβαια αισιόδοξοι, επειδή η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει να επιδείξει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν οι συστηματικές έρευνες για να επιβεβαιωθούν ή όχι οι εικασίες. Επομένως, η όποια αυτονομία της Ελλάδας σε φυσικό αέριο θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των ερευνών. Σήμερα, γίνονται σημαντικά βήματα για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι προχωράμε δίχως άλλη χρονοτριβή και επισπεύδουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, στοχεύοντας στην ενεργειακή μετάβαση με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- γέφυρα.

Η ενεργειακή μετάβαση, η πράσινη ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες είναι οι λέξεις που πλέον πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα μας καθώς ακούγεται πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας  πράσινης ενέργειας. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; 

Να σας πω αμέσως, αλλά επιτρέψτε μου ένα μικρό πρόλογο. Η Ελλάδα βίωσε έναν πραγματικό Γολγοθά την προηγούμενη δεκαετία και άντεξε. Με μεγάλο κόστος για την οικονομία, αλλά κυρίως την κοινωνία των πολιτών, καταφέραμε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα και να χαράξουμε μια νέα πορεία για τη χώρα. Αυτή η πορεία περνά από την Ενεργειακή Μετάβαση, δηλαδή, το πρασίνισμα της ηλεκτροπαραγωγής και κατ΄επέκταση της οικονομίας. Για να επιτευχθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο έπρεπε να πάρουμε στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον. Να αφαιρέσουμε βαθμιαία τον λιγνίτη από το κάδρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσουμε την έκθεσή μας στα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουμε γενναία σε όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.

Κρίναμε, ωστόσο, πως σε αυτή τη φάση που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, χρειαζόμαστε όλα τα διαθέσιμα στη φαρέτρα μας ενεργειακά όπλα για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ακόμα και τους λιγνίτες. Κεντρική στρατηγική μας μεσο-μακροπρόθεσμα όμως παραμένει όμως το πρασίνισμα της οικονομίας. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από καλά συντονισμένες και επαρκώς χρηματοδοτούμενες δράσεις για την διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένουμε να επενδυθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ από ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα Αυτή η προοπτική διανοίγει και ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα να καταστεί σημαντικός εξαγωγός πράσινης ενέργειας. Ρόλος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις επενδύσεις αυτές –διευκολύνοντας τις αδειοδοτήσεις και με την κατάλληλη κινητροδότηση. Αυτό κάνουμε και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Μπορεί η Ελλάδα να συνδέσει ενεργειακά  την Ευρώπη με Μέση Ανατολή και Αφρική; Και αν ναι, πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; 

Όχι μόνο μπορεί, αλλά και επιβάλλεται να γίνει. Σε αυτό συμβάλει η γεωγραφική μας θέση, αλλά και οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούμε ιστορικά με όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ηλεκτρική διασύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ( πρόκειται για το έργο EuroAsia Interconnector), το οποίο θα συνδέσει, μέσω 2 υποθαλάσσιων καλωδίων, μεταφορικής ικανότητας 1 GW έκαστο, το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ η Κρήτη συνδέεται ήδη με την ηπειρωτική Ελλάδα. Υπό μελέτη βρίσκεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου συνολικής ισχύος 3 GW. Τέλος, αξίζει να αναφέρω και την προοπτική κατασκευής του στρατηγικής σημασίας αγωγού φυσικού αερίου, East Med, που θα μπορούσε να αποτελέσει διάδρομο εξαγωγής προς την Ευρώπη, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα ίδια κοιτάσματα μπορούν να εξαχθούν προς την Ευρώπη, μέσω του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και αργότερα με τα FSRU Αλεξανδρούπολης, Αγίων Θεοδώρων και άλλα.

Οι τιμές ενέργειας στη χώρα μας αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι συντηρείτε την ακρίβεια καθώς έχουμε την υψηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη. Τι απαντάτε ; Υπάρχουν επιπλέον περιθώρια ανακούφισης των πολιτών ; 

Ο στείρος αντιπολιτευτικός λόγος, τη στιγμή που είναι χειροπιαστό το αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης για την ανακούφιση των καταναλωτών και αντικατοπτρίζεται στη δραστική μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών από τις παρενέργειες της ενεργειακής ακρίβειας, εκθέτει όσους τον υιοθετούν. Απόδειξη, αποτελούν, άλλωστε, τα πλέον πρόσφατα μηνιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI), για τον Οκτώβριο του 2022,  σύμφωνα με τα οποία η λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα –μετά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης ήταν η δεύτερη φθηνότερη ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία ήταν ακριβότερες κατά 39% και 6% αντίστοιχα.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζουμε στη χονδρική αγορά από τον περασμένο Ιούλιο και έχει ήδη αποφέρει 2,5 δις ευρώ προς όφελος των καταναλωτών, λειτουργεί αποτελεσματικά και διαψεύδει όσους έσπευσαν να μας κατηγορήσουν. Επίσης φορολογούμε τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουμε περαιτέρω το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου επιδοτούνται οι λογαριασμοί. Με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνουμε καμία χαραμάδα συγκέντρωσης υπερεσόδων, εις βάρος των καταναλωτών, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού. Οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης κατάφεραν να διατηρήσουν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κατανάλωση και να απορροφούμε το 80-90% του αυξημένου κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τους καταναλωτές  στο μέτρο των δημοσιονομικών μας περιθωρίων και, τονίζω, για όσο χρειαστεί. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τρέχει διάφορα προγράμματα για καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις. Τι θα γίνει με το «Εξοικονομώ» και το voucher για την απόσυρση συσκευών; 

Η εξοικονόμηση ενέργειας όπως ξέρετε αποτελούσε σημαντικό τμήμα της πολιτικής μας, ακόμα και πριν την ενεργειακή κρίση. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που προέκυψε τόσο πιεστικά η ανάγκη για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο ΥΠΕΝ υλοποιούμε σημαντικά έργα για να στηρίξουμε τους πολίτες σε αυτή την προσπάθεια.

Έτσι στα πολύ επιτυχημένα προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, έχουν προστεθεί μια σειρά άλλα προγράμματα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης. 

Αναφέρω για παράδειγμα το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» στο οποίο μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 230.000 δικαιούχοι, με άλλους 140.000 να εντάσσονται το επόμενο διάστημα.  Χάρη στο πρόγραμμα αυτό ένα μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές, εξοικονομώντας ενέργειας και μειώνοντας το κόστος στους λογαριασμούς, με δεδομένο ότι η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η πραγματικότητα ! Σύντομα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους». Είναι ένα από τα προγράμματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, που θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Στηρίζουμε έτσι στην πράξη τους νέους να αποκτήσουν μια σύγχρονη και λειτουργική κατοικία.

Τέλος ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. Ευρώ. Για πρώτη φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να πετύχουν και αυτές μείωση του κόστους ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA