Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η παντοδυναμία είναι μια «αρρώστια» του ανθρώπινου μυαλού
«Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει νικητής, είναι όλοι χαμένοι». Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης συμμετέχει στο έργο «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Οι Τρώες έχασαν τον πόλεμο από τους Έλληνες. Μετά την λήξη του πολέμου βλέπουμε τις αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας να θρηνούν για την άλωση της πόλης τους από τους Έλληνες και αναμένουν να παρθούν ως σκλάβες. «Το έργο μιλάει για το πανανθρώπινο δράμα και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες», περιγράφει στην Karfitsa ο ηθοποιός, ο οποίος ενσαρκώνει τον Μενέλαο.
«Οι αρχαίοι Έλληνες τραγικοί χρησιμοποιούν πρόσωπα που είναι μακρινά από εμάς ούτως ώστε να γίνει ένα καθρέφτισμα για αυτό που μπορεί να συμβεί σε εμάς ή να μας ‘’χτυπήσει’’ ένα καμπανάκι με σκοπό να μας αφυπνίσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ευριπίδης χρησιμοποιεί τους εχθρούς, τους Τρώες και την τραγωδία που βιώνουν από τους Έλληνες που τους έχουν νικήσει», αναφέρει.
Για τον Αλ. Μπουρδούμη η τραγωδία αυτή έχει μια δεύτερη ανάγνωση όσον αφορά τους νικητές και τους χαμένους σε έναν πόλεμο. «Δεν υπάρχει τελικά κανένας νικητής σε ένα πόλεμο, είμαστε όλοι χαμένοι. Ειδικά σε έναν πόλεμο που έχει κρατήσει αρκετά χρόνια και έχουν χαθεί άπειρες ζωές για ένα κομμάτι γης», υπογραμμίζει.
Ο πόνος του ξεριζωμού των γυναικών της Τροίας θυμίζει την τραγωδία των ανθρώπων που έρχονται ως πρόσφυγες από άλλες χώρες, κυρίως από Ασία και Αφρική, στη χώρα μας, γιατί ζουν δύσκολες συνθήκες έως και πόλεμο στις δικές τους, λέει ο Αλ. Μπουρδούμης. «Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σαν και εμάς που έχουν μια κανονική ζωή, τις δουλειές τους, την οικογένεια τους και ξαφνικά μέσα σε μια μέρα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πάντα για να μπορέσουν να επιβιώσουν», αναφέρει ο ηθοποιός και τονίζει πως «έχουμε την λάθος εντύπωση ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στην χώρα μας ως πρόσφυγες είναι ο ‘’εχθρός’’, ενώ δεν είναι». «Στο έργο βλέπουμε, για παράδειγμα, τις Τρωαδίτισσες πως προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, σε μια άλλη βέβαια συνθήκη, αλλά η ουσία είναι αυτή. Πρέπει να δουν πως θα είναι η ζωή τους από εδώ και πέρα. Βρέθηκαν αιχμάλωτες σε αυτόν τον πόλεμο», σημειώνει.
Από την άλλη, προσθέτει ότι, πρόσφυγας δεν είναι μόνο εκείνος που βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου, αλλά «μπορεί να είναι και ένας άνθρωπος στην ίδια του την χώρα, εξαιτίας των συνθηκών που μπορεί να βιώνει και αναγκάζεται να ζει σαν ξένο σώμα που δεν μπορεί να ανήκει κάπου, λόγω των κοινωνικών προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και του ρατσισμού».
Ψευδαισθησία παντοδυναμίας
Στις Τρωάδες παρακολουθούμε την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού. Ο Ευριπίδης καταπιάνεται με την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας που φέρνουν οι πρόσκαιρες νίκες και τις συνέπειες των απάνθρωπων πράξεων. «Η παντοδυναμία είναι γλυκόπιοτη και αποτελεί μια ‘’αρρώστια’’ του ανθρώπινου μυαλού. Οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να την διαχειριστούν. Πέφτουν σε ατοπήματα», σχολιάζει ο ηθοποιός. Μιλώντας για την σκληράδα της ανθρώπινης φύσης και πώς την παρατηρούμε γύρω μας πιστεύει πως βρισκόμαστε σε ένα «μεταίχμιο» και «στη μέση της γης». «Τα πράγματα με κάποιον τρόπο θα έρθουν στην επιφάνεια και θα φανερωθούν. Το βλέπουμε στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που έχει. Η κοινωνία ‘’βράζει’’. Εμφανίζονται κινήματα που ζητούν διαφορετική αντιμετώπιση και δικαιοσύνη από τους ανθρώπους που κατέχουν την εξουσία, όπως το MeToo ή κινήματα συμπαράστασης για τους πρόσφυγες ή τους αδύναμους. Είναι ένα αίτημα της αποχής μας», αναφέρει.
«Θυμάμαι πολύ καλά τα πρώτα χρόνια που γινόταν το Athens Pride για κάποιους ήταν κάτι τελείως ξένο για τα δεδομένα της χώρας μας και γραφικό. Πριν από περίπου 15 χρόνια βρισκόμουν στην παρέλαση του Athens Pride και θυμάμαι πως ήμασταν λίγα άτομα. Οι άνθρωποι τότε που έβλεπαν την παρέλαση δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιείται. Ακόμη και τώρα που υποτίθεται ότι είμαστε μια κοινωνία συμπερίληψης και ανεχτικότατης οι προκαταλήψεις είναι βαθειά ριζωμένες και δεν ξεκολλάνε. Είμαστε σε μια περίοδο συγκρούσεων εξωτερικών και εσωτερικών. Υπάρχει και ο φόβος, η κοινωνία φοβάται να μετακινηθεί. Ας σκεφτούμε το πιο απλό, πόσο εύκολα πλησιάζουμε τον συνάνθρωπο μας που μπορεί να έχει ανάγκη την βοήθεια μας;», αναρωτιέται και καταλήγει ο ηθοποιός.
*Οι «Τρωάδες» θα κάνουν πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους στις 6 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα. Στις 18 & 19 Αυγούστου θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε θέατρα της Αττικής τον Σεπτέμβριο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA