Άγγελος Χαριστέας: Στόχος να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων
Περισσότερες από 200 γυναίκες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες οδηγούμενες έτσι σε ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.
Η εκπαίδευσή τους έγινε μέσω του προγράμματος «Internisa Job Fair» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο είναι υπό την εποπτεία του αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ‘Αγγελου Χαριστέα.
Ο κ. Χαριστέας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» δηλώνει άκρως ικανοποιημένος από την εξέλιξη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες, άνεργες και μη, να εκπαιδευτούν με τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου είτε να τους ανοίξουν νέες επαγγελματικές πόρτες, είτε να αλλάξουν κλάδο εργασίας.
Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου
-Κύριε Χαριστέα που στοχεύει το πρόγραμμα «Internisa Job Fair», το οποίο έχετε αναλάβει να τρέξετε;
Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών που υπάρχει στον κλάδο της τεχνολογίας και να μειωθεί η ανεργία στον γυναικείο πληθυσμό. Μέσα από έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη αποδείχθηκε ότι μόλις το 25% – 30% των γυναικών εργάζονται ή έχουν δεξιότητες στον κλάδο της τεχνολογίας.
Για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε δράση, εκμεταλλεύτηκε το «Internisa» και τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 200 γυναίκες, από διαφορετικούς κλάδους, εκπαιδεύτηκαν από εξειδικευμένους ανθρώπους και απέκτησαν μεγαλύτερες ψηφιακές δεξιότητες που τους άνοιξαν ορίζοντες για ένα καλύτερο αύριο.
-Είναι εφικτός ο στόχος της εξίσωσης των δύο φύλων στην αγορά εργασίας;
Για να πετύχουμε την εξίσωση των δύο φύλων θα πρέπει να συνεχιστούν αυτού του είδους τα προγράμματα, τα οποία μέσα από εκθέσεις και σεμινάρια προσφέρουν τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες δεξιότητες για να μειωθεί το τεχνολογικό χάσμα. Είδαμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, το «Internisa» είχε μεγάλη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση και θέληση, αλλά δεν είχε γίνει σωστός σχεδιασμός για να γεφυρωθεί αυτό το ψηφιακό χάσμα.
-Ποια είναι τα οφέλη για τις γυναίκες και τις επιχειρήσεις από αυτή τη δράση;
Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει δική της επιχείρηση μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τα έσοδα της, ενώ για τις άνεργες γυναίκες που θέλουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά το δίκτυο του προγράμματος «Internisa» στην Ελλάδα διαθέτει 50 εταιρείες.
Το όφελος είναι ότι άμεσα η γυναίκα που πήρε μέρος το πρόγραμμα εγγράφεται σε μία πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και εκπρόσωποι εταιρειών από τους τέσσερις κλάδους -τουρισμό, οικονομία, αγροδιατροφή και κλωστοϋφαντουργία- που αναζητούν απασχολούμενες με συγκεκριμένες ικανότητες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί της σχετικά με ευκαιρίες εργασίας.
-Θα αποτελέσει προτεραιότητά σας και για την επόμενη θητεία το δυναμικό μπάσιμο των πολιτών στην τεχνολογική αγορά εργασίας;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν 7.500 κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά στις εταιρείες τεχνολογίας. Είναι τεράστιο το νούμερο εάν το αντιληφθούμε. Τα τελευταία χρόνια κάναμε πάρα πολύ δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα συνεχίσουμε με το ίδιο σκεπτικό. Θα δημιουργήσουμε δράσεις, όχι μόνο για την επαγγελματική στήριξη της γυναίκας αλλά και γενικότερα.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι περισσότερες γυναίκες θα είναι ενημερωμένες γι αυτά τα προγράμματα, προκειμένου να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Κι αν κάποιες διαβάσουν τη συνέντευξή μας, δείξουν ενδιαφέρον και θελήσουν περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να καλέσουν στο 2313 319680 για συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το πως συμπληρώνεται ένα σωστό βιογραφικό ή πως μπορούν να σταθούν σε μία συνέντευξη για την εύρεση θέσης εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA