Χ.Καστανίδης: Να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστής στη δημόσια σκηνή της χώρας

Συνέντευξη στη Φένια Κλιάτση

Τον στόχο του να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού,πρωταγωνιστώντας και πάλι στη δημόσια πολιτική σκηνή περιγράφει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» ο Χάρης Καστανίδης. Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθαρίζει πως η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να αφορά τις δυνατότητες ενός κόμματος και όχι αναγκαστικά μια συμμαχία κομμάτων ενώ για το ίδιο «η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μόνη πράξη, για να έχει νόημα, πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προγραμματικές προτάσεις για μια νέα έφοδο της χώρας και των πολιτών της προς το μέλλον».

Κύριε Καστανίδη διεκδικείτε την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές. Τι θα αλλάξετε, εάν εκλεγείτε, ώστε το κίνημα να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας;

Πρωταρχικός μου στόχος είναι να αποτελέσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τον αυθεντικό εκπρόσωπο των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα αναδείξουμε και πάλι τις διαφορές ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές και στις προοδευτικές πολιτικές. Θα αναδείξουμε την αξία και την υπεροχή των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, σε μια εποχή που οι νεοφιλελεύθερες ιδέες ηττώνται από τα γεγονότα και τις κρίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχτισαν τον κόσμο και την Ελλάδα της δημοσιονομικής κρίσης πάνω στην κλιμάκωση της ανισότητας μεταξύ πλούτου και φτώχειας, «διόρθωσαν» τη Δημοκρατία υπέρ της αγοράς, συνέτριψαν τους ανθρώπους στο όνομα του άπληστου ανταγωνισμού και της κατανάλωσης.

Θέλω να θυμίσω στους πολίτες ότι η  πρόοδος της πατρίδας μας συνέπιπτε πάντοτε με τις στιγμές, στις οποίες την ευθύνη της διακυβέρνησής της αναλάμβανε η δημοκρατική παράταξη, που στα χρόνια της μεταπολίτευσης πήρε τα χρώματα, τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να επιστρέψουμε, ως πρωταγωνιστές στη δημόσια σκηνή της χώρας για να ξαναορίσουμε τα βήματά της, τον προσανατολισμό της και τον ορίζοντά της γεμάτο βιώσιμες προσδοκίες.

Γι’ αυτό και απευθύνω κάλεσμα σε  όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων τους σε κάθε πόλη, ώστε συντεταγμένα και από τη βάση να ξαναχτίσουμε ένα δυνατό κόμμα που θα μπορεί να έχει λόγο για κάθε θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα, αλλά και ένα χωριό ή μια ομάδα πολιτών.

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στον χώρο που κάποτε το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και να αναδειχθεί ως ο κεντοαριστερός πόλος του συστήματος; 

Για να μας εμπιστευθούν πάλι οι πολίτες πρέπει να μιλήσουμε ξανά με την γλώσσα της ειλικρίνειας και της λογικής σε εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, όταν πια δεν είχαμε τίποτε να πούμε. Να μας ψηφίσουν, επειδή θα καταλάβουν ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, όχι στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά στην αλλαγή της ζωής τους προς το καλύτερο, την ώρα που οι άνθρωποι διστάζουν να ελπίσουν βάσιμα για το αύριο. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια καθαρή πολιτική ταυτότητα, διακριτή τόσο από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να δείξουμε στον κόσμο, τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021, ποια είναι η πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τους θεσμούς. Και πρέπει αυτή την πρόταση να την μεταφέρουμε στους πολίτες.

Έτσι θα αυξήσει σημαντικά την εκλογική της επιρροή η δημοκρατική παράταξη, όπως επίσης, αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μετόχους της προσπάθειας για την αναγέννησή της.

Τι είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση» που φαίνεται να είναι και ένα σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων;

Η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να αφορά τις δυνατότητες ενός κόμματος και όχι αναγκαστικά μια συμμαχία κομμάτων. Ήρθε η ώρα να ξαναγνωριστούμε με τους πολίτες. Η προοδευτική διακυβέρνηση ανατρέπει τη στασιμότητα και αλλάζει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα προς το καλύτερο. Δίνει το πρωτείο στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους και όχι στις αχαλίνωτες αγορές, δίνει το πρωτείο στη Δημοκρατία και στην πολιτική και όχι στα οικονομικά συμφέροντα και στα χρηματιστήρια.

Το καθήκον μου είναι να βοηθήσω τη χώρα μου να ξαναβρεί τον βηματισμό της προς το μέλλον, στο όνομα της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας, στο όνομα της αυτονομίας της πολιτικής, στο όνομα της πλειοψηφίας ενός λαού που δικαιούται πολύ περισσότερα από τα ελάχιστα του σήμερα.

Αυτή είναι προοδευτική διακυβέρνηση. 

Λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων έχουν ανέβει. Είναι υπαρκτός κίνδυνος να δοκιμαστεί η ενότητα την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Για μένα οι εσωκομματικές εκλογές αποτελούν μια μάχη μεταξύ συναγωνιστών όχι ανταγωνιστών, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ο κόσμος είναι αυτός που θα κρίνει. Δεν είναι μια μάχη μηχανισμών, δεν είναι μάχη συμφερόντων, δεν είναι μια πάλη των γενεών, είναι μια μάχη ιδεών – και σε μία τέτοια μάχη πρέπει να κυριαρχεί πάντα ο πολιτισμός.

Ως εκ τούτου, την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής, η ενότητα θα διαφυλαχθεί, αν όλες οι φιλοδοξίες πειθαρχήσουν στο συμφέρον της παράταξης και κατ’ επέκταση της πατρίδας μας.

Κύριε Καστανίδη είσαστε μεταξύ εκείνων που θέλουν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;

Θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τα σύμβολα και το όνομα, με τα οποία η δημοκρατική παράταξη μεγαλούργησε, άλλαξε τη μοίρα της χώρας και σφράγισε τη ζωή των Ελλήνων. Σπεύδω να πω, ότι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μόνη πράξη, για να έχει νόημα, πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προγραμματικές προτάσεις για μια νέα έφοδο της χώρας και των πολιτών της προς το μέλλον.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa