16:18, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Χειμερινοί Κολυμβητές, η θρυλική μπάντα που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν 42 χρόνια

Τα 42 χρόνια πορείας τους στη μουσική καθιστούν τους Χειμερινούς Κολυμβητές ως ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα της Ελλάδας.

Της ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ

Η μουσική αυτή κομπανία δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί τα χρόνια να περνούν όμως οι Χειμερινοί Κολυμβητές κερδίζουν έδαφος και στις νέες γενιές. «Οι λόγοι που έχουμε τόσους νέους ακροατές είναι πως φαίνεται ότι διακρίνουν κάποια αλήθεια που τους πείθει στα τραγούδια και την παρουσία μας, δεν είμαστε τηλεοπτικοί τύποι, μια ιδιότητα που προκαλεί απέχθεια σε αρκετούς νέους, δεν τραβάμε απ’ τα μαλλιά τη δημόσια παρουσία μας αφού ούτε μάνατζερ καταφέραμε να έχουμε τόσα χρόνια, και ακόμη γιατί δεν επαναλαμβάνουμε μια τυπική και ψυχρή παράθεση τραγουδιών, αλλά με τις παρλάτες, τις ιστορίες των τραγουδιών, τα ποικίλα σχόλια, τα αναπάντεχα που αφήνουμε και δεν μας ενοχλεί να συμβαίνουν, την άνοδο στο πάλκο και τη συμμετοχή ακροατών που το επιθυμούν», λέει στην Karfitsa ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Παρότι είναι σπάνιο να βλέπουμε συγκροτήματα να μένουν ενωμένα στον χρόνο, ειδικά όταν μιλάμε για δεκαετίες, οι Χειμερινοί Κολυμβητές συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ρωτήσαμε τον κ. Μπακιρτζή να μας πει τα «μυστικά» που τους κρατούν μαζί και όπως μας απάντησε: «οι υποχρεώσεις προς αυτό περιορίζονται στις ζωντανές εμφανίσεις μας. Πρόβες κάνουμε όταν ηχογραφούμε τους δίσκους μας και όταν φτιάχνουμε ήχο πριν τις συναυλίες, οπότε και δοκιμάζουμε τυχόν νέα κομμάτια ή θυμόμαστε μερικά πολύπλοκα που εύκολα λησμονιούνται λόγω πολυπλοκότητας», συνεχίζει λέγοντας ότι όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς το συγκρότημα, δεν υπάρχει πρόβλημα γι’ αυτούς που κωλύονται να προσέλθουν στις συναυλίες, «είτε επειδή έχουν αλλού υποχρεώσεις, είτε επειδή τους φαίνεται το ταξίδι κουραστικό ή δεν τους αφήνουν οι γυναίκες τους ή μάλλον δεν θέλουν να αφήσουν τις γυναίκες τους».

Ένας άλλος λόγος της μακροημέρευσής τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το ότι όλα τα μέλη, πλην εκείνου και του Σιδέρη, έχουν μια πλούσια προσωπική μουσική διαδρομή με δισκογραφία, εμφανίσεις κ.ά., και η συμμετοχή τους στους Χ.Κ. δεν τους δυσκολεύει, μάλιστα , όπως υπογραμμίζει «τους δίνει την ευκαιρία να συναντούν, όχι και πολύ συχνά ώστε να κουραστούν, καλούς μουσικούς και φίλους, να συμμετέχουν με μουσική ελευθερία, να μην καπελώνονται καλλιτεχνικά και οικονομικά από κάποιον σταρ, που τις περισσότερες φορές είναι ο λιγότερο αξιόλογος μουσικά και όχι μόνο».

Μιλώντας για τις νέες τάσεις για το άκουσμα μουσικής μέσω διάφορων applications και για εάν ο ίδιος έχει εγκλιματιστεί με αυτές ξεκαθάρισε πως «είμαι τόσο εξοργισμένος μ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται με αισχρό τρόπο τη μουσική μας, δίσκους και από διαδίκτυο μετάδοσή της, που μ΄ αυτές τις τάσεις δεν υπάρχει λόγος ν’ ασχοληθώ πλην ξεκαθαρίσει δικαστικά αυτή η χυδαία εκμετάλλευση».

Στο Φεστιβάλ που δεν δέχθηκαν να πάνε

Ο κ. Μπακιρτζής αναφέρθηκε και στο τι δεν του αρέσει στην ελληνική μουσική σήμερα. Όπως περιέγραψε «μας κάλεσαν σ’ ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ κι όταν τους ρώτησα ‘’πώς κι έτσι’’ μου είπαν ότι είχε πεθάνει ο πατέρας της καλλιτέχνιδας που θα εμφανιζόταν και ο Δ.Μυστακίδης τους συνέστησε να πάρουν εμάς. Είπαν ακόμη ότι είναι πολύ εναλλακτικό φεστιβάλ και πως τους αρέσουμε πολύ. Όταν όμως τους ρώτησα γιατί δεν μας έχουν καλέσει ποτέ πρωτογενώς, μου απάντησαν ότι το πρόγραμμα το κανονίζει ο μάνατζερ από Αθήνα. Φυσικά δεν πήγαμε. Αν αυτό συμβαίνει με τους εναλλακτικούς τι άλλο να πω;».

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα εμφανιστούν σε πλήρη απαρτία, στο θέατρο Συκεών, στις 30 Ιουνίου και ο Αργύρης Μπακιρτζής μας προδιαθέτει για την συναυλία λέγοντας ότι «θα ακούσετε ό,τι θέλετε, αρκεί να το ξέρουμε, μερικά εξαιρετικά τραγούδια που δεν ξέρετε και ό,τι φέρει η μέρα κι ο καιρός».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA