fbpx

, Δευτέρα
13 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Χρ. Δήμας στην «Κ»: Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βασιλικής του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Για το Στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης  για την ανάδειξη και τη λειτουργία -με συγκεκριμένες χρήσεις- του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου του Ναού του Αγίου Δημητρίου μιλάει στην εφημερίδα Καρφίτσα ο Χρίστος Δήμας.

Κύριε Δήμα από υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Υφυπουργός Πολιτισμού. Ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της Οικονομίας μας;

Ο πολιτισμός όχι μόνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας μας, αλλά λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μία χώρα συνυφασμένη με την πολιτιστική της κληρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Έτσι, ο τουρισμός μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον πολιτισμό και στα μνημεία της χώρας μας, καθώς και στον σύγχρονο πολιτισμό, με δράσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου για τη Διαχείριση των Κοινοτικών Πόρων, η επένδυση ενός ευρώ σε έργο πολιτισμού στη φάση κατασκευής του, αποφέρει έως και υπερτριπλάσια απόδοση σε βάθος πενταετίας. Επιπλέον, τα έργα πολιτισμού καθώς και οι φορείς του Υπουργείου, απασχολούν ένα πολύ σημαντικό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στα έργα υποδομών που πραγματοποιούμε, δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και τις φωτιές θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει  σχέδιο προστασίας των μνημείων µας από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές;  

Οι φυσικές καταστροφές είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Πέραν της σημαντικής συνεργασίας που υπάρχει με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Το σχέδιο αφορά την προστασία και την πρόληψη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Παράλληλα, εκπονούμε δύο ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας μας. Επιπλέον, έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα που αφορά παρεμβάσεις σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, ενώ παράλληλα υλοποιείται μια σειρά έργων μικρότερης κλίμακας για την πρόληψη φυσικών καταστροφών σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα.

Φέτος, μάλιστα, επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ώστε να μεριμνήσουν άμεσα για τον λειτουργικό έλεγχο των συστημάτων πυροπροστασίας. Διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη επικοινωνία με τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, αλλά και την ενημέρωση, από τους Ημερήσιους Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς σε καθημερινή βάση. Παράλληλα διεκπεραιώθηκαν επαναληπτικοί καθαρισμοί εντός των αρχαιολογικών χώρων και απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων φυτικής καύσιμης ύλης, εφόσον απαιτείται. Επίσης, κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, προχωρήσαμε στη διαβροχή εδαφών, αλλά και στην αναβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων, την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας ή και διακοπή της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων κατά τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς. Όλα αυτά με την παράλληλη ετοιμότητα του αρμόδιου προσωπικού για την ενδεχόμενη εφαρμογή σχεδίων απομάκρυνσης των επισκεπτών.   

Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Κίνα. Πώς εξελίσσεται η πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας;

Πράγματι επισκέφθηκα την Κίνα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ του Πεκίνου, όπου εκπροσώπησα την Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πραγματοποίησα μια σειρά επαφών, ενώ συναντήθηκα με τον Κινέζο ομόλογό μου Du Jiang, με τον οποίο επιβεβαιώσαμε τους σημαντικούς δεσμούς φιλίας που έχουμε αναπτύξει και συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε την συνεργασία μας και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας σχέσεις, βασιζόμενοι στην ισότιμη ανταλλαγή ιδεών και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο κρατών.

Oι πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ωστόσο, δεν στεκόμαστε στο ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας. Η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς υπάρχει περιθώριο επέκτασης της συνεργασίας μας σε πολλά ζητήματα. Μερικά από αυτά είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασίας από την κλιματική κρίση και αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας.

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μείζον τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει στρατηγικό Σχέδιο ανάδειξης του ;

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου είναι εγγεγραμμένο μνημείο στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας ένα από τα μείζονα τοπόσημα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρούν στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη και τη λειτουργία του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου του Ναού, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του Ναού και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος και προσβάσιμος στο σύνολό του. Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία βασικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των προσκυνητών του Αγίου Δημητρίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.