, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χρύσα Γρανούζη: Χρειάζεται να ξεπεραστούν προβλήματα και να «ανθίσει» η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη

Η αντιπρόεδρος του ΕΕΘ μιλά στην Καρφίτσα για την επιχειρηματική της «διαδρομή» αλλά και για την απόφαση της να συμμετέχει ενεργά στα κοινά του επιχειρηματικού γίγνεσθαι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΤΟΥ

Η  Χρύσα Γεωργιάδου- Γρανούζη είναι Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και παράλληλα, είναι μια γυναίκα που γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες του «επιχειρείν» καθώς ξεκίνησε τα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα πριν ακόμη ενηλικιωθεί

Στα 16 της, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της Γιάννη Γρανούζη, αντί να πηγαίνουν στα clubs της εποχής σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν τσάντες και ζώνες. Λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησαν την μικρή τους βιοτεχνία και σήμερα,  η εταιρεία τους  Altero Accessories & Co  κατασκευάζει δερμάτινα αξεσουάρ για μεγάλους οίκους μόδας της Ελλάδας και του εξωτερικού,  ενώ τα προϊόντα της «φιγουράρουν» στις βιτρίνες καταστημάτων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.  Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το ζευγάρι επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και στο χώρο της εστίασης, δημιουργώντας έναν πολυχώρο αναψυχής. Παρά τα απαιτητικά ωράρια, η Χρύσα Γεωργιάδου δηλώνει μακρόχρονη παρουσία σε επιχειρηματικούς φορείς και σχετικές επιτροπές. Η αντιπρόεδρος του ΕΕΘ μιλά στην Καρφίτσα για την επιχειρηματική της «διαδρομή» αλλά και για την απόφαση της να συμμετέχει ενεργά στα κοινά του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.         

Πότε και πως ξεκίνησε η επιχειρηματική σας δραστηριότητα; 

Το  1986 σε ηλικία 18 ετών δημιουργήσαμε μαζί με τον σύζυγο Γιάννη Γρανούζη, βιοτεχνία κατασκευής δερμάτινων ειδών με έδρα την Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα χρόνια της χειροποίητης δημιουργίας διαδέχθηκε μια σειρά εκσυγχρονισμών μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και η τελική μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητες βιομηχανικές  εγκαταστάσεις (2012).

   Σήμερα, η Altero Accessories & Co κατασκευάζει δερμάτινα αξεσουάρ όπως ζώνες, τσάντες, και μικρά αξεσουάρ για επώνυμους οίκους,  είναι κατά 85% εξαγωγική εταιρεία, με πελάτες σε Ευρώπη ( Γερμανία, Ουγγαρία , Ελβετία, Λιθουανία, Κύπρο, Ελβετία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία, κ.α.) αλλά και σε ΗΠΑ (Los Angeles, New York, San Francisco, Minnesota, Laguna Beach κ.α.) αλλά και στους κορυφαίους Ελληνικούς οίκους μόδας.

   Το στοίχημα «Made in Greece» συνεχώς κερδίζει έδαφος και κόντρα στην πολιτική της υψηλής φορολόγησης εμείς επιμένουμε Ελληνικά και διατηρούμε την παραγωγή μας στην Ελλάδα . 

   Το 2005 δημιουργήσαμε τον εναλλακτικό πολυχώρο αναψυχής Κτήμα Λίκνο ως ¨τόπο διαφυγής από την καθημερινότητα της πόλης ¨επιλέγοντας μια μειονεκτική ορεινή-ημιορεινή περιοχή 30 μόλις λεπτά από την  Θεσσαλονίκη στο Λευκοχώρι του Δήμου Λαγκαδά, πρώην Δήμου Λαχανά .

      Στο πουθενά , αλλά σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο,  σεβόμενοι το περιβάλλον δημιουργήσαμε ένα πέτρινο εστιατόριο, καφέ, πάρκο εναλλακτικών δραστηριοτήτων, αναρρίχηση, τοξοβολία, στίβος περιπέτειας στα δέντρα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, ποδήλατα για περιηγήσεις στην φύση με την οικογένεια, πισίνα για κολύμβηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μοναδικούς χώρους δεξιώσεων γύρω από την πισίνα ή στην φύση , παιδότοπους εσωτερικούς και εξωτερικούς για παιδιά όλων των ηλικιών.

 Σήμερα το Κτήμα Λίκνο επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες με οργανωμένες σχολικές εκδρομές, εταιρικές εκδηλώσεις , κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις) ακόμη και ως  μεμονωμένες παρέες   αλλά και οικογένειες για να απολαύσουν αυτό που εμείς ως οικογένεια έχουμε ως ρητό: ¨Κτήμα Λίκνο αρμονία γεύσης  και φύσης¨. 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στη διάρκεια της επιχειρηματικής σας “διαδρομής”; 

    Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες , κυρίως όμως το γραφειοκρατικό, εχθρικό προς τον επιχειρηματία, κράτος είναι αυτό που σε όλη την διαδρομή μου είχα να αντιμετωπίσω .   

Βέβαια, θα ήθελα να σταθώ στην δημιουργία του gov.gr αλλά και συνάμα σε μια ακόμη πλειάδα αλλαγών όπως της πλατφόρμας my data αλλά και των  μεταβιβάσεων ακινήτων που επιταχύνουν την δημιουργία του ψηφιακού κράτους στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το gov.gr σημαίνει πολλά για τον απλό πολίτη αλλά και για τον επιχειρηματία.  

Ποια επιτυχία σας έκανε να αισθανθείτε  “δικαιωμένη” για τις επιλογές σας; 

 Δικαίωση και επιτυχία για εμένα είναι απλά και μόνο να βλέπω τα προϊόντα που παράγουμε να βρίσκονται σε βιτρίνες καταστημάτων ανά τον κόσμο. Φυσικά απόλαυση για εμάς είναι οι θετικές αντιδράσεις των πελατών μας όταν αντικρίζουν τον επίγειο παράδεισο που φτιάξαμε και τον φροντίζουμε με πολλή αγάπη και μεράκι.    

     Πως και γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια στην ενασχόληση με τα “κοινά”; 

  Στην 10ετή παρουσία μου στα διοικητικά δρώμενα του ΕΕΘ είχα πάντοτε ως μέλημα μου την ανιδιοτελή προσφορά προς τον επαγγελματία με τον οποίο μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και την ίδια αγωνία για το αύριο. Δεν ήταν αυτοσκοπός να πάρω κάποια διοικητική θέση. Το επιμελητήριο είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στον επαγγελματία και την Πολιτεία και θεώρησα πως πρέπει να συμμετέχω κι εγώ στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας ώστε να βρεθούν λύσεις. Μου κοστίζει πολύ από τον χρόνο που θα μπορούσα ν’ αφιερώνω στις επιχειρήσεις μου, ωστόσο το θεωρώ καθήκον μου να συμμετέχω στην συνολική προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα και ν’  «ανθίσει»  η επιχειρηματικότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  

 Μέχρι πρότινος η διοίκηση στο ΕΕΘ ήταν “ανδρική” υπόθεση. Η εκλογή σας στην θέση Α΄ Αντιπροέδρου,  πέρα από προσωπική επιτυχία, μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα πως οι γυναίκες επιχειρηματίες κερδίζουν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους;

Η εκλογή μου στην θέση του Α Αντιπροέδρου του ΕΕΘ, και ευχαριστώ εδώ τους συναδέλφους μου στο ΔΣ για την εκλογή μου αυτή, είναι μεγάλη ευθύνη καθώς εκπροσωπώ όλους τους επαγγελματίες στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και απέναντι στην επίσημη πολιτεία.

Πραγματικά, και δυστυχώς για αυτό, είμαι η μοναδική γυναίκα στην Διοικητική Επιτροπή του ΕΕΘ. Πρέπει γενικότερα, οι διοικήσεις φορέων και οργανισμών να στελεχώνονται και από γυναίκες. Η γυναικεία παρουσία λειτουργεί πολλές φορές καταλυτικά βρίσκοντας λύσεις και καταθέτοντας προτάσεις που πηγάζουν από την πολυπλοκότητα της ενασχόλησης της με πολλά θέματα.

   Σημαντικό και το τονίζω: η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, στο εκλέγεσθαι γενικώς, δεν είναι θέμα κάλυψης ποσόστωσης, όπως πολλοί ευαγγελίζονται στα ΔΣ, αλλά απαραίτητη και ιδανική συνθήκη δημιουργικότητας και λειτουργίας των εκλεγμένων Διοικητικών Συμβουλίων.

Είστε μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος. Γιατί πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός φορέας; Είναι άλλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες,  από αυτά των ανδρών επιχειρηματιών; 

Θεωρώ ότι τα προβλήματα των επιχειρηματιών είναι κοινά γενικότερα. Όμως οι στατιστικές και τα νούμερα από έρευνα της ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών) μέλος του οποίου επίσης είμαι ,  είναι αμείλικτα.

  Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης (24%). Μάλιστα, πρόκειται για μία χώρα στην οποία οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

  Εν κατακλείδι, η καθιέρωση της ισότητας των φύλων και η ίση συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρά την πρόοδο και τη δυναμική είσοδο των γυναικών στην πολιτική σκηνή και στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανισότητα παραμένει και χρήζει άμεσης αλλαγής. Εξάλλου, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το μισό του πληθυσμού, επομένως η παρουσία τους στην πολιτική σκηνή είναι απαραίτητη για μια Ευρώπη που στηρίζεται πράγματι στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη των διακρίσεων.

   Ο ΣΕΓΕ (Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος) κινείται έμπρακτα με δράσεις που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση για κάθε γυναίκα προκειμένου αυτή να βρει την επαγγελματική και διαπροσωπική κατεύθυνση που της αξίζει.

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διατηρηθεί “οικογενειακή ισορροπία” σε ένα ζευγάρι με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα; 

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολη η διατήρηση της οικογενειακής ισορροπίας μιας και οι ώρες ενασχόλησης είναι ατελείωτες .Υπομονή και συγκατάβαση είναι το μυστικό. Ευτυχώς, επιχειρούμε μαζί με τον σύζυγο 35 χρόνια και με την συνδρομή και των κοριτσιών μας η οικογένεια ανταμώνει  στο επιχειρείν.

Αν υπήρχε “συνταγή επιτυχίας” , ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το βασικό της συστατικό; 

 Όνειρα, στόχους , εργατικότητα, δημιουργία, αλλά πάνω από όλα ΑΓΑΠΗ για αυτό που κάνεις ώστε να πετύχεις την εκπλήρωση όλων!!! 

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.