13:42, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Δ. Μάντζος: «Η υπόθεση μόλις άνοιξε…»

Την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπουβυθίζεται στην εσωστρέφεια εξαιτίας των καταγγελιών και των αποκαλύψεωνμε φόντο την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος ανοίγει τα χαρτιά του.

Συνέντευξη στον: ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ζητήσει ακόμη εκλογές και περνά στην αντεπίθεση περιγράφοντας το πώς η κυβέρνησηέρχεται «ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, πιο κοντά στην έξοδο». Εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς «την κοινοβουλευτική διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας», κάνει λόγο για οργουελιανό σκηνικό, διατηρεί αποστάσεις για το ενδεχόμενο εμπλοκής εξωθεσμικών κέντρων, αλλά υπογραμμίζει με έμφαση ότι στην όλη υπόθεση «ένα θεσμικό κέντρο της Πολιτείας ενεργεί με έναν προδήλως παραθεσμικό τρόπο για έναν αμιγώς εξωθεσμικό σκοπό».

Γιατί δεν ζητήσατε από την πρώτη στιγμή εκλογές, όταν έγινε γνωστό ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη;

Από την πρώτη ημέρα αυτής της βαθιάς θεσμικής κρίσης, έχουμε κινηθεί με απόλυτη θεσμικότητα και αξιοπρέπεια. Για εμάς, η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του κόμματός μας, αλλά κάθε πολίτη στο κράτος δικαίου. Η επιλογή μας -αυτονόητη για εμάς- ήδη αποδίδει καρπούς και μας δικαιώνει. Είναι οι δικοί μας προσεκτικοί χειρισμοί που αναδεικνύουν καθημερινά την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα της κυβέρνησης.

Εκλογές έχουμε ζητήσει τρεις μήνες τώρα, αλλά δεν έχει καμία αξία η μονότονη επανάληψη του αιτήματος, χωρίς πολιτική δράση. Είναι, λοιπόν, η δική μας παράταξη, με το αξιακό της φορτίο και τη μεθοδική της δουλειά, που οδηγεί την κυβέρνηση, ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, πιο κοντά στην έξοδο.

Θεωρείτε ότι πίσω από αυτή την υπόθεση υπάρχουν καιεξωθεσμικά κέντρα;

Όλα θα φανούν και όλα θα προκύψουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Δεν εκδίδουμε εμείς ετυμηγορία ερήμην της Δικαιοσύνης και της Βουλής. Επιμένουμε στην ανάγκη για εις βάθος διερεύνηση αυτής της πολύ σοβαρής και πολύ σκοτεινής υπόθεσης. Διότι, ξέρετε, η αλήθεια έχει δύο μεγάλους εχθρούς: τη συγκάλυψη και τη συνωμοσιολογία.

Εμείς στεκόμαστε σε όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: ότι ένα ισχυρό και καθ’ όλα θεσμικό κέντρο, η ίδια η ΕΥΠ, μέσα από το γραφείο του πρωθυπουργού, με αντικειμενική πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε όχι μόνο έναν ευρωβουλευτή και αρχηγό κόμματος, αλλά, στην πράξη, ολόκληρη την παράταξη. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι ένα θεσμικό κέντρο της Πολιτείας ενεργεί με έναν προδήλως παραθεσμικό τρόπο για έναν αμιγώς εξωθεσμικό σκοπό. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο οργουελιανό σκηνικό.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ως προς την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών επιτροπών, πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και γιατί;

Είναι αλήθεια ότι ο συσχετισμός δυνάμεων της παρούσας Βουλής και ο μέχρι σήμερα χειρισμός της κυβέρνησης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την κοινοβουλευτική διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας. Όμως, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε ανεπιφύλακτα και με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί μέσα από την εξέταση μαρτύρων και εγγράφων να προκύψουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα, καθώς και κρίσιμα στοιχεία που εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Θεωρούμε, πράγματι, ότι συμπληρωματικά προς τη δικαστική διερεύνηση, η Βουλή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής αυτής της νοσηρής υπόθεσης. Τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή που θα ζητήσουμε να συσταθεί, όσο όμως και στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία πρέπει εκ νέου να κληθούν η ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να ειπωθεί όλη η αλήθεια για την υπόθεση αυτή. Επιδιώκουμε το μάξιμουμ της δημοκρατικής λογοδοσίας και έτσι θα κινηθούμε.

Πώς κρίνετε τουςέως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς;

Έχω ξαναπεί και επιμένω ότι η διαχείριση της θεσμικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι ντροπιαστική για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Αφού πρώτα προσπάθησαν να μας λοιδορήσουν, αμφισβητώντας ακόμη και το δικαίωμα του Ν. Ανδρουλάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στη συνέχεια, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις, τις οδυνηρές ομολογίες και τον διεθνή διασυρμό, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική.

Πλέον, όπως συμβαίνει σε άλλα ανελεύθερα καθεστώτα, προσπαθεί η κυβέρνηση να μετατρέψει το θύμα της υπόθεσης σε θύτη. Ότι εκείνος ευθύνεται που δεν ενημερώνει τους πολίτες γιατί τον παρακολούθησαν, ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι τον… παρακολούθησαν! Πρόκειται για μια αντιστροφή ρόλων, που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική. Η ΕΥΠ, με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. πρωθυπουργό, παρακολούθησε έναν Έλληνα ευρωβουλευτή και πολιτικό της αντίπαλο, ως επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Οφείλουν να απαντήσουν -όχι στον ίδιο, αλλά σε όλους τους πολίτες- ποιος και γιατί το έκανε;

Ποια θα είναι η αντίδραση του κόμματός σας όταν υπάρξει η επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;

Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη διαδικασία αποκάλυψης όλης της αλήθειας. Σε ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών, είμαστε ανυποχώρητοι. Όπως θεσμικά αντιδράσαμε και κινηθήκαμε ως σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε και σε όλα τα επόμενα στάδια της διαδικασίας αναζήτησης της αλήθειας. Η υπόθεση μόλις άνοιξε…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL