, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Δ. Μήτρου: Η διοίκηση Ζέρβα έβαλε σε κίνηση τις μηχανές

Ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης στον τομέα των τεχνικών έργων που υλοποιήθηκαν και συνεχίζονται σε ολόκληρη την πόλη. Ο Δημήτρης Μήτρου, ο άνθρωπος που έγινε «σκιά» του Κωνσταντίνου Ζέρβα, κατεβαίνει πλέον υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» ζητώντας από τους πολίτες να τον «σταυρώσουν» στην κάλπη του Οκτωβρίου.

Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο κ.Μήτρου κάνει έναν απολογισμό των όσων ο ίδιος αλλά και η διοίκηση πέτυχαν από το 2019 έως και σήμερα. Δηλώνει υπερήφανος για κάθε δρόμο που ασφαλτοστρώθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά και για μεγαλύτερα έργα που ωριμάζουν, όπως για παράδειγμα το ξύλινο ντεκ της Παλιάς Παραλίας και η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους.

Κύριε Μήτρου, θα είστε υποψήφιος με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Γιατί να ξαναπούν οι δημότες «Ναι στη Θεσσαλονίκη»;

Να πουν ξανά «Ναι στη Θεσσαλονίκη» για να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος παρεμβάσεων που στο τέλος του θα έχει διαμορφώσει μια Θεσσαλονίκη για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Μια πόλη πρότυπο, ιδανική να ζει, να εργάζεται, να δημιουργεί και να επισκέπτεται κανείς. Μια πόλη με δυνατή τοπική οικονομία, εξωστρεφή, με σημαντικές αναπλάσεις δημοσίου χώρου, πολλές εταιρείες και επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και -το βασικότερο ίσως όλων – με σημαντικές υποδομές. 

«Ναι στη Θεσσαλονίκη» σημαίνει ότι η πόλη ακολουθεί έναν σχεδιασμό, έχει προτεραιότητες, ότι υπάρχει φροντίδα για όλες τις γειτονιές και όχι μόνο για το κέντρο. «Ναι στη Θεσσαλονίκη» σημαίνει χαμηλότερα κατά 30% δημοτικά τέλη, διεκδίκηση και εξασφάλιση σημαντικών χρηματικών πόρων για την πόλη, σημαίνει άνοδος του τουρισμού και ταυτόχρονα βελτίωση – αργή, δύσκολη και επίμονη – της καθημερινότητας των κατοίκων. Σημαίνει το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών ( 50 εκ ευρώ) με το 84% των πόρων να προέρχονται από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Σημαίνει ψηφιοποίηση των διαδικασιών και λιγότερες ουρές στους γκισέδες, έως καθόλου. «Ναι στη Θεσσαλονίκη» σημαίνει ότι στο τιμόνι της πόλης βρίσκονται άνθρωποι με αυτοδιοικητική ατζέντα που πάνω από όλα βάζουν την πόλη και κανένα άλλο μικροπολιτικό ή άλλου είδους συμφέρον.

Επί 3,5 χρόνια βρεθήκατε στο πλευρό του δημάρχου ως ειδικός σύμβουλος. Τι θεωρείτε ότι πέτυχε η διοίκηση σε αυτό το διάστημα και σε ποια κομμάτια είχε αδυναμίες;

Η διοίκηση πέτυχε πολλά. Σχηματικά μπορώ να πω ότι έβαλε σε κίνηση τις μηχανές της πόλης. Μπήκαμε δυνατά σε όλα τα πεδία και επιδιώξαμε να συμπαρασύρουμε τους πάντες προς τα εμπρός. Για παράδειγμα στις συγκοινωνίες – χωρίς να είναι στενά αυτοδιοικητική αρμοδιότητα – επιδιώξαμε λύσεις και συμβάλαμε ουσιαστικά στην ενίσχυση του στόλου. Με την επιμονή μας στο ζήτημα των υποδομών και των αναπλάσεων δώσαμε σε όλους να καταλάβουν που στοχεύουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες της πόλης και αυτό αναμφισβήτητα έφερε αποτελέσματα. Έργα που βάλτωναν, που ήταν στη σφαίρα των συζητήσεων εμείς τα μετατρέψαμε σε Τεχνικό Πρόγραμμα.

Πετύχαμε επίσης να δείξουμε έργο παρά τις αντιξοότητες και ξεκινώ από την απλή αναλογική, το ότι η πόλη διοικήθηκε ήταν ένας μικρός άθλος. Το ότι η πόλη δεν έχασε ούτε μία ημέρα λόγω «ακυβερνησίας», ούτε μια ευκαιρία, ούτε μία χρηματοδότηση, δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο. Και είχαμε την πανδημία, τον πόλεμο, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση. Και παρόλα αυτά σήμερα που διαβάζει κανείς αυτές τις γραμμές δεν υπάρχει γειτονιά χωρίς εργοτάξιο, χωρίς σχέδιο παρεμβάσεων, χωρίς βελτίωση. 

Αδυναμίες και αστοχίες υπήρξαν, αλίμονο. Για παράδειγμα στην επόμενη θητεία θα αναβαθμίσουμε την ανταπόκρισή μας στα αιτήματα των πολιτών που αφορούν στο πεδίο, βλάβες, ζημίες, ογκώδη, σημειακή έλλειψη φωτισμού. Σε αυτά θέλουμε γρηγορότερη απόκριση και θα το πετύχουμε.

Στον τομέα των τεχνικών έργων με το οποίο ασχοληθήκατε, είστε ικανοποιημένος από όσα υλοποιήθηκαν; Και εάν σας ρωτούσε ένας πολίτης για ποιο έργο θα δηλώνατε περήφανος;

Ως μηχανικός δίνω μεγάλη σημασία στα δεδομένα. Ανεξάρτητα από την υποκειμενική άποψη του καθενός, τα δεδομένα και τα στοιχεία είναι κοινά για όλους. Η τεχνική παραγωγή επί διοίκησης Ζέρβα πολλαπλασιάστηκε. Την τελευταία τριετία 2020-2022, οι ασφαλτοστρώσεις εξαπλασιάσθηκαν σε τετραγωνικά μέτρα (350.000 τ.μ.) σε σχέση με την τριετία 2017-2019.

Συγκριτικά για τις ίδιες περιόδους οι πλακοστρώσεις πεζοδρομίων τριπλασιάστηκαν. Ο Δήμος επεμβαίνει με το κατασκευαστικό πρόγραμμα των γειτονιών και ανακατασκευάζει ή συντηρεί τις υποδομές μεγάλων πυκνοκατοικημένων και πυκνοδομημένων περιοχών. Αυτή τη στιγμή γίνονται επεμβάσεις σε τουλάχιστον 1.000.000 τ.μ. αστικών περιοχών. Ενδεικτικά αναφέρω για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες σας το μέγεθος των παρεμβάσεων, ότι ο άξονας της Αριστοτέλους από την παραλία έως την Εγνατία, την ανάπλαση του οποίου επίσης ετοιμάζουμε, έχει εμβαδόν 32.500 τ.μ.. Δεν θέλω να κουράσω με αριθμούς, όμως θεωρώ ότι τα στοιχεία είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους δηλώνουν αυθαίρετα στο δημόσιο διάλογο, ότι δεν γίνονται έργα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Σε ότι αφορά το ερώτημά σας για ποιο έργο θα δήλωνα περήφανος, μπορώ να σας πω ότι αισθάνομαι το ίδιο περήφανος για κάθε δρόμο που ασφαλτοστρώνουμε και κάθε γειτονιά που της δίνουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, με τα μεγαλύτερα έργα που ωριμάζουμε όπως το deck στην παλιά παραλία ή η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Δεν σας κρύβω ότι όταν τελειώνει μια επέμβαση ή ένα έργο πηγαίνω πολλές φορές με το αυτοκίνητο και τα καμαρώνω. 

Ο κ.Ζέρβας μιλάει για μία Θεσσαλονίκη του 2030. Στην περίπτωση που οι πολίτες επιλέξουν να του δώσουν νέα ψήφο εμπιστοσύνης, ποια είναι τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης; 

Καταρχήν έχουμε έναν οκταετή σχεδιασμό που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για την συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης, στα σημεία που χρειάζεται. Στις τρέχουσες εργολαβίες και τις εργασίες των συνεργείων του Δήμου έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 4 εκ. ευρώ. Παράλληλα το κατασκευαστικό πρόγραμμα των γειτονιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με στόχο να φτάσει ο Δήμος σε κάθε γειτονιά μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας. Σαρώνονται ολόκληρες περιοχές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. 

Ακόμη η δημιουργία της λεγόμενης «Νοτιοανατολικής Πύλης» που περιλαμβάνει τη διάνοιξη του τμήματος της οδού Μ. Ψελλού πλησίον του τερματικού σταθμού του μετρό της Ν. Ελβετίας, μητροπολιτικό πάρκο 160 στρ., πολυτροπικό σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων και ταξί και δημοτικό χώρο στάθμευσης 1000 αυτοκινήτων, θα δημιουργήσει νέα βελτιωμένα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά δεδομένα στην περιοχή.

Επίσης η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους με πολύ πράσινο και σύγχρονα υλικά βιοκλιματικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο deck, θα αποτελέσουν ένα νέο ορόσημο για το ιστορικό τοπόσημο της πόλης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης.

H δημιουργία υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων κάτω από τα πάρκα απέναντι από τη νέα παραλία επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου, είναι μια παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα δημιουργήσει τουλάχιστον άλλες 1000 θέσεις στάθμευσης. 

Τέλος η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος μαζί με τη δημιουργία του ενός Μητροπολιτικού πάρκου πλησίον του, θα αναβαθμίσουν την δυτική περιοχή, ενώ παράλληλα, με την πολεοδομική τακτοποίηση και τη βελτίωση των υποδομών που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε, ήδη γίνεται προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων που θα ιδρύσουν παραρτήματά τους στην περιοχή και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δυτικού τμήματος του Δήμου ως επιχειρηματικού κέντρου. 

Όπως φαίνεται θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο ψηφοδέλτιο σας. Είστε έτοιμος και γι αυτή τη μάχη;

Το γεγονός ότι συμπολίτες μας με μεγάλη πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική και επιχειρηματική δράση πυκνώνουν καθημερινά τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας, αποτελεί την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Οπότε αυτό δεν με προβληματίζει – ίσα ίσα είναι μία θετική πρόκληση. 

Τώρα σε ό,τι με αφορά μπορώ να πω ότι έχω πλέον πέρα από την επαγγελματική εμπειρία και την διοικητική γνώση των διαδικασιών, την αντικειμενική θέαση των εμποδίων που συναντά κανείς σε τέτοιες προσπάθειες. Γνωρίζω τα πρόσωπα, τις δομές και μπορώ «να κάνω τη δουλειά» με αποτελεσματικότητα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχω πλήρη εικόνα των προτεραιοτήτων σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Για αυτή τη μάχη είμαι πανέτοιμος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA