fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Δ. Βαρτζόπουλος: «Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας»

Η πανδημία ανέδειξε ανάγκες που είτε τις είχαμε παραμελήσει στα συστήματα υγείας, είτε είχαμε πλέον μεγαλύτερη έκφραση αναγκών για βοήθεια.

Για ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα 30 έτη μετά την εκκίνηση της, πλήρης προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, βελτίωση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με παράλληλο σκοπό την μείωση των ανισοτήτων και των διακρίσεων καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, ώστε να μην μείνει κανένας πίσω (leave no one behind) μιλάει σε συνέντευξη του στην Καρφίτσα ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κύριε Βαρτζοπουλε στη νέα κυβέρνηση αναλάβατε θέση υφυπουργού, αρμόδιου για την ψυχική υγεία. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Χαρτοφυλακίου σας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη κυβέρνηση μας, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και μεσούσης της πανδημίας συνέστησε αυτό το ειδικό χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Υγείας. Το χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας δημιουργήθηκε με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων ψυχικής υγείας των Ελλήνων πολιτών στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Η πανδημία ανέδειξε ανάγκες που είτε τις είχαμε παραμελήσει στα συστήματα υγείας, είτε είχαμε πλέον μεγαλύτερη έκφραση αναγκών για βοήθεια. Μία τέτοια περίπτωση είναι η ψυχική υγεία. Η προηγούμενη Κυβέρνηση «σήκωσε» τα θέματα ψυχικής υγείας, επανεκκίνησε την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Η προκάτοχος μου κα. Ζωή Ράπτη με την συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και διακεκριμένων επιστημόνων συνέταξε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030. Στον σχεδιασμό της παρούσας Κυβέρνησης και αναλυτικότερα στο χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας μας έχει περιληφθεί η ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με την δημιουργία ανά την επικράτεια Ολοκληρωμένων Κοινοτικών Δικτύων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη της ψυχικής υγείας, αλλά και στην θεραπεία και στην αποκατάσταση των ατόμων που έχουν κοινές ή σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Παράλληλα αναπτύσσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες για παιδιά, για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και άτομα με άνοια. Τέλος η εργασιακή ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα είναι στην αιχμή του δόρατος των πρωτοβουλιών μας, καθώς η εξασφάλιση εργασίας δρα καταλυτικά στην αποτροπή των νοσηλειών και στην ουσιαστική ψυχοκοινωνική ένταξη στην κοινωνία.

Για τη Θεσσαλονίκη τι προβλέπεται;

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου η Θεσσαλονίκη μας έχει σημαντικό μερίδιο σε δομές και υπηρεσίες που είτε έχουν αναπτυχθεί, είτε επίκειται να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Ήδη υπηρεσίες όπως το πρώτο Κέντρο Ημέρας για άτομα με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε όλη την Βόρειο Ελλάδα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στον Δήμο Καλαμαριάς, ενώ Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω ετοιμάζουμε δράσεις επιπλέον ενίσχυσης των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους και την ενίσχυση τους με προσωπικό, στο πλαίσιο της εξαγγελίας για τις 10.000 προσλήψεις που θα γίνουν στον τομέα της Υγείας. Σας διαβεβαιώνω ότι σύντομα θα έχετε την πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε για την Θεσσαλονίκη μας.

Το τελευταίο διάστημα ακούμε για περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων, που διαπράττονται, για άτομα στα οποία θα γίνει ψυχιατρική εκτίμηση, αλλά ακούμε και για ψυχιατρικούς ασθενείς εκτός θεραπείας. Προβλέπεται ένα πλαίσιο Δομών και υπηρεσιών που να καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων που δεν είναι στο στάδιο του εγκλεισμού;

Θα μου επιτρέψετε καταρχάς να κάνω μία ουσιαστική διευκρίνηση. Το γεγονός ότι έχουμε εγκλήματα και πολύ περισσότερη βία ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά προέρχονται από ψυχικά πάσχοντες. Η βία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο όλοι μας από τις θέσεις ευθύνης οφείλουμε να ασχοληθούμε για να το αναχαιτίσουμε. Πολλές φορές άνθρωποι χωρίς κανένα ψυχιατρικό ζήτημα έχουν απασχολήσει τον ποινικό κώδικα και εκ των υστέρων αναζητούν «ψυχιατρικό αφήγημα» για να μην υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που μετά από ψυχιατρική εκτίμηση ζητείται από τα δικαστήρια η έκτιση ποινής σε ψυχιατρικές δομές. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν νέες δομές στις οποίες θα διαβιούν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και εμπλοκή με τον νόμο.

Η ψυχική ενδυνάμωση πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία. Με ποιες δράσεις διασφαλίζεται αυτό, σε μια εποχή που είναι γεμάτη δυσκολίες;

Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις του πρωθυπουργού είναι να υπάρξουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τα παιδιά μας που είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Εντός των ποικίλων παρεμβάσεων για τα παιδιά επιχειρείται μία ριζική αναδιάρθρωση του χάρτη της ψυχικής υγείας παίδων και εφήβων. Το Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη περισσότερων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και έφηβους για την διαχείριση των παιδιών που νοσούν και έχουν ανάγκη θεραπείας ή/και αποκατάστασης. Ωστόσο οφείλουμε σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς α δουμε την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μας διεπιστημονικά και διυπουργικά. Παράλληλα πρέπει να συνδράμουμε ώστε οι γονείς να μπορούν έγκαιρα να αντιληφθούν και πρώιμα να ανιχνεύσουν καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των παιδιών τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, το νέο Υπουργείο Οικογένειας, τους ΟΤΑ κ.α. Τέλος θα πρέπει να αναφέρω μία εμβληματική συνεργασία που έχει χρηματοδοτήσει Υπουργείο Υγείας και αναπτύσσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σχετικά με την διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, από την οποία προσβλέπουμε σημαντικές κατευθύνσεις.

Θα πάψει να υπάρχει «στίγμα» στα ψυχικά νοσήματα;

Στα ολοκληρωμένα κοινοτικά δίκτυα τα οποία όπως σας ανάφερα ότι θα κληθούμε να υλοποιήσουμε για να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση 30 έτη από την έναρξη της, οφείλει να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, εξουδετερώνοντας το στίγμα. Περαιτέρω οφείλει να καλύπτει όλες τις ανάγκες του πληθυσμού που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην ψυχική του υγεία κάποια στιγμή της ζωής του. Τέλος επιβάλλεται να υπηρετεί σταθερά και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης καθόλη τη διάρκεια της ζωής σε άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στο θέμα λοιπόν του στίγματος στην ψυχική υγεία, και όχι μόνο, και των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε για την καταπολέμηση του έχουμε ήδη απευθυνθεί στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζητώντας συνεργασία, προσδοκώντας ότι η Ελλάδα θα λάβει δέσμη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος. Στην πραγματικότητα το στίγμα είναι μία δεύτερη «νόσος», μία κατάσταση δίπλα και παράλληλα στην ψυχική νόσο, η οποία μπορεί να κάνει πιο οδυνηρή και σκληρή την ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία. Για αυτό το θέμα θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα με την ανάληψη των πρωτοβουλιών μας, με σκοπό την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, ώστε να μην μείνει κανένας πίσω (leave no one behind).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.