Δ. Βαρτζόπουλος στην Karfitsa: Πρόωρες οι αντιδράσεις για το e-syntagografisi και finddoctors.gοv.gr
Για τις προκλήσεις του Υπουργείου Υγείας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και επίπεδο προσωπικού μιλάει στην Καρφίτσα ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Σε επίπεδο έργων ο κ. Βαρτζόπουλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε όλα όσα έχει να περιμένει η πόλη μας στο κομμάτι της υγείας ενώ για το πιλοτικό πρόγραμμα με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» στα νοσοκομεία επισημαίνει πως «μετά την εφαρμογή του στη Αθήνα φυσικά θα φτάσει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
Είμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας από εδώ και πέρα;
Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας για το 2025 είναι η διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο προσωπικού.
Το 2025 ο προϋπολογισμός για το Ε.Σ.Υ. θα είναι για πρώτη φορά άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντικατοπτρίζει ποσοστό 100% πάνω από τον προϋπολογισμό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Επιπρόσθετα, προβλέπεται να υλοποιηθούν έργα κτιριακής (και ενεργειακής?) αναβάθμισης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Το Ε.Σ.Υ. αλλάζει σταθερά και μεθοδικά με βελτιωτικές κινήσεις.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2025 αφορά την επίσπευση σε τρία επίπεδα:
α) προσλήψεις προσωπικού,
β) ενίσχυση εφημεριών,
γ) αναβάθμιση υποδομών.
Σε επίπεδο έργων, στο κομμάτι της υγείας, μέχρι το 2027 τι έχει να περιμένει η Θεσσαλονίκη;
Κατασκευάζεται ήδη, όπως έχουμε ανακοινώσει, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το πιο σύγχρονο στα Βαλκάνια, δωρεά του Ίδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου ΚΑΡΑΤΑΣΊΟΥ όπου θα ανεγερθεί μέσω ΣΔΊΤ το νέο Θεαγένειο. Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης 11 Κέντρων Υγείας και η προσθήκη νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Γ. Παπαγεωργίου
E-syntagografisi και finddoctors.gov.gr, δύο πλατφόρμες που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς των ιατρικών συλλόγων. Τελικά λειτουργούν προς όφελος του ασθενή;
Οι αντιδράσεις αν και κατανοητές ήταν πρόωρες. Παρουσιάστηκαν αρχικά κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. Το σύστημα λειτουργεί κανονικά. Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπήρχε αρκετός χρόνος, τουλάχιστον τρεις μήνες, για να εξοικειωθούν οι χρήστες. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, από τους 60 χιλιάδες γιατρούς που συνταγογραφούν, οι 30 χιλιάδες δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες γιατί ακολούθησαν τις συστάσεις. Μας ασκείται από την αντιπολίτευση δρυμία κριτική η οποία είναι ανεδαφική. Όλος ο ιατρικός κόσμος είχε ενημερωθεί εγκαίρως και επαρκώς, είτε με σχετικές ημερίδες είτε με μηνύματα μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.
Παρά τις ενέργειες του υπουργείου, βλέπουμε ότι παραμένουν τα προβλήματα κυρίως στις εφημερίες των νοσοκομείων. Πότε θα μπορέσει να αλλάξει η εικόνα αυτή ;
Βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται ήδη η εφημέρευση καθώς τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αναλαμβάνουν ήδη περιστατικά.Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το ανθρώπινο δυναμικό, αφού βάσει του προγραμματισμού μας θα υλοποιηθούν σύντομα προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με τους γιατρούς των ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ να εντάσσονται σύντομα στα νοσοκομεία και θα ακολουθήσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ. Επιπλέον χρήσιμη είναι και η συμβολή του ΕΕΣ όπου με εθελοντές του θα παρέχει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη στους ασθενείς, οργανώνοντας την ροή των περιστατικών.
Τέλος, οι ρυθμίσεις αυτές θα διαμορφώσουν μια περισσότερο ανεκτή κατάσταση, αφού η διαλογή των περιστατικών θα ρυθμίζεται με μεγαλύτερη ευχέρεια. H εκτίμησή μου είναι πως μέχρι το Πάσχα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αισθητά.
Το πιλοτικό πρόγραμμα με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» εκτός από την Αθήνα θα το δούμε και στη Θεσσαλονίκη;
Το πρόγραμμα ” ηλεκτρονικό βραχιολάκι” θα υλοποιηθεί εντός του 2025 αρχικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το 《Αττικόν》 και ο 《Ευαγγελισμός》. Το βραχιολάκι με το barcode θα διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των περιστατικών, και του χρόνου αναμονής. Μετά την πιλοτική εφαρμογή του στην Αθήνα φυσικά θα φτάσει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA