, Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Δημοσιογράφος περιγράφει στην «Κ» όσα έζησε στην Γεωργία: Η κατάσταση είναι τραγική (ΦΩΤΟ+Video)

Η Γεωργία βρίσκεται σε μια δύσκολη πολιτική κατάσταση, με τους πολίτες της να έχουν βγει στους δρόμους.

Σε τεταμένο σκοινί παραμένει η Γεωργία, με την πολιτική κρίση να παραμένει δίχως να έχει κοπάσει.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το «Γεωργιανό Όνειρο», όπου αμέσως «πάγωσε» την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαμαρτυρίες κατά του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
δεν λένε να σταματήσουν, με το κυβερνών κόμμα να δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις αντιπροσωπεύουν «απόπειρα εξέγερσης». Κάθε βράδυ, χιλιάδες Γεωργιανοί συμμετέχουν στις πορείες, οι οποίες αμαυρώθηκαν από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Karfitsa επικοινώνησε με την δημοσιογράφο Ανί Ζατιασβίλι από την Γεωργία η οποία ζει στην Ελλάδα και βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους της πατρίδας της, τονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, αλλά και την αντιμετώπιση των Αρχών προς τους πολίτες.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Δούρβα

«Η κατάσταση είναι τραγική. Η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται το γεγονός πως πρέπει να αποχωρήσει διότι έκλεψαν στις εκλογές και για αυτό υπάρχουν οι διαδηλώσεις. Για την ακρίβεια όλο αυτό ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο όταν προσπάθησαν να επιβάλουν ρωσικό κανόνα και με τις κινητοποιήσεις που υλοποιήθηκαν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Δυστυχώς μετά από λίγο καιρό ο νόμος επανήλθε και οι πολίτες της Γεωργίας βγήκαν ξανά στους δρόμους δίχως να πετύχουν κάτι. Στην συνέχεια σταμάτησαν, μιας και πλησίαζαν οι εκλογές (26 Οκτωβρίου) και ο κόσμος είχε μία ελπίδα. Στις εκλογές όμως πραγματοποιήθηκε νοθεία. Υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός και ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το έδειξαν και οι ειδήσεις της Αμερικής.

Στην συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Γεωργίας στις 27 Νοεμβρίου ανακοίνωσε το «πάγωμα» των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξή της χώρας σε αυτή, μιας και το κυβερνών κόμμα είναι φιλορωσικό. Μετά τις εκλογές υπήρχαν ειρηνικές διαδηλώσεις όμως η ένταση τους άλλαξε μετά την 28η. Μετά τις δηλώσεις του Ηρακλί Κομπαχίτζε έγινε «χαμός» και οι πολίτες βγήκαν όλοι έξω προκειμένου να διαδηλώσουν. Από την πρώτη ημέρα, υπήρξαν συγκεντρώσεις με τις Αρχές να ασκούν πίεση».

«Οι πολίτες της Γεωργίας θα κερδίσουν»

«Τις πρώτες δύο ημέρες τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα, όμως μετά τις 00:00 το βράδυ προς ξημερώματα η Αστυνομία απομάκρυνε βίαια τον κόσμο, χτυπούσε με κλωτσιές στο κεφάλι άτομα της διαδήλωσης, ενώ τραυματίστηκαν και δημοσιογράφοι. Εμείς ως πολίτες δεν κάνουμε κάτι κακό, απλά διαδηλώνουμε ήρεμα και αναζητάμε τις ψήφους μας, την δημοκρατία, την ελευθερία και τα δικαιώματα μας προκειμένου να μην παρθούν από την Ρωσία, με την ανοχή της Κυβέρνησης που την στηρίζει. Η Ρωσία έχει προκαλέσει πολύ πόνο στον κόσμο της Γεωργίας μιας και το 20% της χώρας έχει παρθεί, με τα δύο κράτη να έχουν μακρά ιστορία.

Ακόμη, οι Αρχές τοποθέτησαν κάμερες έτσι ώστε να αναγνωρίσουν αργότερα τους διαδηλωτές προκειμένου να σε πάρουν από το σπίτι σου, μιας και στην Γεωργία εάν «φωνάζεις» πως διαδηλώνεις μπορεί να συμβεί αυτό, πράγματα τα οποία ξεφεύγουν από την δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι απλά βγαίνουν έξω στον δρόμο για τα δικαιώματα τους για να ζήσουν σε μία χώρα με δικαιώματα (όπως σε όλη την Ευρώπη). Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μας καταπατάει, όμως οι νέοι πολίτες δεν το βάζει κάτω. Μέρα με την μέρα βγαίνει όλο και περισσότερος κόσμος. Κάποιοι μοιραζουν και δωρεάν φαγητό-νερό.

Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, όταν ένας ευγενικός λαός είναι θυμωμένος και οργισμένος αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ο «πόλεμος» και ότι θα κερδίσουμε εμείς. Πολλοί που «πολεμούν» καιρό έχουν χάσει την ελπίδα τους, αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Οι πολίτες της Γεωργίας θα κερδίσουν. Έχουμε ως στόχο να ξαναγίνουν εκλογές. Για ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.