, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ε. Λιακούλη: Να ανοίξω μονοπάτια κι ας τα περπατήσουν άλλοι

Η Ευαγγελία Λιακούλη, εκτός από βουλευτής Λάρισας και γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, είναι μια αυτοδημιούργητη γυναίκα με τεράστια κοινωνική δράσηκαιτα τελευταία χρόνια με πολύ δυναμική παρουσία εντός της Βουλής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πλατύκαμπο Λάρισας κοντά στο ιστορικό Κιλελέραπόγονείς αγρότες και ζυμώθηκε πολιτικά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Ο πατέρας της είχε ισχυρή δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η μητέρα της μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.Δημοκράτες και γνήσιοι σοσιαλιστές και οι δύο, αναμφίβολα επηρέασαν τη μετέπειτα πορεία της Ευαγγελίας, η οποία επίσης τα πρώτα χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε αρκετά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι δικηγόρος (ποινικολόγος) παρ’ ΑρείωΠάγω, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και δημοσιογράφος.Εκλεγόταν συνεχώς από το 1994 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αργότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Διετέλεσε γραμματέας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, πρόεδρος Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Περιβάλλοντος και εκπρόσωπος στην ΕΝΑΕ και ΕΝΠΕ.

Οργάνωσε πολυάριθμες εκδηλώσεις για ζητήματα αυτοδιοίκησης, υγείας και περιβάλλοντος, ενώ το 2009 σύστησε το Δίκτυο Νέων. Διετέλεσε εκπρόσωπος της γγ Ισότητας και πρόεδρος του Περιφερειακού Κέντρου Ισότητας.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου καρκινοπαθών παιδιών «ΙΑΣΩ». Ήταν πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες πρότυπες κοινωνικές δομές, το «Εργαστήρι Ζωής», που κατέκτησε το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ασχολείται με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εκλέχθηκε βουλευτής νομού Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής.

Το τάεκβονντο, το ακορντεόν και η αγάπη για τη Λάρισα

Ο δρόμος με την πολιτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία, αλλά δεν ήταν βεβαίως σαρωμένος με ροδοπέταλα. Ως γυναίκα κατέβαλε υπερδιπλάσιες προσπάθειες, ειδικά στην ανδροκρατούμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στη δικηγορία, την οποία άσκησε για πολλά χρόνια, προκειμένου να αποδείξει το αυτονόητο, την αναγνώριση. Είναι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, λατρεύει τη μουσική – αυτό οφείλεται στο ότι έχει μουσικές σπουδές, είναι ακορντεονίστα.

Έχει όμως και ένα ακόμη μυστικό, το οποίο της δίνει έναν αέρα αυτοπεποίθησης. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με το τάεκβον ντο και ακόμη δεν το έχει… ξεχάσει. Παντρεύτηκε τον νεανικό της μεγάλο έρωτακαι δημοσιογράφο Χρήστο Τσιάτα και είναι μητέρα δύο αγοριών, του Κωνσταντίνου και του Φάνη.

Με την κεντρική πολιτική σκηνή δεν ήθελε εξαρχής να ασχοληθεί, γιατί προτίμησε να μεγαλώσει τα παιδιά της και να πάρουν τον δρόμο τους. Η ατάκα που λέει συνεχώς στα παιδιά της είναι η εξής: «Πρέπει κάποιος να ζήσει μέχρι να πεθάνει». Την εκνευρίζουν αφάνταστα οι άνθρωποι που «άλλα σκέφτονται, άλλα θέλουν και άλλα κάνουν». Αγαπάει τον τόπο της, τη Λάρισα, και όταν ξεκλέβει χρόνο προτιμάει να πηγαίνει στο χωριό της και στο Λιτόχωρο, όπου εκεί είναι το ησυχαστήριό της.

Ελεύθερο χρόνο δεν έχει καθόλου και ως βουλευτής διαβάζει περισσότερο απ’ όταν ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από τις υποθέσεις που τη συγκλόνισαν περισσότερο ως μαχόμενη δικηγόρο ήταν η κακοποίηση μιας γυναίκας από τον σύζυγό της, ο οποίος με φρικιαστικό τρόπο τη βασάνιζε και της έκοβε κομμάτια από το δέρμα. Ο δράστης βέβαια χάρη στην Ευαγγελία Λιακούλη δεν ξαναείδε το φως του ήλιου παρά μόνο μέσα από το κελί του…

Πορεύεται με σεμνότητα και όταν τη ρωτούν ποια είναι τα σχέδιά της για το μέλλον απαντά με την ατάκα που της έλεγε η γιαγιά της: «Με τα σχέδια των ανθρώπων γελάει ο Θεός». Είναι προσγειωμένη και δεν έχει εμμονές με την επιτυχία. «Στόχος μου είναι να ανοίξω μονοπάτια και να τα περπατήσουν άλλοι», λέει σε φίλους και γνωστούς. Ομολογουμένως σοφή κουβέντα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL