Ελεονώρα Αϊβαζίδου στην «Κ»: Το να σκηνοθετείς μία παράσταση, ενώ ταυτόχρονα παίζεις και επιμελείσαι τη μουσική, είναι μία πρόκληση!
Η θεατρική παράσταση «ΟΙ ANApOdOI» παρουσιάζεται στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης 2025» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και έρχεται για δύο παραστάσεις στις 22 και 23 Μαρτίου 2025 και ώρα 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ.
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ελεονώρα Αϊβαζίδου μίλησε στην «Κ» για την ταυτόχρονη ευθύνη σκηνοθεσίας και ερμηνείας σε μία παράσταση, για την αυξημένη ζήτηση σε μαθήματα φωνητικής και υποκριτικής καθώς και για το «παράθυρο» που ανοίγει στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Πως είναι να σκηνοθετείς μία παράσταση και ταυτόχρονα να ερμηνεύεις και να επιμελείσαι της μουσικής σύνθεσης;
Το να σκηνοθετείς μία παράσταση, ενώ ταυτόχρονα παίζεις και επιμελείσαι τη μουσική, είναι μία πρόκληση που απαιτεί απόλυτη εστίαση, πειθαρχία και ισορροπία ανάμεσα σε διαφορετικούς ρόλους. Από τη μία, έχεις την ευθύνη να δώσεις σαφή κατεύθυνση στο σύνολο της παράστασης, από την άλλη, πρέπει να αποσυνδέεσαι από τη θέση του σκηνοθέτη και να παραδίνεσαι ολοκληρωτικά στην ερμηνεία. Χρειάζεται να αναπτύξεις μία διπλή συνείδηση: αυτή του ηθοποιού, που βιώνει απόλυτα τη στιγμή και αυτή του σκηνοθέτη, που αναλύει τι λειτουργεί και τι όχι.
Η καταγραφή των προβών σε βίντεο βοηθάει πολύ. Μέσω της επαναληπτικής θέασης, μπορείς να διακρίνεις λεπτομέρειες που σου διαφεύγουν στη στιγμή της ερμηνείας. Επίσης η συνεργασία με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και μπορούν να σου προσφέρουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι ανεκτίμητη. Οι μουσικές συνθέσεις είναι δάνεια που επεξεργάστηκα, αναπόσπαστο μέρος της σκηνικής αφήγησης.
Τι θα αποκομίσουν οι θεατές μετά την παρακολούθηση της παράστασης;
Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το προκαθορίσω, ούτε θα ήθελα να το κάνω. Ο κάθε θεατής θα πάρει μαζί του κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τη διαδρομή, τις εμπειρίες και τις αναζητήσεις του. Ελπίζω όμως η παράσταση να λειτουργήσει σαν ένα παράθυρο που θα ανοίξει χώρο, τόσο μέσα του όσο και προς τον κόσμο.

Υπάρχει ζήτηση για μαθήματα υποκριτικής και φωνητικής στα θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης;
Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα αυξανόμενο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν χώρους που να προσφέρουν ουσιαστική εκπαίδευση στην υποκριτική και τη φωνητική. Το κοινό που συμμετέχει είναι πολύμορφο: από νέους ηθοποιούς που θέλουν να εμβαθύνουν στην τεχνική τους, μέχρι ανθρώπους που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με το θέατρο αλλά νιώθουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τη φωνή τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η υποκριτική και η φωνητική δεν είναι μόνο εργαλεία για τη σκηνή, αλλά και μέσα προσωπικής ανάπτυξης, απελευθέρωσης και επικοινωνίας.
Πως αποφασίστηκε ο τίτλος «ΟΙ ANApOdOI»;
Ο τίτλος εμπεριέχεται στο τελευταίο κείμενο του έργου που έγραψα και αναφέρεται όχι απλώς σε αυτούς που εναντιώνονται, αλλά σε εκείνους που τολμάνε να κοιτάξουν πέρα από τις προσδοκίες και τις επιρροές του περιβάλλοντος, που τολμάνε να ανατρέψουν τις βεβαιότητες που τους διαμορφώνουν, που τολμάνε να πάρουν την αντίθετη κατεύθυνση και να επανασυλλάβουν έναν νέο εαυτό. Η γραφή της λέξης επιλέχθηκε ώστε να λειτουργήσει ως αντικατοπτρισμός της εποχής μας και της ψυχικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Υπερπληροφόρηση, αποδόμηση της γλώσσας, εικονική στρέβλωση, σύγχυση ταυτότητας, παραμόρφωση.
Info:
Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Μαρτίου 2025
Δημοτικό θέατρο ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκευοπούλου 42)
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30′
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 6982 762912, 6997 165761
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-aneton-oi-anapodoi/
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 10 ευρώ γενική είσοδος, 7 ευρώ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ)