18:20, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η απογραφή πρέπει να σημάνει εθνικό συναγερμό

Συνέντευξη στη Φένια Κλιάτση

Για τον τόπο του τη Θράκη, τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών, μιλάει σε συνέντευξη του στην Καρφίτσα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά και την πρόσφατη απογραφή υπογραμμίζοντας  πως «το δημογραφικό και η διατροφική αυτάρκεια θα είναι τα ζητήματα του μέλλοντος που θα επηρεάζουν το ασφαλιστικό, την οικονομία, την εθνική ασφάλεια. Όπως χαρακτηριστικά λέει «αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι αποφασίζουν έχοντας μόνο την εμπειρία του τριγώνου που ορίζεται στην Αθήνα από τις 3 πλατείες, την πλατεία Κολωνακίου, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομόνοιας».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει, πριν από τις γιορτές, πως το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα; Επίσης, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για την θωράκιση της Ελληνικής μεθορίου και την αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών;

Δεν είναι από μόνο του αρκετό, αλλά είναι πολύ σημαντικό κυρίως γιατί δίνει κίνητρα ενδοποιότητας, κάτι που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα φύλαξης των συνόρων αλλά και τη λειτουργικότητα της τοπικής Αστυνομίας που επιβαρύνεται με πρόσθετα καθήκοντα. Ωστόσο η απόφαση εκκρεμεί και περιμένουμε μόλις αδειάσει η Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής από τους δόκιμους να εκτελεστεί. 100 άτομα από τη Ροδόπη και 100 από την Καβαλα θα δημιουργήσουν ένα νέο δίκτυο ασφαλειας για τους μετανάστες που εισέρχονται από τη Βουλγαρία ή διαφεύγουν από τον Έβρο και δεν είναι λίγοι αυτοί. 

Η Frontex και η EUROPOL συνεχώς  ενισχύουν την παρουσία τους στα σύνορα μας. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

Η κρίση του Έβρου που προηγήθηκε και η εργαλειοποίηση των μεταναστών από ξένα κέντρα, ανέδειξαν και απέδειξαν στην Ευρώπη το θετικό ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και το βάρος που σηκώνουμε για λογαριασμό όλων των Κρατών-Μελών. Η παρουσία της FRONTEX και της EUROPOL είναι στοιχείο θετικό, διότι ενισχύει τις δυνάμεις μας, εμπλουτίζει την τεχνογνωσία μας και καθιστά με τον πιο επίσημο τρόπο τα σύνορα μας σύνορα της Ευρώπης, όπως πάντα επιδιώκαμε. Επίσης σχετίζεται με την ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης στα μάτια των συμμάχων μας. Οφείλω να υπενθυμίσω την πρόταση μου προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά πριν ένα περίπου χρόνο να μελετηθεί η μεταφορά της εκπαίδευση όλης της FRONTEX ή τμήματος αυτής στο πεδίο, δηλαδή στις Σχολές της Θράκης, διότι κάτι τέτοιο θα αξιοποιούσε τις Σχολές Αστυνομίας και το επιστημονικό δυναμικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Θα ενίσχυε αναπτυξιακά και δημογραφικά την περιοχή. Θα βελτίωνε την ποιότητα της εκπαίδευση διότι θα ήταν στο πεδίο και φυσικά θα τόνωνε το αίσθημα ασφάλειας των ακριτών της Ευρώπης. 

Κύριε Στυλιανιδη, τα στοιχεία δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια πολλά χριστιανικά χωριά έχουν ερημώσει. Μάλιστα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε και η διαδικασία της απογραφής. Ο πολιτικός κόσμος πιστεύετε πως έχει αντιληφθεί τις εθνικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης;   

 Όχι είναι η απάντηση μου. Η απογραφή πρέπει να σημάνει εθνικό συναγερμό. Στο νομό μου αυξάνονται οι θάνατοι, περιορίζονται οι γεννήσεις και μειώθηκε ο πληθυσμός της Ροδόπης κατά 711 άτομα μέχρι στιγμής. Το ίδιο απογοητευτική είναι και η συνολική εικόνα. Αδειάζει η ύπαιθρος, γερνάει η Ελλάδα και αιμορραγούμε συνεχώς, βλέποντας το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας να φεύγει στο εξωτερικό. Χρειάζεται επειγόντως η δημιουργία Υπουργείου Οικογένειας που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει νέες πολιτικές με στόχο την αύξηση των γεννήσεων, την ενίσχυση νέων οικογενειών, την εφαρμογή κινήτρων πολυτεκνίας, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασιας κλπ. Επίσης πρέπει να στηριχθεί η Περιφέρεια και μάλιστα η ακριτική όπως η Μακεδονία και η Θράκη γιατί εδώ το δημογραφικό σχετίζεται και με την εθνική ασφάλεια. Ας τολμήσουν επιτέλους να μεγαλώσουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, να δώσουν περισσότερα αναπτυξιακά κίνητρα, να ενισχύσουν ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, διότι σε λίγο θα είναι τραγικά αναγκαία μια νέα εθνική πολιτική διατροφικής αυτάρκειας. Το δημογραφικό και η διατροφική αυτάρκεια θα είναι τα ζητήματα του μέλλοντος που θα επηρεάζουν το ασφαλιστικό, την οικονομία, την εθνική ασφαλεια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι αποφασίζουν έχοντας μόνο την εμπειρία του τριγώνου που ορίζεται στην Αθήνα από τις 3 πλατείες, την πλατεία Κολωνακίου, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομόνοιας. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που μπορεί και θέλει να σηκώσει το βάρος του μέλλοντος. 

Ο εφιάλτης της πανδημίας δυστυχώς δεν έχει φύγει. Οι Ροδοπίτες έχουν πειστεί πως το εμβόλιο αποτελεί μία καλή θωράκιση έναντι στη βαριά νόσηση και τον θάνατο; 

 Παρά τις όποιες οργανωμένες αντιδράσεις κάποιων νομίζω ότι γίνεται όλο και περισσότερο συνείδηση ότι  ο πλήρης εμβολιασμός είναι η μόνη λύση και αυτό αποτυπώνεται και στα ποσοστά εμβολιασμού. Η Πανδημία μετεξέλιξε τα θεμελιώδη δικαιώματα της υγείας και της ζωής σε απόλυτα προστατευόμενες ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τις προστατεύσει ακόμα κι αν χρειαστεί να περιορίσει προσωρινά και προσεκτικά κάποια άλλα δικαιώματα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μέχρι τώρα κρατήσει αριστοτεχνικά τις ισορροπίες αντιμετωπίζοντας όσο πιο ψύχραιμα και αποτελεσματικά γίνεται αυτήν την παγκόσμια καταιγίδα. Οδηγός μας πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας μέσα από τη σωστή εφαρμογή της συνταγματικής αρχης της αναλογικότητας του άρθρου 25. Εύχομαι και ελπίζω να βγούμε σύντομα μέσα από αυτόν το εφιάλτη όρθιοι, διδαγμένοι και πιο δυνατοί. Μέχρι τότε χρειάζεται να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τον άνθρωπο. 

Η Θράκη δεν είναι προορισμός με πολυτελή resorts και αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, έχει όμως πόλεις και χωριά που κρύβουν εκπλήξεις. Υπάρχουν σχέδια, προτάσεις αλλά και προοπτικές ανάπτυξης  του Νόμου Ροδόπης ;  

  Έχω καταθέσει εδώ και ένα χρόνο ολοκληρωμένη πρόταση 17 σελίδων, τόσο προς την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης όσο και προς μέλη της Κυβέρνησης και στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Στόχος μας είναι μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα να αναπτύξουμε νέα ΤΟΠΟΣΗΜΑ για να προσελκύσουμε θεματικό τουρισμό απο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Δεν είναι δυνατόν να διέρχονται απο τον συνοριακό σταθμό της Κομοτηνής – Βουλγαρίας κάθε χρόνο πάνω από 1,9 εκ. ΙΧ και να μην συγκρατούμε καθόλου τουρισμό στην περιοχή μας. Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Μουσεία, αρχαιολογικός χώρος Μαρώνειας, βιότοποι Βιστωνίδας και Ισμαριδας, θρησκευτικά προσκυνήματα  και μνημεία Βυζαντινά, κλασσικά, οθωμανικά, εβραϊκά, αρμενικά κλπ είναι μερικοί απο τους λόγους για οργανωμένο τουρισμό, συνδυαστικά πάντα με τη θρακιώτικη φιλοξενία, τις γιορτές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Όλα εξαρτώνται απο το πόσο οργανωμένα, συντονισμένα και έξυπνα θα δράσουμε όλοι μαζί. Η Κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών. Καταλαβαίνεται ότι ένα πρόσθετο καθήκον μου που ασκώ επίμονα τόσα χρόνια ειναι να προσπαθώ να αφυπνίσω όλες τις πλευρές. Άλλες φορές με επιτυχία κι άλλες δυστυχώς όχι. Ωστόσο επιμένω, διότι αυτή τη δέσμευση ανέλαβα στις εκλογές, τη Ισχυρή Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση της Θράκης.

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa