13:33, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Φ. Καρύδας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ “βαφτίζει” προεκλογική τη στήριξη των αδύναμων»

Ως «κοινή λογική, κοινωνική πολιτική, πολιτική αλληλεγγύης, αλλά όχι προεκλογικό τέχνασμα» χαρακτηρίζει την προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών από πλευράς κυβέρνησης ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο τομέα Αθηνών Φώτης Καρύδας. Ο πολιτευτής του κυβερνώντος κόμματος στηλιτεύει και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα ότι «το διεθνές δίκαιο τηρείται και τα σύνορα προστατεύονται».

Συνέντευξη στον: ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΜΠΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟ

Η στήριξη των ευάλωτων στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, σύμφωνα κυρίως με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σηματοδοτεί την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πράγματι αξιολογείτε ως προεκλογική την επιδοματική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση;

Σε μια περίοδο παρατεταμένης και ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, λόγω του πολέμου και των επιπτώσεών του σε όλα τα επίπεδα, η στήριξη των ευπαθών και πιο εκτεθειμένων στους κινδύνους των ελλείψεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική. Μπορεί να χαρακτηριστεί κοινή λογική, κοινωνική πολιτική, πολιτική αλληλεγγύης, αλλά όχι ένα προεκλογικό πολιτικό τέχνασμα. Πρόκειται για δράσεις επιβεβλημένες από τις αξίες, την ηθική και το κοινωνικά προσανατολισμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης και όχι από δημοσκοπικά αποτελέσματα και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Τέτοιου είδους τεχνάσματα τα έχουμε δει σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος τα κατάλαβε και οι εμπνευστές τους δεν αποκόμισαν τελικά κανένα όφελος. Σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει το κάθε νοικοκυριό από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, διαθέτει πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε μέτρα στήριξης. Στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα βασικά αγαθά.
Αυτά μαζί με φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών αποτελούν όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης, και μόνο δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν: την κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της η μέση ελληνική οικογένεια και τη σωστή διαχείριση των οικονομικών από το κυβερνητικό επιτελείο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παροχών.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση, που δεν έχει να αντιτάξει τίποτα εκτός από υποσχέσεις και ρητορικές πλειοδοσίας, προσπαθεί να βαφτίσει όλη αυτή την προσπάθεια προεκλογική.

Οι μεταναστευτικές ροές τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο παρουσιάζουν αύξηση. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται και οι κατηγορίες από πλευράς Τουρκίας για δήθεν εγκληματική αντιμετώπιση των μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές.

Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το ξέφραγο αμπέλι που αποδείχτηκε ότι ήταν στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, την ίδια προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ίδια ανθρωπιά πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα σύνορά της. Καθημερινά τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος σώζουν δεκάδες ανθρώπους ακόμη και από βέβαιο θάνατο, στον οποίο τους στέλνουν χωρίς ίχνος ανθρωπιάς μέλη δουλεμπορικών κυκλωμάτων από τα παράλια της Τουρκίας.

Αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει στο Ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο είναι οι τουρκικές Αρχές που όχι μόνο δεν συγκρατούν τα καραβάνια των μεταναστών, όπως έχουν υποχρέωση, αλλά συχνά διαπιστώνεται ότι εξωθούν τους ανθρώπους αυτούς να έρθουν στη χώρα μας αδιαφορώντας για την τύχη τους. Οι δικοί μας λιμενικοί και αστυνομικοί αποδεικνύουν καθημερινά το πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι σε αυτό το θέμα και με πόσο επαγγελματισμό χειρίζονται το κάθε περιστατικό με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή.

Η ρητή εντολή της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων είναι η τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία των συνόρων. Όσον αφορά τις κατηγορίες της Τουρκίας… δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται. Από τη μια, αντιδρά επειδή ούτε ο υβριδικός πόλεμος εναντίον μας με την εργαλειοποίηση των μεταναστών τού βγαίνει και, από την άλλη, και αυτές οι κατηγορίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ανθελληνικής ρητορικής της Άγκυρας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL