20:53, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Φ. Καρύδας: Πυλώνας εγγύησης και σταθερότητας η Ελλάδα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Φώτης Καρύδας είναι πολιτευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως δημοσιογράφος, με συχνές εμφανίσεις σε media και με άρθρα του σε κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όπως μας λέει ο ίδιος, «o αγώνας μου στην πολιτική είναι η φυσική συνέχεια της σκληρής δουλειάς στην προσωπική και κοινωνική ζωή».

Συνέντευξη στον: ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΜΠΑ – ΚΟΡΩΝΑΙΟ

Στην «Political» μιλά για το θέμα της ασφάλειας της χώρας μας, την οποία χαρακτηρίζει πυλώνα σταθερότητας και εγγύσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ΕΕ, για το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και το «Ελλάδα – Γαλλία: συμμαχία», που θεωρεί ότι είναι εντονότερο από ποτέ.

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακόψει τα σχέδια διείσδυσης της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας, προσφέροντας και στην Ελλάδα ένα περιβάλλον ασφάλειας;

Η Ελλάδα, ως ο ισχυρότερος οικονομικός και στρατιωτικός παράγοντας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγύησης. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πλήρους ενσωμάτωσης των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό όχι μόνο θα ανατρέψει τα σχέδια Ερντογάν για τη δημιουργία φιλοτουρκικού τόξου στην περιοχή, αλλά θα παράσχει ασφάλεια και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες αυτές σε όλους τους τομείς.

Με ίδιους κανόνες, κοινές αξίες και επιδιώξεις, τα οφέλη θα είναι σημαντικά και η χώρα μας θα αποτελεί για τα νέα μέλη της ΕΕ σημείο αναφοράς και εγγύηση σε όλους τους τομείς. Από την άμυνα και την οικονομία, ως την τέχνη και την κοινωνική συνοχή.

Είναι, τελικά, η απλή αναλογική ένα εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για καλύτερη διακυβέρνηση;

Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που ενδεχομένως να δέχεται μικρότερη κριτική όσον αφορά τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή. Ίσως φαντάζει στα μάτια των πολιτών πιο δίκαιη.

Όμως, για να είναι αποτελεσματική, αναγκαία και αναγκαστική, υπάρχει μία προϋπόθεση. Αυτή της συνεννόησης και της ειλικρινούς αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Όταν του συμφέροντος της χώρας υπερτερούν οι ιδεοληψίες και του οφέλους των πολιτών -σε οποιοδήποτε επίπεδο- ιεραρχούνται υψηλότερα οι κομματικές ανάγκες και οι παραταξιακές αγκυλώσεις, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι συγκυρίες δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους για την οικονομία, τα εθνικά θέματα, την ασφάλεια, κλπ.

Εκτιμώ πως οι συνθήκες στις μέρες μας δεν επιτρέπουν πειραματισμούς όσον αφορά τη σταθερότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης των θεμάτων και λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση.
Άλλωστε τα προβλήματα της απλής αναλογικής τα βλέπουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία θα επηρεάσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα;

Πιστεύω ότι το «Ελλάδα – Γαλλία: συμμαχία» είναι εντονότερο σήμερα και δεν υπάρχει περίπτωση να κλονιστεί. Οι δεσμοί των δύο χωρών έχουν σφυρηλατηθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από κοινές πολιτικές, αγωνίες και επιδιώξεις.

Ο λόγος δεν είναι η αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών και οι συμφωνίες αμυντικής συνδρομής. Οπωσδήποτε αυτά έχουν την αξία τους. Όμως, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα αποτελεί και για τη Γαλλία, όπως και για τους περισσότερους Ευρωπαίους, έναν αξιόλογο και φερέγγυο εταίρο, αλλά και σύμμαχο, είναι ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι επιπτώσεις τόσο του πολέμου όσο και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, χωρίς ουσιαστική μέριμνα για την προστασία των πολιτών, που τις υφίστανται, προκαλούν τριγμούς σε αρκετές κυβερνήσεις.

Μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Αγγλία οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών τους.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν το εσωτερικό της κάθε χώρας και δεν επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL