, Παρασκευή
24 Μαρτίου 2023

Γ. Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση δεν αντιπαρατίθεται με την ΑΔΑΕ, o κ. Ράμμος οφείλει να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει σήμερα στην «Political» για την ΑΔΑΕ και τον Χρήστο Ράμμο, σχολιάζει τις παρεμβάσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου και καταθέτει τις νομικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Συνέντευξη στον ΣΩΤΗΡΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

Επίσης, αναλύει τα πλεονεκτήματα της κυβερνητικής θητείας στα οποία θα στηριχτεί η στρατηγική της ΝΔ, εκθέτει τη σιγουριά του για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά το επόμενο διάστημα και, τέλος, αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγιστούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και οι απολιτίκ πολίτες.

H κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θεωρούν ότι ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ γλίστρησε στον δρόμο της πολιτικής εκμετάλλευσης που του έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι θα κάνει για να διασφαλίσει την ανεξάρτητη πορεία της ΑΔΑΕ από εδώ και πέρα;

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Αρχή Διασφάλισης ΑπορρήτουΕπικοινωνιών, ούτε είναι η θέση της να αντιπαρατίθεται με ανεξάρτητες αρχές. Οπρόεδρος της ΑΔΑΕ κατέστη,εξ αντικειμένου, μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης με την επιλογή να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης τωνπολιτικών αρχηγών και της Βουλής για τα θέματα άρσης απορρήτου επικοινωνιών. Ενόσω για είκοσι χρόνια η ερμηνεία των οικείωνδιατάξεων ήταν ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση αφορά μόνο γενικά και αποπροσωποποιημένα στοιχεία, χωρίς να έχει μεσολαβήσει λόγος που να δικαιολογεί την αλλαγή, επελέγη διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης έπειτα από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναζήτησε προς τούτο η Αρχή στοιχεία από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, μολονότιόλες οιεισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου, στις οποίες καταγράφονται και οι σχετικοί τηλεφωνικοίαριθμοί, βρίσκονται στο αρχείο της. Οφείλουμε όλοι νααντιλαμβανόμαστε ότι λειτουργούμε σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο με καθορισμένες αρμοδιότητες για τη Βουλή, την κυβέρνηση, τις διοικητικές αρχές, όπως εν προκειμένω η ΑΔΑΕ, και τη δικαιοσύνη, η οποία είναι και ο τελικός κριτής σχετικά με την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η ανεξαρτησία της Αρχής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν τίθεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση.

Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου τόσο πολιτικά όσο και γνωμοδοτικά γιατο θέμα των παρακολουθήσεων; Πιστεύετε ότι θέλει να επιστρέψει στην πολιτική;

Δεν μπορώ να υπεισέλθω στα παραγωγικά αιτία της βούλησης του κύριου Βενιζέλου.Εξάλλου, ο ίδιος είναι πολυγραφότατος και,συνήθως, τοποθετείται δημόσια σε ζητήματαεπικαιρότητας, ενώ και η πολυσχιδής πολιτική του δράση δικαιολογεί τις παρεμβάσεις του αυτές. Σε σχέση με το ζήτημα της άρσηςαπορρήτου επικοινωνιών πολιτικών προσώπων, επελέγη η συνταγματικά ορθή και πολιτικά σκόπιμηλύση, την οποία από την αρχή είχαν εκφράσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δηλαδή νακαθιερωθούν αυστηρότερα φίλτρα και διαδικασίεςχωρίς να τίθεται ζήτημα απόλυτης ασυλίας για τα πρόσωπα αυτά. Στο πολιτικό επίπεδο κανείς βεβαίωςδεν μπορεί να ξεχάσει την απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι απλώς ναστοχοποιήσει τον κύριο Βενιζέλο και εννέα ακόμη σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά να τον σύρει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας μέσα τα οποία αποδεικνύεται σήμερα ότι ήταν απολύτως αναξιόπιστακαιεπικίνδυνα. Ευτυχώς, η υπόθεση δεν προχώρησε διότι η Δικαιοσύνη κατέρριψε το προσχηματικό καιπολιτικά υποκινούμενο κατηγορητήριο.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τον αποκλεισμό τουκόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές. Θεωρείτε ότι μπορεί επιτευχθεί το μίνιμουμ της συναίνεσης από τα κόμματα; Πώς σας φαίνεται η ρύθμιση που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτικής τάξης να εξαντλήσει κάθε συνταγματική δυνατότητα ώστε ναμη διαβούν το κατώφλι της Βουλής όσοι αντιστρατεύονται τα θεμέλια του Συντάγματος. Δεν είναι ζήτημα κομματικού καιροσκοπισμού αλλάθεμελιώδους δημοκρατικής ευαισθησίας. Υπό την έννοια αυτή, θεωρώ αυτονόητο ότι θαυπάρξει το αναγκαίο διαβουλευτικό πνεύμα για να θωρακιστεί η δημοκρατική τάξη. Μιατέτοια ρύθμιση βεβαίως θα πρέπει να σέβεται τις συνταγματικές εγγυήσεις και να είναινομικά οριοθετημένη, καταλαμβάνοντας μόνο τις περιπτώσεις εκείνες που συνιστούν γνήσια απειλή για το πολίτευμα. Δίπλα στην πολιτική καταδίκη από το εκλογικό σώμα θαπρέπει, πιστεύω, να υπάρξει και η αναγκαία νομοθετική παρέμβαση.

Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τις πιο «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες,όπως οι νέοι και οι γυναίκες, αλλά και τους πολίτες που κινούνται στο φάσμα του απολιτίκ;

Πέρα από τις γενικές πολιτικές που αφορούν συνολικά την κοινωνία, αναπτύξαμεσυνολικά δώδεκαεθνικά σχέδια δράσης που συνιστούν οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και το Εθνικό Σχέδιο ΛΟΑΤΚΙ+.Με τον τρόπο αυτό, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, του επιτελικού κράτους, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις με ιδιοκτήτη εκ μέρους της κυβέρνησηςκεντρικούς συντονιστικούς μηχανισμούς, χρονοδιαγράμματα και αναλυτική κοστολόγηση.Ηαναβάθμισηορισμένωνδημόσιων πολιτικών από υπουργική ύλη σε κεντρική δράση της κυβέρνησης έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα. Με τις οριζόντιες θεματικές πολιτικές μας εκτιθέμεθα καθημερινά στους πολίτες και προσβλέπουμεστη συμμετοχή, στην κριτική και, ελπίζουμε στο τέλος, στην επιδοκιμασία τους.

Πότε είναι καλύτερο για την Ελλάδα να έχει εθνικές εκλογές; Πριν, μετά ή την ίδιαμέρα, όπως ακούγεται, με την Τουρκία;

Με τη σημαντική ενίσχυση της διπλωματίας μας και την ενδυνάμωση της εθνικήςάμυνας, η Ελλάδα έχει κατακτήσει το δικαίωμα να μην ετεροκαθορίζεται. Η Τουρκίαείναι εκείνη που διαρκώς αναφέρεται στη διεθνή θέση της Ελλάδας και παρεμβαίνει, ενίοτε κυνικά, στις εσωτερικές μας εξελίξεις και όχι το αντίστροφο. Με το σκεπτικό αυτό θεωρώ ότι δενέχει τόσο σημασία ο χρονισμός των δύο εκλογών, όσο να διατηρήσει η πατρίδα μας μιαισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με χαρακτηριστικάπου θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την πορεία εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας.

Ποια είναι τα μεγάλα αβαντάζ αυτής της κυβερνητικής θητείας πάνω στα οποία θαστηριχτεί η ΝΔ για την προεκλογική της στρατηγική;

Μεταξύ άλλων, θα έδινα προτεραιότητα στην οικονομική ανάκαμψη, την κοινωνική συνοχή και τη διεθνή παράσταση της χώρας. Στο πεδίο της οικονομίας, η Ελλάδα έχει σημειώσειτεράστια βήματα ενίσχυσης της θέσης της με δώδεκα αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, που μας φέρνουν ένα βήμα πριν από τηνανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της πλήρους κανονικότητας, με διπλασιασμό των εξαγωγών, με προσέλκυση επενδυτικών κολοσσών, με μεγάλη μείωση του λόγου τουδημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ και με ρυθμό ανάπτυξης υπερδιπλάσιο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο πεδίο της κοινωνίας, σημειώνω τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που αναστήλωσαν τη μεσαία τάξη, τη σημαντική ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές στηνΠαιδεία και στηνΥγεία και τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, που διασφαλίζει βιώσιμη περιβαλλοντικά ανάπτυξη.

Στο διεθνές πεδίο, πέρα από την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, καταγράφουμε τις μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες με τη Γαλλίακαι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη συνεπή θέση μας στη συμπαγή συμμαχία του δυτικούκόσμου απέναντι στον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα, τη διεύρυνση της κυριαρχίας μας με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων καιτις μεγάλες ελληνικές πρωτοβουλίες που έγιναν δεκτές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμούκαι τον Μηχανισμό Ενεργειακής Αποκατάστασης. Μια Ελλάδα αξιόπιστη σε όλα ταεπίπεδα.

Να περιμένουν οι πολίτες ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο στήριξης, καθώς βλέπουμε ότι οπληθωρισμός σε βασικές κατηγορίες προϊόντων είναι ακόμη υψηλός;

Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αποτελεί πράγματι μια σημαντική πληγή για την ελληνική οικογένεια, έστωκαι ανβαίνει σταδιακά μειούμενος. Η ακρίβεια χτυπάει κάθε ελληνικό νοικοκυριό και είναιυποχρέωση της Πολιτείας να στέκεται δίπλα,ιδιαίτερα, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται παραγωγικά, χωρίς επιπλέονφόρους και επιβαρύνσεις για τους πολίτες, και δημιουργείται νέος δημοσιονομικόςχώρος, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχιστεί ηστοχευμένη ενίσχυση της κοινωνίας.Βεβαίως, αυτό θα πρέπει να συντελείται με σύνεση και όχι με όρους δημαγωγικήςπλειοδοσίας, που θα οδηγούσε τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Τα παραδείγματα χωρώνπου ήρθαν στα πρόθυρα καταστροφής όταν επιχείρησαν μεγάλα δημοσιονομικά ανοίγματαοφείλουν να μας κρατούν σε εγρήγορση.

Την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πώς την κρίνετε μέχρι τώρα; Θαμπορούσε να επιτελέσει έναν ρόλο κυβερνητικού συνεργάτη;

Δεν είναι η θέση μου, ούτε συνιστά επιλογή μου, να αξιολογώ την πορεία του πολιτικούπροσωπικού στο εσωτερικό άλλων κομμάτων. Τελικός και αυστηρός κριτής όλων θα είναι ο λαόςστις επικείμενες εθνικές εκλογές. Αν το εκλογικό σώμα μάς τάξει σε θέση που θαοφείλουμε να αναζητήσουμε πολιτικές συμμαχίες, θα το πράξουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και στη βάση προγραμματικών θέσεων και συγκλίσεων. Είμαι πάντως πεπεισμένος ότι οι πολίτες θαεμπιστευτούν την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία για να συνεχίσει το έργο το οποίοξεκίνησε. Και αυτό γιατί οι πολίτεςαντιλαμβάνονται ότι παρά τις όποιεςαστοχίες ή καθυστερήσεις υπήρξαν, έχουμε το πολιτικό σθένοςκαι το συγκροτημένο πρόγραμμα να οδηγήσουμε την πατρίδα μας ακόμη πιο μπροστά. Σε έναδιεθνές περιβάλλον γεμάτο από απρόσμενες προκλήσεις και ασύμμετρες επιβουλές, η χώρα δεν αντέχει πειράματα αλλά χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και σύνεση. Μια Ελλάδα αυτοδύναμη με το βλέμμαόχι μόνο στο σήμερα αλλά και στις επόμενες γενιές. Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε.

Θεωρείτε ότι έχετε κλείσει τον κύκλο σας στην κυβέρνηση ή υπάρχει κάτι άλλο που θαθέλατε; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Ποτέ δεν επεδίωξα να αναλάβω δημόσιες θέσεις και αξιώματα. Αισθάνομαι ως βαθιά υποχρέωση να υπηρετώ τη χώρα μου και θεωρώ εξαίρετη τιμή τηθητεία μου στη Βουλή των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση. Προσπάθησα να σταθώαντάξιος της τιμής αυτής, υπηρετώντας με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μουκαι των Ελλήνων πολιτών. Αυτή ήταν η μοναδική μου προδιάθεση τόσο ως πανεπιστημιακούδασκάλου όσο και ως πολιτικού. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω από όποια θέση και ανβρεθώ στο μέλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL